Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Bevilling til ung forsker kan bane vejen for bedre kræftbehandling

06-12-2018
Forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse Dorthe Helena Payne-Larsen er blandt de exceptionelt dygtige, yngre forskere, som har fået tildelt en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. I alt er 192 mio. kr. uddelt til forskning i topklasse.

- Det er en blåstempling af kvaliteten i ens arbejde og har en enorm betydning for vores videre forskning, siger Dorthe Helena Payne-Larsen. Foto: Tomas Bertelsen

Kræftpatienter vil på sigt kunne få gavn af den millionbevilling, som forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse Dorthe Helena Payne-Larsen i denne uge er blevet tilkendt.

Hun er et af de unge forskertalenter, som har fået et flot rygstød til deres vigtige arbejde i form af en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

I alt 192 mio. kr. har fonden onsdag i denne uge delt ud via karriereprogrammet Sapere Aude (der er latin og kan oversættes til ’Vov at vide). 34 stortalenter er blevet hædret. Et af dem er Dorthe Helena Payne-Larsen. Hun har fået 4,1 mio. kr til at forske i de såkaldt ribosomale gener, og hvordan de påvirker udviklingen af kræft.

- Jeg er utrolig glad og taknemmelig for bevillingen. Det er en blåstempling af kvaliteten i ens arbejde og har en enorm betydning for vores videre forskning, siger Dorthe Helena Payne-Larsen, som i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning er leder af forskningsgruppen 'Nukleolært Stress.'

Se Dorthe Helena Payne-Larsen, da hun var med til 'Science Slam'' i foråret:

Velkommen til Science Slam

Ændringer i vores gener er et grundlæggende aspekt af udviklingen af kræft

Dorthe Helena Payne-Larsen

Betydning for kræftbehandlingen

- Ændringer i vores gener er et grundlæggende aspekt af udviklingen af kræft, forklarer Dorthe Helena Payne-Larsen.

Hun siger videre, at menneskets celler er udstyret med mekanismer, der registrerer og reparerer ændringer i det genetiske materiale. På den måde modvirker de aktivt udviklingen af kræft. Men hvis disse mekanismer svækkes, øges risikoen for, at man udvikler kræft.

- I vores forskningsprojekt vil vi specifikt undersøge, hvordan de ribosomale gener overvåges og repareres. De ribosomale gener er krævet for, at celler kan vokse, og i hurtigt voksende kræftceller er aktiviteten i de ribosomale gener forhøjet. Det gør dem mere sårbare over for skader, uddyber hun.

- Ved at undersøge, hvordan cellerne reagerer på skader i de ribosomale gener, kan vi opnå en bedre forståelse af de mekanismer, der modarbejder udviklingen af kræft. Den viden kan på sigt have betydning for behandling af kræft, siger hun.   

Ny cellemodel

I laboratoriet har Dorthe Helena Payne-Larsen og hendes forskerhold ved hjælp af nyudviklet teknologi etableret en ny cellemodel. Den gør dem i stand til at kortlægge de mekanismer, der overvåger og reparerer de ribsomale gener. Det er helt nyt, at det er muligt.

Forskerne vil derfor kunne bidrage med spritny viden om, hvordan cellerne beskytter denne del af deres genetiske materiale og hvilken rolle, disse mekanismer spiller i udviklingen af kræft.

- Vi håber, at denne viden med tiden kan være med til at forbedre kræftbehandlingen og måske skabe grundlag for udvikling af nye behandlingsformer, siger hun.

Med den flotte bevilling fra Sapere Aude-programmet kan Dorthe Helena Payne-Larsen og hendes forskerteam etablere et helt nyt forskningsområde i Danmark. Bevillingen gør det også muligt at samle et netværk af danske og internationale eksperter, som kan følge og styrke projektet.

Læs mere om Sapere Aude-uddelingen:

34 fremragende Sapere Aude forskningsledere skal sætte retning for fremtidens forskning   

Knæk Cancer har også støttet Dorthe Helena Payne-Larsens forskning:

Knæk Cancer støtter ung lovende kræftforsker