Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Danskerne er vilde med røgfri udeområder

17-03-2021
Må man ryge ved busstoppestedet, på legepladsen eller ved fodboldbanen? Nej, lyder det fra et stort flertal af danskerne i en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Hjerteforeningen. Flere steder er udelivet allerede blevet røgfrit.
Lille dreng i røde fodboldstøvler skyder til fodbold på græsbane

Et flertal af danskerne ønsker flere røgfri udeområder. Især røgfri idrætsanlæg og sportsbaner ligger højt på ønskelisten. Foto: Olav Olav Schmidt

Børn skal ikke tumle på byens legepladser eller spille fodbold med miniputterne i røgen fra de voksnes cigaretter. Det mener tre ud af fire danskere ifølge undersøgelsen ’Danskernes holdning til tobak’, som Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Hjerteforeningen står bag.

- Vores holdning til, hvor der kan ryges, ændrer sig. I øjeblikket endda ret hastigt. Vi har vænnet os til, at vi ikke ryger indendørs. Nu er turen kommet til at diskutere de fælles udendørs områder som legepladser, strande og idrætsområder. Mange – både børn og voksne – vil gerne kunne bevæge sig rundt uden at blive udsat for røg, siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden. 

Vi har vænnet os til, at vi ikke ryger indendørs.
Nu er turen kommet til at diskutere de fælles udendørs områder som legepladser, strande og idrætsområder.

Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden

Sammen med Kræftens Bekæmpelse dannede TrygFonden i 2017 partnerskabet ’Røgfri Fremtid’, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030. 

Rygning ud af børnenes hverdag

Størst er opbakningen til røgfri legepladser og idrætsanlæg. Men også busstoppesteder og forlystelsesparker står højt på danskernes ønskeliste over røgfri udeområder. Og omkring halvdelen ville foretrække, at også udeservering på caféer og restauranter, strande og parker var røgfri. Ifølge Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, giver det god mening:

- Ved at gøre omgivelserne røgfri – også udendørs – kan vi både beskytte børn og unge mod tobaksrøg og bidrage til, at rygning ikke bliver en naturlig del af deres hverdag. Det, ved vi, har betydning for, om de selv begynder at ryge, forklarer hun.

Ved at gøre omgivelserne røgfri – også udendørs – kan vi både beskytte børn og unge mod tobaksrøg og bidrage til, at rygning ikke bliver en naturlig del af deres hverdag.

Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse

Røgfri Fremtid samarbejder med Kommunernes Landsforening og de enkelte kommuner om at indføre røgfri udearealer.

Det handler om røgen 

Kommuner som Aarhus, Odense, Aalborg har allerede introduceret forskellige røgfri udearealer. Det samme har private boligforeninger, strande og caféer. Erfaringer viser, at de fleste er glade for og respekterer de røgfri områder. 

- Røgfri udearealer handler om røgen – ikke om dem, der ryger. En venlig appel til ikke at ryge i nærheden af børn og unge vil for det meste blive positivt modtaget, og mange vil helt naturligt følge opfordringen. Forud for nye rygeregler følger ofte debat og kritik, men når først reglerne er indført, er de fleste glade for dem, siger Morten Ørsted-Rasmussen, Chef for Strategi, Forebyggelse og Udvikling i Hjerteforeningen. 

Røgfri Fremtid lancerer den 17. marts inspirationskataloget ”Et røgfrit miljø er noget, vi vælger til”, med seks personlige beretninger fra brugere af røgfri udeområder. 

Grinende dreng i fodboldmål

Røgfri miljøer betyder, at røg og rygning ikke er en del af børn og unges hverdag. Foto: Olav Schmidt

Opbakning til røgfri udeområder
  • 77 % ville foretrække at offentlige legepladser var røgfri.
  • 73 % ville foretrække, at idrætsanlæg og sportspladser var røgfri.
  • 66 % ville foretrække røgfri fodboldstadion.
  • 66 % ville foretrække røgfri busstoppesteder.
  • 62 % ville foretrække røgfri forlystelsesparker og zoo.
  • 57 % ville foretrække røgfri udeserveringer 
  • 48 % ville foretrække at offentlige strande og parker var røgfri.
  • 43 % ville foretrække at festivaler var røgfri.

Minianalyse: Danskernes holdning til røgfri miljøer