Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Debatindlæg af Janne Villemoes Bigaard er projektchef i Kræftens Bekæmpelse, bragt i Information 26. februar 2023.
Med vaccine og screening kan livmoderhalskræft udryddes. Foto: Colourbox
Kræftens Bekæmpelses kampagne for livmoderhalskræftscreening fik hård kritik i et debatindlæg i Information den 22. februar 2023.Her mener Emma Grundtvig Gram og Alexandra Brandt Ryborg, at vi glemmer at oplyse om de risici, der kan være forbundet med kræftscreening, særligt for kvinder i 20'erne, der er vaccineret mod HPV.
Skribenterne påstår, at risikoen for at få livmoderhalskræft er minimal, når man som de fleste unge kvinder i dag er vaccineret mod HPV.
Vi ved, at mere end halvdelen af kvinder, der får livmoderhalskræft, ikke er blevet screenet regelmæssigt. Derfor er det ærgerligt, når debatten skaber tvivl om screening.
Janne Bigaard, projektchef i Kræftens Bekæmpelse
Men en stor del af kvinder i 20'erne er vaccineret efter seksuel debut og med en HPV-vaccine, der beskytter mindre godt end den, som børn tilbydes i vaccinationsprogrammet i dag.
Dog kan hverken den tidligere eller nuværende HPV-vaccine beskytte 100 procent mod virus. Men ifølge WHO kan vaccine i kombination med screening udrydde livmoderhalskræft.
Lad lige den stå et øjeblik: Vi kan udrydde en kræftsygdom.
HPV-vaccination sammen med screening er derfor vigtigt. For livmoderhalskræft er en forfærdelig sygdom, der hyppigt rammer yngre kvinder. Mødre til små børn og kvinder, der gerne vil have børn i fremtiden.
Hvert år dør cirka 90 kvinder i Danmark af livmoderhalskræft. Derfor er vores holdning, at ethvert tilfælde af sygdommen, som kunne have været undgået, er ét for meget.
Det er sandt, at vi ikke ved, hvilke celleforandringer der vil blive til kræft, og at nogle får fjernet celleforandringer, der aldrig havde udviklet sig.
Men i Kræftens Bekæmpelse ønsker vi ikke at spille hasard med kvindeliv og mener ligesom Sundhedsstyrelsen, at ulemperne ved screening opvejes mange gange af muligheden for at undgå sygdom og redde liv.
Det er også ukorrekt, at kvinder ikke informeres om ulemper ved screening.
For kvinder oplyses med den information, der følger med invitationen til screening fra Sundhedsstyrelsen, og kan også på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside finde yderligere information, hvis man skulle være i tvivl om noget. Egen læge kan også rådgive.
Vi ved, at mere end halvdelen af kvinder, der får livmoderhalskræft, ikke er blevet screenet regelmæssigt. Derfor er det ærgerligt, når debatten skaber tvivl om screening.
For screening redder liv.
Sidst ændret: 27.02.2023
Af Louise Wohllebe
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17