Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Du kan stadig få telefonisk rådgivning hos Kræftens Bekæmpelse

16-03-2020
Kræftens Bekæmpelse har lige som resten af Danmark lukket ned for alle aktiviteter, hvor mennesker samles for at begrænse udbredelsen af coronavirus. Men kræft kan ikke sættes på pause, derfor er vores rådgivere over hele landet klar ved telefonerne, når kræftpatienter og pårørende har brug for rådgivning og støtte.

Kræftlinjens rådgivere er klar til at rådgive kræftpatienter og pårørende.

Der er stille i kræftrådgivningerne landet over, hvor alle aktiviteter i de kommende 14 dage er lukket ned.

Til gengæld er der fuld gang i rådgivningssamtalerne over telefonen både i kræftrådgivningerne og på Kræftlinjen, Kræftens Bekæmpelses telefonrådgivning. Kræft kan ikke sættes på pause – og samtidig kan corona give særlige bekymringer.

Mange kræftpatienter og pårørende ringer til Kræftlinjen med spørgsmål om corona, fortæller Marie Lawætz, chef for Kræftlinjen.

- Vi får mange henvendelser fra kræftpatienter og pårørende. Her på Kræftlinjen handler de fleste samtaler lige nu om corona. Der er også andre henvendelser, men det er tydeligt, at det er noget, som kan give bekymringer, når man har kræft eller er pårørende til en kræftpatient, fortæller Marie Lawætz, psykolog og chef for Kræftlinjen.

Pårørende er bekymrede  

Rådgiverne taler blandt andet med et stigende antal pårørende, der er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig.

- Som pårørende til en kræftpatient, har du et særligt ansvar for ikke at bringe smitte med hjem, og det giver naturligt nok anledning til spørgsmål om, hvor drastiske forholdsregler man skal tage. Må jeg f.eks. gå på arbejde, hvis jeg har en kræftsyg pårørende derhjemme? Må jeg besøge min kræftsyge pårørende på hospitalet? Det er svært for den enkelte at stå med – og selv om vi ikke ved alt, så er det vores oplevelse, at brugerne føler sig godt hjulpet og beroliget ved at tale med vores rådgivere, siger Marie Lawætz.

Selvom corona fylder meget, så buldrer alt andet i livet samtidig bare videre for kræftpatienter og pårørende. Det fortæller Jette Winge, leder af kræftrådgivningen i Roskilde

Alt er ikke corona 

Også kræftrådgivningerne landet over, hvor kræftpatienter og pårørende normalt kan komme forbi og få rådgivning eller gå til forskellige aktiviteter, får mange opkald.

Her fylder corona til gengæld ikke så meget. Det er derimod rådgivningssamtaler om kræft og alt det, der følger med en kræftdiagnose. Der har f.eks. været samtaler om, hvordan man som barn og ægtefælle forbereder sig på at skulle miste sin far og mand. Hvad man gør som kræftpatient, når ægtefællen også er alvorligt syg og boligsituationen er usikker. Og om hvordan man taler med sine børn om, at man er alvorligt syg uden at gøre dem for ængstelige, fortæller Jette Winge, der er psykolog og rådgivningsleder i Kræftrådgivningen i Roskilde.

- Selv om corona fylder meget i samfundet lige nu, så buldrer alt det andet i livet samtidig bare videre for kræftpatienter og pårørende. Det mærker vi på de samtaler, vi har haft de sidste par dage. Kun én har handlet om corona. Resten er kræftpatienter og pårørende, som står med helt andre problemstillinger, siger Jette Winge.

 Læs om corona og se svarene på de hyppigst stillede spørgsmål

Telefonisk rådgivning i hele landet

Alle kræftpatienter og pårørende kan få professionel rådgivning hos Kræftens Bekæmpelse. Det er gratis, og du behøver ikke at være medlem for at få rådgivning.

Lige nu er vores kræftrådgivninger lukkede for personligt fremmøde på grund af corona-situationen.

Du kan i stedet ringe til Kræftlinjen på 80 30 10 30 eller ringe til din lokale kræftrådgivning og få en telefonisk rådgivningssamtale.

Find nærmeste kræftrådgivning

Se Kræftlinjens åbningstider