Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Danskerne ønsker røgfri skoletid på ungdomsuddannelser

06-11-2019
Eleverne på landets gymnasier, erhvervsskoler og andre ungdomsuddannelser skal have ret til en skoledag uden røg. Det mener et stort flertal af danskerne ifølge ny måling. Kræftens Bekæmpelse slår fast, at røgfri skoletid er med til at sikre, at færre unge bliver rygere.

Røgfri skoletid bør være dagligdag på alle landets ungdomsuddannelser, mener et flertal af danskerne. ARKIVFOTO

På gymnasier, erhvervsskoler og andre ungdomsuddannelser skal eleverne tilegne sig lærdom, der ruster dem til voksenlivet på arbejdsmarkedet. På ungdomsuddannelserne skal eleverne ikke lære at ryge.

Desværre er det netop på ungdomsuddannelserne, at mange unge tænder deres første cigaret. Står det til danskerne, skal der laves om på det. I en ny repræsentativ måling, som YouGov har udført for Kræftens Bekæmpelse, svarer et stort flertal af danskerne - 69 pct. - at de i ’meget høj grad’ eller ’i høj grad’ ønsker en røgfri skoletid på landets ungdomsuddannelser.

Vil mere end regeringen

Dermed går flertallet af danskere et skridt videre end regeringen, der kun vil indføre røgfri skoletid på folkeskolerne. Røgfri skoletid betyder, at hele skoletiden er uden røg – både på og uden for skolens område.  

- I Kræftens Bekæmpelse er vi glade for, at et overvældende flertal af danskere støtter røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne. Den opbakning er supervigtig. Kun ved at stå sammen kan vi forhindre, at næste generation begynder at ryge, understreger Niels Them Kjær, tobaksforebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Trist udvikling: Flere unge ryger 

Og der er behov for handling nu. Efter års positiv udvikling er der en stigning i antallet af unge rygere. I alderen 16-19 er det en fjerdedel af de unge, som ryger dagligt eller lejlighedsvist. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge. Flertallet af voksne danskere, som ryger, begyndte på det som teenagere.

Heldigvis er en række ungdomsuddannelser gået foran og har vist den røgfri vej. Deres erfaringer er positive. Flere skoler er dog afventende, fordi de ønsker en national lov på området.

- Det går ikke, at elever fortsat bare kan stå ude på fortovet foran skolen og ryge løs. Forskningen viser det samme: Der er en klar sammenhæng mellem rygeregler og antallet af rygere, siger Niels Them Kjær.

Han peger på, at røgfri skoletid har størst effekt, hvis den både gælder for elever og skolens ansatte. Han fremhæver desuden, at fælles regler vil modvirke social ulighed i rygning blandt de unge.

En gylden mulighed 

I disse uger forhandler Folketingets partier en samlet plan mod tobak.

 - Det er en gylden mulighed for at sikre røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne og dermed forhindre mange unge i at ryge, slår Niels Them Kjær fast.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov.

Der er i alt gennemført i alt 1.001 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 08.-10. oktober 2019.

Spørgsmål: Regeringens forslag om røgfri skoletid gælder ikke ungdomsuddannelser (gymnasier, erhvervsskoler og lign.) I hvilken grad synes du, at skoletiden også skal være røgfri?

Svar: 

  • I meget høj grad: 52 pct.
  • I høj grad: 17 pct.
  • I nogen grad: 14 pct.
  • I mindre grad: 7 pct.
  • Slet ikke: 6 pct.
  • Ved ikke: 4 pct. 

Læs mere:

Rygning er den risikofaktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft.

Fakta om rygning

Unges rygevaner