Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

I Region Sjælland skal flere børn og unge beskyttes bedre mod kræft

14-06-2019
Region Sjælland er bagud, når vi ser på tilslutningen til HPV-vaccination. Derfor samles alle gode kræfter om at motivere flere piger og drenge til at gå til læge for at blive vaccinerede.
https://statistik.ssi.dk/sygdomsdata#!/?vaccination=6&sex=0&landsdel=100&xaxis=Landsdel&show=Map&cohort=2004%7C2004&datatype=Vaccination

Andelen af færdigvaccinerede piger født i 2004 med HPV-vaccinen. Kilde Statens Serum Institut.

Følg den gode udvikling i, hvor mange piger, der bliver vaccineret mod HPV:

Rekordmange piger vaccineret mod livmoderhalskræft i 2018

Få viden om HPV-vaccination på apotekerne 

Tilslutningen til HPV-vaccination er steget markant i hele landet de sidste par år. Det gælder også i Region Sjælland. Men selvom 62 pct. af piger født i 2004 er færdigvaccineret i regionen, er der stadig et stykke vej til målet om, at 80 pct. af pigerne i en årgang er færdigvaccineret. Derfor sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på HPV-vaccination i samarbejde med apoteker i Region Sjælland for at beskytte børn og unge på Sjælland bedre mod kræft?

Særligt nogle områder i Region Sjælland halter efter landsgennemsnittet på 64 pct. I Vordingborg kommune er eksempelvis blot 50 pct. af piger født i 2004 færdigvaccineret.

For at få flere piger og drenge i Region Sjælland til at modtage vaccinen, er Kræftens Bekæmpelse gået sammen med apoteker i Region Sjælland om at oplyse om HPV-vaccination til både piger og drenge.
I hele uge 25 er det muligt for interesserede forældre at møde Kræftens Bekæmpelses frivillige til en snak om HPV-vaccination, hvor der også vil være informationsmateriale man kan tage med hjem. På udvalgte apoteker i Holbæk, Greve og Roskilde kan man få en snak med en læge.

- Apotekerne tager rollen som formidler af viden om sundhed dybt seriøst. Derfor glæder det mig at se apoteker rundt om i landet samarbejde med den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse om at sætte fokus på at få flere unge HPV-vaccineret, siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

Læs også nyheden, der viser Danmarkskortet over tilslutningen til HPV-vaccinationen:

Flere piger tager imod tilbuddet om HPV-vaccination

Vi er rigtig glade for, at drenge nu også vil få tilbud om blive beskyttet mod HPV. I Danmark er der hvert år ca. 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af disse tilfælde forventer vi kan forebygges med HPV-vaccination

Janne Villemoes Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse

HPV-vaccination beskytter både piger og drenge mod kræft
Næsten 40.000 piger på landsplan valgte sidste år at blive vaccineret mod HPV, hvilket var en stigning på 20 pct. i forhold til året før. De vaccinerede piger vil vokse op med markant mindre risiko for at udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft senere i livet. Også drenge kan få kræft, som skyldes HPV. Derfor bliver HPV-vaccinationen pr. 1. juli gratis for drenge, der fylder 12 år den 1. juli eller derefter.

- Vi er rigtig glade for, at drenge nu også vil få tilbud om blive beskyttet mod HPV. I Danmark er der hvert år ca. 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af disse tilfælde forventer vi kan forebygges med HPV-vaccination, siger Janne Villemoes Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Fra 1. juli kan drenge, der endnu ikke er fyldt 12 år, få HPV-vaccinen gratis. Læs mere om, hvorfor vi synes tilbuddet bør gælde alle drenge:

HPV-vaccinen bør gælde alle drenge

Du kan læse mere på stophpv.dk og følge os på Facebook-siden ’Stop HPV – bliv vaccineret’.

Har du spørgsmål til HPV-vaccination, kan du også ringe til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00.

Fakta: Derfor er det en god idé at blive HPV-vaccineret
  • Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt
  • Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, fordi virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne
  • HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus i Danmark, og lige nu er omkring fire ud af ti unge under 30 år smittet med HPV
  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer
  • Det forventes, at vaccinen også beskytter mod HPV-relateret mundsvælgkræft og peniskræft
  • HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, som der hvert år er cirka 12.000 danskere, der bliver behandlet for