Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Danskerne skal vise vejen til mere fuldkorn i Europa

27-11-2019
Et usædvanligt samarbejde om fuldkorn har gjort danskerne til Europamestre i at spise sundere. Nu skal penge fra EU sikre, at europæiske lande kan lære af de danske erfaringer.
Bord fyldt med fuldkorn

Vi er gode til at spise fuldkorn i Danmark. Erfaringerne fra Fuldkornspartnerskabet skal nu gives videre til andre lande i Europa. Foto: Fuldkornspartnerskabet

Kræftens Bekæmpelse er en del af Fuldkornspartnerskabet, der igennem 10 år har arbejdet for bedre folkesundhed gennem oplysning og markedsføring af fuldkornsprodukter. Og indsatsen har båret frugt. Danskerne spiser dagligt 82 gram fuldkorn sammenlignet med 36 gram i 2007. Udvalget af fuldkornsprodukter er ligeledes vokset markant på hylderne i supermarkederne.

EU-kommissionen har bevilget penge til at udbrede den danske fuldkornsmodel
Resultaterne fra Danmark har vakt opsigt i EU-kommissionen, som har bevilget 5,3 mio. kr. til et projekt, der skal udbrede den danske fuldkornsmodel til Rumænien, Slovenien og Bosnien-Herzegovina. Bevillingen til de fire lande kommer efter EU tidligere på året udnævnte Fuldkornspartnerskabet som mønstereksempel for EU. Det EU-støttede projekt varer tre år, og skal, som i Danmark, øge folkesundheden og understøtte virksomhedernes udvikling og markedsføring af fuldkornsprodukter.

- Vi er nået så langt, fordi vi har en klar rollefordeling. Fødevarevirksomhederne og detailhandlen tager ansvar for at få fuldkornsprodukter ud til forbrugerne, mens myndigheder og sundhedsorganisationer sørger for at få viden og anbefalinger ud til befolkningen, siger projektchef Gitte Laub Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelse skal rådgive om fuldkornsmodellen
Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse er i dag i Luxembourg for at koordinere projektet med repræsentanter fra de andre lande. Siden følger sommerseminarer, samt udviklings- og inspirationsmøder, som skal sætte skub i udviklingen af nye partnerskabsmodeller. Kræftens Bekæmpelse skal stå for sommerseminarer og rådgivning om fuldkornsmodellen med støtte også fra fødevare- og detailhandelsvirksomheder i Fuldkornspartnerskabet.

Om fuldkornspartnerskabet
Fuldkornspartnerskabet er et samarbejde mellem myndigheder, sundhedsorganisationerne og fødevareproducenter, der er gået sammen om at nå nogle sundhedspolitiske mål og varetage kommercielle interesser. I alt tæller partnerskabet 31 deltagere og består bl.a. af Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og en lang række private fødevarevirksomheder.

Læs mere om Fuldkornspartnerskabet og få lækre opskrifter:

Fuldkornspartnerskabets hjemmeside