Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
- Når man er kræftsyg, er man i øget risiko for et mere alvorligt sygdomsforløb med corona – og her kan tilbuddet om vaccination ikke undervurderes, siger Jesper Fisker. Foto: Tomas Bertelsen
De seneste dage har der i medierne været forlydender om, at myndighederne ønsker at ’forenkle udrulningen’ ved at slå gruppe 10, 11 og 12 sammen. I stedet for sårbarhed skal alder være det styrende kriterie for, hvornår man kan forvente at få vaccination mod corona-virus.
Men dén vej vil bestemt ikke være fair over for patienterne, mener Jesper Fisker. Og beslutter man at gå med dén model vil det være både uacceptabelt og skuffende, mener han:
- Hvis alder bestemmer rækkefølgen i udrulningen, betyder det jo at sårbare, yngre kræftpatienter skubbes ned ad listen. Når man er kræftsyg, er man i øget risiko for et mere alvorligt sygdomsforløb med corona – og her kan tilbuddet om vaccination ikke undervurderes. Det er så vigtigt for patienterne, som har sat deres hverdag på standby under epidemien, og som stadigt er bekymrede for smitte. Især også nu hvor vi åbner samfundet mere og mere op, siger Jesper Fisker.
Jeg er enig med myndighederne i, at vi skal have en fair og enkel udrulning af vaccineprogrammet. Men det er ikke fair at bede syge patienter vente endnu længere, end de allerede har gjort. Når alle sårbare patienter i gruppe 10 er blevet vaccineret, kan det eventuelt komme på tale at visitere efter alder, men ikke før
Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse
I praksis betyder forslaget, at gruppe 10 (personer under 65 år som har tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19) slås sammen med gruppe 11 (personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner og gruppe 12 (den øvrige voksne befolkning). Herefter visiterer man den store gruppe til vaccination efter alder. Det betyder, at yngre med metastatisk kræft, igangværende kræftbehandlinger inden for et år og blodkræft må vige for alderskriteriet.
Den omlægning vil eksempelvis ramme en del patienter med kræft i knoglemarven hårdt, siger formanden for Dansk Myelomatose Forening Søren Dybdahl, som deler Jesper Fiskers bekymring:
– Patienter med kræft i knoglemarven er næsten uden undtagelse ramt hårdt på immunforsvaret, og var allerede før corona-epidemien vant til at passe på sig selv, bruge håndsprit og holde afstand. Men forskellen under corona har de også måttet leve med en viden om, at det nu gjaldt selve livet at undgå smitte. Mange har derfor isoleret sig totalt, fortæller Søren Dybdahl.
– Bliver de sidste tre vaccinegrupper slået sammen nu kan dette frygt-regime vare et halvt år mere for patienter med knoglemarvskræft under 65 år, som ikke er blevet visiteret til gruppe 5. Og i lyset af, hvor vilkårlig visitationen til gruppe 5 har været fra region til region, er situationen alvorlig, siger Søren Dybdahl.
Behold gruppe 10
– Vilkårligheden i visitationen til gruppe 5, som skulle have været redningsplanken for sårbare patienter i alle aldre, gør det nødvendigt at opretholde gruppe 10 til patienter med øget risiko, så de yngre kræftpatienter kan blive vaccineret før de raske borgere under 65 år, understreger formanden for Dansk Myelomatose Forening.
I Kræftens Bekæmpelse håber man derfor ikke at forslaget bliver en realitet.
- Jeg er enig med myndighederne i, at vi skal have en fair og enkel udrulning af vaccineprogrammet. Men det er ikke fair at bede syge patienter vente endnu længere, end de allerede har gjort. Når alle sårbare patienter i gruppe 10 er blevet vaccineret, kan det eventuelt komme på tale at visitere efter alder, men ikke før, siger Jesper Fisker.
- I stedet for at arbejde for denne omlægning af vaccinationsprogrammet - som skaber mere utryghed og forvirring - bør myndighederne i stedet bruge energien på at sikre en mere effektiv og klar kommunikation til patienterne om, hvilken vaccinationsgruppe, de tilhører, og om de allerede er visiteret til vaccine eller først bliver det på et senere tidspunkt, siger Jesper Fisker.
Myndighederne har endnu ikke meldt ud, hvorvidt vaccinationsudrulningen omlægges. Kræftens Bekæmpelse følger udviklingen.
Sidst ændret: 16.03.2021
Af Didder Oppermann
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17