Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Charlotte, Theis og Betinna danser for at knække cancer

25-10-2019
Det Kgl. Teater danner endnu engang rammen om en festlig aften, når TV 2 fredag kl. 20 sender Vild med Dans Knækker Cancer. Tre kræftpatienter skal stå på den gamle scene for første gang i deres liv og danse for den gode sag.

Betinna Jørgensen er en af de tre kræftpatienter, der skal danse på det Kgl. Teater i aften, når TV 2 sender Vild Med Dans Knækker Cancer. Hun danser med Mads Vad.

- Jeg har sommerfugle så store som havørne i maven, griner 25-årige Theis Nybo.

I aften skal han sammen med sin dansepartner Katrine Bonde Halby på Det Kgl. Teater danse foran publikum og ikke de mindst mange seere, der følger aftenens show og indsamling til Knæk Cancer. Det skal han sammen med to andre kræftpatienter, Charlotte Langer Mortensen og Betinna Jørgensen. 

- Det har været nogle intense og rigtig sjove uger. Jeg glæder mig helt vildt til at stå på scenen, men nu kan jeg også godt mærke nervøsiteten melde sig. Jeg har flere gange tænkt, hvad er det dog jeg har sagt ja til, siger 53-årige Betinna Jørgensen, som skal danse med Mads Vad. 

Den tredje nydanser, 29-årige Charlotte Langer Mortensen, har fået Marc Mariboe Christensen som sin dansepartner: 

- Det bliver en helt uforglemmelig oplevelse, tror jeg – og forhåbentlig på den gode måde, griner Charlotte. 

Arvelig brystkræft

Fælles for de tre dansere er, at de alle har haft kræft. Charlotte var kun 27 år, da hun fik konstateret brystkræft i december 2017. Det viste sig, at hun havde en genmutation, BRAC2, der giver forhøjet risiko for brystkræft og kræft i og æggestokke og æggeledere.

Charlotte Langer Mortensen glæder sig til at stå scenen sammen med sin partner Marc Mariboe Christensen i aften.

- Jeg tudede bare, da jeg fik diagnosen. Det var et kæmpe chok at få så alvorlig en diagnose i så ung en alder. Og jeg har muligvis været blind – men det kom helt bag på mig, at man kunne være arveligt disponeret for kræft, fortæller Charlotte. 

Et langt forløb med operationer, kemoterapi og efterbehandling blev sat i gang, og undervejs kom dansen til at spille en stor rolle for Charlotte og hendes mand: 

- Hver gang vi fik en besked, hvad enten den var god eller dårlig så dansede vi sammen hjemme i stuen. Det var en måde at få luft for vores følelser, når ordene slap op og vi følte, at vi havde sagt alt, hvad der var at sige. 

Talte ikke om sin sygdom

For Theis Nybo kom kræftdiagnosen også som et chok. Han havde fået fjernet et modermærke, som ingen rigtig forventede var noget. Men det viste sig at være modermærkekræft, og det havde spredt sig til lymfeknuderne. Theis blev opereret og kom med i et forsøg med immunterapi.

Theis Nybo har haft modermærkekræft tre gange. I aften skal han danse med Katrine Nybo Halby

I starten talte Theis ikke så meget om sin sygdom, og han havde svært ved at sige ordet ’kræft’ højt. Men på et tidspunkt kom han i kontakt med Ung Kræft, Kræftens Bekæmpelses netværk for unge kræftpatienter. Det hjalp ham til at åbne op.  

I dag er han en del af Ung Kræfts fortællerkorps, hvor han jævnligt er ude at holde foredrag om sin sygdom. Men dagen inden Theis skulle holde sit første oplæg, blev han tvunget til at skrive en ny slutning på sin historie:

- Jeg havde fået fjernet en knop på ryggen, og det viste sig desværre, at kræften var kommet igen. Jeg var nu ikke længere tidligere kræftpatient, jeg havde fået tilbagefald. Jeg valgte stadig at gennemføre mit første foredrag dagen efter. Det var en vild og sindssygt hård oplevelse – men det var vigtigt for mig at gøre, fortæller Theis. 

Theis får nu behandling hver måned med immunterapi. I juli i år fandt lægerne endnu en gang kræft i en knude på ryggen. Også den blev fjernet, og Theis er optimistisk og tror på, at behandlingen nu får bugt med kræftcellerne. 

Tør jeg leve igen?

For Betinna Jørgensen har kræften givet et nyt syn på livet. Hun fik konstateret endetarmskræft i 2013, og efter behandlingsforløbet så alt fint ud. Betinna var kræftfri.

Men ved en kontrol i 2016 konstaterede lægerne, at kræften kommet tilbage. Hun gennemgik en omfattende operation, hvor hun fik en permanent stomi, kemoterapi og stråler.

- Tilbagefaldet slog fuldstændig benene væk under mig. Det første forløb havde jeg sådan set taklet uden de store problemer, men anden gang var det både fysisk og psykisk rigtig hårdt, fortæller Betinna.

Betinna forsøgte flere gange, at vende tilbage til sit arbejde som pædagog, men måtte hun erkende, at jobbet simpelthen var for hårdt. Hun fik i stedet en førtidspension – og det var bestemt ikke med hendes gode vilje. 

- Jeg elsker mit fag og håber en dag at kunne begynde at arbejde igen. Det kan jeg bare ikke lige nu. I stedet har jeg kastet mig over en masse frivilligt arbejde og nyder desuden tiden med mine børn og børnebørn. Sygdommen har gjort mig bedre til at sige pyt – men det var også svært at begynde at leve igen – for tør jeg det? Hvad nu hvis kræften kommer tilbage? siger Betinna.

Danseskoene er kridtet af

De sidste tre uger har Betinna, Charlotte og Theis dog levet livet fuldt ud. Mange timer er blevet brugt i danselokalet på at øve svingende hofter, strakte ankler og korrekt holdning. Helt nye udfordringer for dem alle tre. Og i aften kl. 20 går det endelig løs. 

- Det bliver så vildt. Jeg har fulgt programmet i mange år og har mange gange ønsket, at det var mig, der stod der på scenen. Og nu er det mig! Det kilder godt nok i maven nu, griner Charlotte.

Du kan se med og stemme på de tre nydansere, støtte en god sag og deltage i konkurrencen om at vinde en rejse.

Du kan stadig nå at støtte Knæk Cancer - se mere her