Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Niels Svane fra Aarhus er en af de kræftpatienter, der under coronakrisen har været bekymret for at blive smittet med coronavirus. Foto: Bjørn Ruben Pedersen
Jeg holder mig i selvvalgt karantæne for at undgå at blive syg
Deltager i brugerpanelets undersøgelse om coronakrisen
’Isoleret fra omverdenen’. ’Føler mig ensom’. ’Bange for at dø’. ’Sat på pause’.
Der er barske beskrivelser af livet som kræftramt i et corona-ramt Danmark i en ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet i samarbejde med Københavns Universitet.
416 tidligere og nuværende kræftpatienter har deltaget i undersøgelsen, der er en del af en stor kortlægning af danskernes bekymringer ved coronakrisen.
De 416 er alle med i Kræftens Bekæmpelses brugerpanel. Hver fjerde af dem oplyser, at coronakrisen gør dem meget bekymrede. Hovedparten er bekymrede for, at en nærtstående – eller man selv – bliver alvorligt syg af corona. Bekymringer over, at man ikke kan se sin familie og venner, fylder også hos flertallet.
Marie Lawætz fra Kræftlinjen fortæller, at linjens rådgivere får mange spørgsmål om corona. Foto: Tomas Bertelsen
Hos Kræftens Bekæmpelse nikker Marie Lawætz genkendende til undersøgelsens resultater. Hun er psykolog og leder af Kræftens Bekæmpelses telefonrådgivning Kræftlinjen.
- Coronakrisen har desværre tilføjet et ekstra lag af alvorlige bekymringer hos en del kræftramte og deres pårørende. Det mærker vi både på Kræftlinjen og i vores 12 kræftrådgivninger, som under corona-nedlukningen har haft telefonrådgivning. Vi har simpelthen haft en anden type samtaler, end vi normalt har, siger Marie Lawætz.
78-årige Niels Svane fra Aarhus er en af de 416, der har deltaget i undersøgelsen. Han har uhelbredelig kræft, men er i dagligdagen ikke synderligt generet af sygdommen, som han holder nede med medicin, sund kost og en aktiv livsstil. Men coronakrisen har alligevel givet ham bekymringer, fortæller han:
Jeg er bekymret for, hvor længe den danske forståelse for nødvendige forholdsregler rækker og dermed for en unødvendig forøgelse af smittede personer
Deltager i brugerpanelets undersøgelse om coronakrisen
- Jeg er bange for at blive smittet, når jeg bevæger mig ud i det offentlige rum. Os, der har kræft i kroppen, er i en højrisikogruppe. Så når jeg ser folk, som ikke overholder retningslinjerne om f.eks. at holde afstand, bliver jeg harm og bekymret. Det kan jo gå ud over mig, siger Niels Svane.
At samfundet nu er ved at åbne op, giver ham ekstra bekymringer. For – som han siger – det vil måske føre til, at folk glemmer at følge retningslinjerne. Og så kommer der flere smittede, som kan bringe smitten videre til sådan nogle som ham.
Niels Svane er fotograferet i Kræftens Bekæmpelses rådgivning i Aarhus. Den hvide plasthandske har han på for at beskytte sig mod corona - det har han også, når han fx kører i bus. Foto: Bjørn Ruben Pedersen
Normalt er Niels Svane aktiv i en mandegruppe, som har hjemme i Kræftens Bekæmpelses Kræftrådgivning i Aarhus. Gruppen var den første af sin art for kræftramte mænd i Danmark, og Niels Svane er veteranen, som har været med siden den spæde start. Han savner samværet i gruppen, der normalt mødes to gange om måneden for at hygge, spise og dele livserfaringer og tanker.
- Gutterne i gruppen er mit nærmeste netværk. De er mine fortrolige. Vi har et utroligt sammenhold. Det er et stort savn, at vi ikke kan mødes, siger Niels Svane, som heldigvis hver uge taler i telefon med sin nærmeste ven fra gruppen.
Under coronakrisen har han heller ikke set sine børn, børnebørn, oldebørn eller sine fire søskende, som han ellers plejer at være meget sammen med, fordi de alle bor i Aarhus. De har i stedet talt i telefon og set hinanden over internettet.
- Det har været en mærkelig tid. Jeg har følt mig alene. Det har jeg ikke følt mig før, men det gør jeg nu, og jeg glæder mig, at der engang bliver normaltilstande igen, siger Niels Svane.
Har fået mere ro på efter at have talt med en rådgiver. Rådgiveren har give mig nogle brugbare råd
Deltager i brugerpanelets undersøgelse om coronakrisen
Uroen over, at samfundet langsomt genåbner, fylder da også hos flere af de kræftpatienter, som kontakter rådgiverne i Kræftens Bekæmpelse.
- Det er en tid med blandede følelser lige nu for kræftpatienterne, der er i øget risiko for at blive mere alvorligt syge, hvis de smittes med coronavirus. Der er både glæde over, at man igen kan se en udvalgt skare af nære pårørende, gå på arbejdet og handle ind – men også en følelse af uro over at skulle ud og måske blive udsat for smitte, siger Marie Lawætz
De ny anbefalinger, som myndighederne har lavet til personer i øget risiko, fortæller nemlig, at langt de fleste kræftpatienter nu igen kan opføre sig som alle andre. Men det kan føles som en stor mundfuld, når man nu har holdt sig hjemme i så lang tid.
Her kan du downloade corona-undersøgelsen om kræftpatienternes bekymringer
Ensomheden er det værste - plus det, at jeg ikke ved, hvornår jeg må være sammen med mennesker igen
Deltager i brugerpanelets undersøgelse om coronakrisen
- Vi har talt med mange hundrede kræftpatienter og pårørende om corona de sidste måneder. Og vores rådgivere i kræftrådgivningerne og på Kræftlinjen er klar til at svare på flere spørgsmål og tale om de bekymringer, der fylder, understreger Marie Lawætz.
I Aarhus ser Niels Svane frem til, at den lokale kræftrådgivning slår dørene op igen for sine brugere. Han kommer fast i huset og kan ikke anbefale det varmt nok:
- Det er guld værd at have et fællesskab med andre kræftpatienter. Det har det også været her under corona – selvom vi ikke har set hinanden i virkeligheden, siger han.
Kræftens Bekæmpelse har 12 kræftrådgivninger landet over, hvor du kan få professionel rådgivning og familiesamtaler samt normalt også deltage i forskellige samtalegrupper og aktiviteter
Alle grupper og aktiviteter er indtil videre på pause på grund af coronasituationen. Du kan stadig få rådgivning i kræftrådgivningerne efter tidsbestilling samt over telefonen
Kræftlinjen tilbyder derudover gratis telefonrådgivning på 80 30 10 30
Vores rådgivningshjælp er mulig takket være danskernes mangeårige støtte til kræftsagen. Kun tre pct.af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Se hvordan du kan støtte: