Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Catrine og Thomas giver unge pårørende et vigtigt fællesskab

19-10-2020
Catrine Høy Hansen og Thomas Møller er frivillige i Ung kræft. De står i spidsen for en gruppe i Aarhus for unge pårørende og efterladte til unge kræftpatienter. Her til morgen gæstede de Go' morgen Danmark til en snak om gruppen.
Billede af Catrine og Thomas

I forbindelse med Knæk Cancer var Catrine og Thomas i Go' morgen Danmark til en snak om, hvorfor de har engageret sig i Ung kræft, og hvad man kan bruge deres gruppe til. Foto: Privat

Da Catrines kæreste døde af kræft, manglede hun at vende sine tanker med andre jævnaldrende, som havde været det samme igennem. Derfor kontaktede hun Ung kræft, for måske Catrine kunne stå for den gruppe, hun selv savnede.

Ung kræft satte Catrine i forbindelse med Thomas, hvis kæreste har kræft. I samarbejde med Ung kræft og Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning i Aarhus oprettede de en gruppe for unge pårørende og efterladte til unge kræftpatienter. 

Gruppen har eksisteret i knap et år og betegnes som en succes.

Læs interview med Catrine og Thomas, da de netop havde startet gruppen op:

Catrine og Thomas vil give unge pårørende det fællesskab, de selv savnede

Catrine og Thomas stabler arrangementer på benene og sørger for, at gruppen kan mødes én gang om måneden. Nogle gange laver de mad sammen, spiller brætspil eller griller skumfiduser over bål. Andre gange har de inviteret en psykolog til en snak om de reaktioner, der kan komme, når man er pårørende eller efterladt.

I gruppen er der plads til at dele erfaringer, grine og bakke hinanden op i det svære. Man kommer ligesom, man er, og man taler om det, man har lyst til. 

- Det kan lyde tungt, men man skal ikke blive drænet for energi, når man kommer. Her skal også være rart. I gruppen er der plads til at grine og til at have det svært, siger Catrine i Go' morgen Danmark.

Thomas stemmer i og fortæller, hvor vigtigt det er at være sammen med nogen, som kender til de tanker og oplevelser, man går rundt med som pårørende:

- Det kan være svært at snakke med sine nærmeste, fordi man ikke vil gøre dem kede af det.

Se indslaget med Catrine og Thomas, da de gæstede Go' morgen Danmark her til morgen i forbindelse med Knæk Cancer:

Go' morgen Danmark

Om gruppen:
  • Gruppen er for unge pårørende og unge efterladte (15-39 år) til unge kræftpatienter (15-39 år).

  • Man skal være ml. 15-39 år og enten søskende, nær ven, kæreste, ægtefælle eller efterladt til en ung med kræft for at være med.

  • Gruppen mødes i Aarhus og omegn, men unge pårørende og unge efterladte fra hele landet er velkomne i gruppen.

  • Det er gratis at være med.

  • Du kan finde gruppen på Facebook, hvor du kan holde dig opdateret omkring de kommende aktiviteter: Facebookgruppe.
Støt Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse tilbyder gratis rådgivningstilbud, samtalegrupper og aktiviteter for kræftpatienter, pårørende og efterladte takket være danskernes mangeårige støtte til kræftsagen

Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Så vi har brug for støtte fra dig og andre, der vælger at bakke op om kræftsagen og derved er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.

Se hvordan du kan støtte