Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Debat: Stop tobaksindustrien - priskrig på cigaretter koster liv

10-09-2020
Hvorfor må tobaksindustrien undergrave reglerne og fortsat sælge billige cigaretter? De ansvarlige politikere inden for sundhed og skat må finde en løsning, der sikrer, at prisen på tobak kommer op på det niveau, der var tænkt, skriver Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelses, Camilla Rathcke, formand i Lægeforeningen og Morten Grønbæck, direktør for Statens Institut for Folkesundhed i dette fælles debatindlæg.

Tobakspriser må ikke være børnevenlige. De ansvarlige politikere må finde en løsning, der sikrer, at prisen på tobak kommer op på det niveau, der var tænkt.

’Hvis man ikke lige har penge til dyre cigaretter, så er det jo lækkert, hvis man kan få dem billigere’. Sådan sagde en gymnasieelev til DR, der i sidste uge afslørede, at tobaksindustrien dumper prisen på cigaretter.
Mens nogle glædede sig over de billige smøger, sad vi, der ønsker en røgfri fremtid for børn og unge, tilbage med en følelse af at være blevet slået tilbage til start. Tobaksindustrien har nemlig indledt en priskrig. Det betyder, at prisen på tobak, der skulle have et ordentligt spark opad, i stedet udvikler sig med samme hastighed som afdrag på et 30-årigt realkreditlån.

Tobaksgiganter fifler med prisen 
Med de nye afgifter skulle en pakke cigaretter nu i gennemsnit koste 55 kr., men kan stadig fås til omkring 40 kr. På den måde undergraver tobaksindustrien Folketingets ønske om at forhindre børn og unge i at begynde at ryge. Det kan lade sig gøre, fordi tobaksgiganten Philip Morris sætter prisen på cigaretter ned ved at skære i sin egen fortjeneste. Samtidigt sælger konkurrenten Japan Tobacco International cigaretter med gamle afgiftsmærker i strid med reglerne, fortæller DR.

Der findes ikke mange brancher, der har så mange liv på samvittigheden. Hver anden, der ryger livet igennem, dør af en tobaksrelateret sygdom

Debatindlægget 'Stop tobaksindustrien - priskrig på cigaretter koster liv'

Der findes ikke mange brancher, der har så mange liv på samvittigheden. Hver anden, der ryger livet igennem, dør af en tobaksrelateret sygdom. Med så højt et frafald er det yderst vigtigt for branchen at skaffe nye kunder i butikken. Alligevel er vi overraskede over, hvor langt tobaksindustrien er villig til at gå for at sælge sine ekstremt usunde produkter. Det er faktisk svært at finde ord, der helt dækker. Usmageligt og usympatisk er det i hvert fald.

Det er usympatisk, fordi en prisstigning på 50 pct. ifølge Sundhedsstyrelsen ville have halveret andelen af unge, der ryger. Og med tiden også skåret en ordentlig luns af det antal, der bliver syge og dør for tidligt på grund af tobak.

Hver dag vil der fortsat være 40 børn og unge, der begynder at ryge, hvis de kan købe cigaretter til ’gammel pris’. Det er tydeligt, at tobaksindustrien tænker på sin indtjening og ikke på børn og unges sundhed.

Debatindlægget 'Stop tobaksindustrien - priskrig på cigaretter koster liv'

Billige cigaretpriser koster liv  
Mange forældre, sundhedsfolk og organisationer jublede derfor, da det politisk blev besluttet at sætte prisen på cigaretter op. Men tiden går, og hver dag vil der fortsat være 40 børn og unge, der begynder at ryge, hvis de kan købe cigaretter til ’gammel pris’. Og det fortsætter, så længe tobaksindustrien dumper prisen.
Det er tydeligt, at tobaksindustrien tænker på sin indtjening og ikke på børn og unges sundhed. Det er også tydeligt, at prisstigninger er et effektivt redskab til at få færre til at ryge. Ellers ville tobaksgiganterne ikke gå til yderligheder for at sælge deres vanedannende og skadelige varer. Løsningen må være, at vi er så politisk og juridisk skarpe, at tobaksindustrien ikke kan fifle med priserne.

Vi opfordrer derfor de ansvarlige folketingspolitikere inden for sundhed og skat til at finde en løsning, der sikrer, at prisen på tobak kommer op på det niveau, der var tænkt

Debatindlægget 'Stop tobaksindustrien - priskrig på cigaretter koster liv'

Vi må og skal sikre os, at hensigten med afgiftsstigningen bliver fulgt: Prisen på tobak skal ikke være børnevenlig. Vi opfordrer derfor de ansvarlige folketingspolitikere inden for sundhed og skat til at finde en løsning, der sikrer, at prisen på tobak kommer op på det niveau, der var tænkt. Det kan være endnu højere afgifter, en mindstepris på tobak eller mere kontrol med skattefiduser – gerne en kombination af flere tiltag.

Hvis ikke vi handler, vil tobaksindustrien fortsætte med at udnytte hullerne i loven til årsregnskabets bedste. Og det kommer til at koste liv.

Debatindlægget er bragt i Avisen Danmark, den 10. september 2020