Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Røgfri skoletid betyder et opgør med en pausekultur med røg og cigaretter. Foto: Emil Monty Freddie
På 69 af landets gymnasier og 37 erhvervsskoler må elever og ansatte hverken ryge, dampe eller skubbe en pose tyggetobak op under læben, mens de er i skole – hverken på skolens område eller udenfor. Omkring hver tredje ungdomsuddannelse har indført røgfri skoletid, og det betyder nul røg og nikotin i løbet af skoledagen.
Tobak og skole passer ikke sammen. Rygning kan slå ihjel, og vi skal passe på vores børn og unge. Derfor er det positivt, at over 100 ungdomsuddannelser i Danmark har gjort skoletiden røgfri
Morten Ørsted-Rasmussens, forebyggelseschef i Hjerteforeningen.
Det glæder Morten Ørsted-Rasmussen, som blandt andet er chef for forebyggelsesindsatsen i Hjerteforeningen:
- Tobak og skole passer ikke sammen. Rygning kan slå ihjel, og vi skal passe på vores børn og unge. Derfor er det positivt, at over 100 ungdomsuddannelser i Danmark har gjort skoletiden røgfri. Det giver andre ungdomsuddannelser nogle erfaringer at trække på, når de skal i gang med samme proces.
Fra 1. august skal alle ungdomsuddannelser indføre røgfri skoletid for elever som led i en handleplan mod børn og unges rygning, der blev vedtaget af Folketinget i december 2020. Men altså ikke for ansatte, der stadig må ryge uden for skolens område.
Opgør med en stærk rygekultur
En halv snes erhvervsskoler har deltaget i projektet ”Røgfri Erhvervsskoler”, et treårigt samarbejde mellem Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsfremme ved Steno Diabetes Center Copenhagen, finansieret af Sundhedsstyrelsen. Organisationerne har støttet skolerne i processen med at indføre røgfri skoletid, der har betydet en markant ændring af rygekulturen.
Da vi startede projektet ”Røgfri Erhvervsskoler”, herskede der en udpræget rygekultur på skolerne
Charlotte Demant Klinker, Steno Diabetes Center Copenhagen.
- Da vi startede projektet ”Røgfri Erhvervsskoler”, herskede der en udpræget rygekultur på skolerne, hvor der er flere unge, der ryger, end på gymnasierne. Derfor tænkte vi, at det var et meget ambitiøst projekt at ændre ved den kultur, siger seniorforsker og teamleder Charlotte Demant Klinker fra sundhedsfremmeforskning ved Steno Diabetes Center Copenhagen.
Inden projektskolerne fik røgfri skoletid, var rygning et socialt samlingssted for eleverne, og lærere og elever røg ofte sammen. Eleverne blev fastholdt i deres rygning og nogle begyndte at ryge mere, efter de var begyndt på en erhvervsskole. Charlotte Demant Klinker kalder det ”en kæmpe sejr for elevernes sundhed og et kulturskred”, at rygning nu helt er på vej ud af skoledagen.
Udfordringerne mindre end forventet
Erfaringerne fra projektet Røgfri Erhvervsskoler viser, at forberedelse af ledelse, ansatte og elever er afgørende, hvis røgfri skoletid skal blive en succes.Ledelsen skal tage stilling til, hvordan reglerne skal håndhæves og hvad sanktionerne skal være for dem, der ikke holder reglerne.
Med god forberedelse er det en forholdsvis smertefri proces at indføre røgfri skoletid. Udfordringerne er ofte mindre end forventet
Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse
- Med god forberedelse er det en forholdsvis smertefri proces at indføre røgfri skoletid. Udfordringerne er ofte mindre end forventet. Skolerne kan tilbyde støtte til elever, der har svært ved en skoledag uden røg og tilbyde sociale aktiviteter i pauserne som alternativ til rygning, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
De samlede evalueringsresultater af projektet er på vej, men allerede nu melder skolerne tilbage, at de oplever at en del elever helt er stoppet efter at skolen fik røgfri skoletid, og mange ryger mindre.
Aktiviteter som bordtennis, brætspil o.l. hjælper eleverne til et socialt fællesskab uden røg. Foto: Emil Monty Freddie
Projektet er finansieret af Sundhedsstyrelsen og forløb fra 2018-2020. De ungdomsuddannelser, der har deltaget, har fået hjælp af Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse til følgende aktiviteter:
Steno Diabetes Center Copenhagen evaluerer projektet og har også gennemført undersøgelsen ”UNG19 - Sundhed og Trivsel på Erhvervsuddannelser 2019” som en del af projektet.
Læs mere om ”Projekt Røgfri Erhvervsskoler” på projektets hjemmeside eller i dette inspirationskatalog og find alle ungdomsuddannelser med røgfri skoletid på dette kort
Sidst ændret: 26.01.2021
Louise Wohllebe
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17