Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ekstremt sommervejr: Svært at forudse, om det giver flere tilfælde af hudkræft

24-07-2018
Den ekstraordinært lange og solrige danske sommer har ledt til spørgsmålet om, hvorvidt de mange solskinstimer vil give flere tilfælde af hud- og modermærkekræft i fremtiden. Men det er et spørgsmål med flere mulige svar.
Foto af solbeskinnet, dansk strand med badegæster

Danskerne strømmer til stranden i disse dage, uger og måneder. Sjældent har vi haft solskin så længe i stræk. Det er svært at forudsige de helbredsmæssige konsekvenser af det. Foto: Colourbox

Nogle elsker det, andre bander over det, og vi snakker alle sammen om det. Det danske sommervejr har i år været ekstraordinært solrigt og varmt. I måneder har solen stegt, og derfor kan man frygte, at mange danskere denne sommer udsætter deres hud for en højere uv-stråling end, hvad en dansk sommer normalt byder på.

Men kan man overhovedet konkludere, at sommeren 2018 vil være årsag til en stigning i antallet af hud- og modermærkekræfttilfælde?

Det spørgsmål er svært at svare på.

- Vi har ikke forudsætninger for at komme med et konkret svar på spørgsmålet. Vi kan blot komme med bud og gisninger på, hvad det fantastiske sommervejr kan få af betydning for danskernes risiko for udvikling af hud- og modermærkekræft, understreger Christina Schøith, som er projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Vil du vide mere om kræftsygdomme med relation til solen? 

Læs her om kræft i huden

Vi bliver trænet i en solsikker adfærd

Christina Schøith siger, at det på den ene side er sandsynligt, at de ekstremt mange solskinstimer kan føre til, at mange danskere udsættes for en mængde uv-stråling, der er betydelig større end den sædvanlige. Det kan medføre et større antal af hud- og modermærkekræfttilfælde blandt danskere nogle år ude i fremtiden.

- Men på den anden side er det let at forestille sig, at de mange solskinstimer har gjort danskerne mindre hungrende efter solens stråler – og ganske naturligt mere trænede i, hvordan man passer på sig selv i solen, siger hun.

- Og det scenarie vil omvendt føre til et lavere antal af hud- og modermærkekræfttilfælde blandt danskere, år ude i fremtiden, fortsætter hun.

Det har været en særlig varm sommer med hedebølge. Det er dog ikke ensbetydende med, at solens stråler er mere skadelige.

Christina Schøith, projektleder i Kræftens Bekæmpelse

Hold øje med uv-indekset

Begge scenarier kan vi kun gætte os til. Sommeren i år har været noget ud over det sædvanlige, hvorfor vi ikke kan gå tilbage og sammenligne med tidligere somre. Der findes heller ingen videnskabelige studier, vi kan bruge i den forbindelse. 

- Det har været en særlig varm sommer med hedebølge. Det er dog ikke ensbetydende med, at solens stråler er mere skadelige, understreger Christina Schøith:

- Det er solens uv-stråler, der øger vores risiko for udvikling af hud- og modermærkekræft, og varmen fra solen siger ikke direkte noget om intensiteten af uv-stråling, selvom de to ting er relaterede, siger hun.

Hun siger videre, at det endda kan tænkes, at den voldsomme varme, vi oplever i år, medfører, at danskerne i mindre grad opholder sig i direkte sol – da den er for skarp – ligesom man ser i syden, hvor lokalbefolkningen holder siesta mellem kl. 12-15. Igen vil det betyde, at vi trænes i en hensigtsmæssig soladfærd ved at opsøge skygge eller på anden vis forsøge at undvige solens stråler. 

Vil du vide mere om uv-stråler?

Læs her om uv-indekset

Husk de gode solråd

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne henviser til, at man følger de tre solråd; skygge, solhat og solcreme i den videre søde sommertid.

Skygge anbefales i særlig grad midt på dagen ml. 12 og 15, hvor solens uv-stråling typisk er stærkest. Uv-indekset kan også overstige 3 tidligere og senere på dagen, hvorfor det er vigtigt at tjekke uv-indekset ved hjælp af Solkampagnens uv-app. Hvis uv-indekset er 3 eller derover skal du bruge solbeskyttelse. 

Herudover anbefales en bredskygget solhat og tøj, der dækker skuldre og andre udsatte steder på kroppen. Sidst bør man bruge solcreme på de dele af kroppen, der ikke dækkes af tøj. Solkampagnen anbefaler, at man mindst bruger faktor 15 i Danmark. Det er vigtigt at bruge en tilstrækkelig mængde solcreme for at få den optimale beskyttelse – brug en håndfuld solcreme til hele kroppen.

Få gode solråd - klik dig ind på 'Solkampagnen' her

Så mange danskere får hud- og modermærkekræft

Alene i Danmark konstateres de hvert år ca. 16.000 nye tilfælde af hud- og modermærkekræft.

Det anslås, at op imod 90 pct. af disse tilfælde direkte kan tilskrives uv-stråling og dermed kan forebygges.