Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Elin giver Helena ro og tryghed

23-10-2018
Socialt sårbare kræftpatienter trives bedre, føler sig mindre belastede og føler sig bedre i stand til at handle i kræftforløbet efter 6 måneders hjælp og støtte fra en frivillig navigator. Det viser en ny evaluering af tilbuddet, der er finansieret af Knæk Cancer-midler. Mød Helena Keto, der er en af de patienter, som har fået hjælp af en navigator i Kræftens Bekæmpelse.

Det er en stor støtte for Helena Keto (til højre) at have Elin Svendsen som navigator i kræftforløbet. Foto: Nanna Kathrine Riiber.

- Jeg følte mig meget alene, særligt til samtalerne på sygehuset. Jeg havde ikke nogen, der kunne tage med mig. Nu tager Elin med. Hun skriver ned og stiller spørgsmål. Og bagefter kan vi gå det hele igennem sammen. Det er rigtig godt og giver mig ro, fortæller 65-årige Helena Keto, der er uhelbredeligt syg af kræft.

Gennem Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning i Lyngby har hun fået tilknyttet en frivillig navigator, Elin Svendsen, som hjælper nogle timer hver uge i kræftforløbet. Det har gjort en stor forskel for Helena, der med Elins hjælp føler sig bedre rustet til at håndtere sygdomsforløbet.

Vi er meget taknemmelige for, at Knæk Cancer har gjort det muligt at tilbyde socialt sårbare kræftpatienter støtte, siger Laila Walther, afdelingschef i Patient- & Pårørendestøtte.

En navigator skaber tryghed

Helena Keto er ikke alene om at opleve, at det gør en stor forskel som kræftpatient med et lille netværk at have en frivillig navigator fra Kræftens Bekæmpelse ved sin side. Mellem 2015-2017 har 268 socialt sårbare kræftpatienter landet over fået hjælp af en frivillig navigator takket være Knæk Cancer-midler. En ny evaluering af indsatsen viser, at det gør en stor forskel for kræftpatienterne. De trives bedre, føler sig mindre belastede og oplever også, at de selv er bedre i stand til at handle i kræftforløbet, efter at de har fået hjælp af en frivillig navigator i 6 måneder.

- Et kræftforløb er krævende og kan være særligt svært at håndtere, hvis man har et lille netværk eller har andre udfordringer end kræftsygdommen, som også fylder. Det er fantastisk at se, at vi kan gøre så stor en forskel for de kræftpatienter, som har det særligt svært, ved at tilbyde hjælp og støtte af en frivillig navigator. Vi er meget taknemmelige for, at Knæk Cancer har gjort det muligt at tilbyde denne målrettede hjælp, siger Laila Walther, afdelingschef i Patient- & Pårørendestøtte i Kræftens Bekæmpelse.

Se hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til

De 268 kræftpatienter, der har fået hjælp af en navigator, står med forskellige udfordringer, som gør, at de har særligt behov for støtte. For mange er et lille netværk et væsentligt problem. De fleste er enlige og uden for arbejdsmarkedet, og en del er udover kræftsygdommen udfordrede af sociale problemstillinger eller andre alvorlige sygdomme. Efter navigator-forløbet oplever 7 ud af 10 af patienterne, at de er mere trygge i kræftforløbet, at de har fået troen på, at de selv kan gøre noget, og at de er blevet bedre til at holde styr på aftaler med sygehuset og at forberede sig til møderne.

Kræften ændrede alt

Helena Keto fik konstateret livmoderhalskræft i foråret 2017. Sygdommen kom som et stort chok og gav en markant omvæltning af det liv, hun havde levet hidtil. Hun var selvstændig og havde dedikeret de fleste af sine vågne timer til arbejdet som kjoledesigner med egen butik. Sådan havde hun forestillet sig, at det skulle fortsætte hele livet. Da hun fik kræft, måtte hun lukke butikken. Det var en stor sorg og havde store økonomisk konsekvenser for Helena. Butikken var hendes levebrød. Samtidig opdagede hun, præcis hvor stor en del af hendes liv, butikken havde været.

- Det var svært i starten, da jeg fik diagnosen. Jeg var i en choktilstand i lang tid. En del af mine venner forsvandt. Andre blev. Også nogle, som jeg ikke regnede med. Men da jeg blev syg, opdagede jeg, at jeg havde brugt så meget tid på mit arbejde, at min private omgangskreds ikke var særlig stor. Jeg havde venner i branchen, som selv arbejdede meget. Så jeg følte mig meget alene, fortæller Helena.

- Det har givet en ro, at der er én, som hjælper med de ting, hvor jeg ikke selv kan. Det betyder meget for mig at vide, at Elin er der, siger Helena Keto.

Navigatorens vigtige støtte

Helena bor alene i en lejlighed. Hun er skilt fra sin mand, og har en voksen datter, der var højgravid og mor til en lille pige, da Helena blev syg. Derfor er der også grænser for, hvor meget, Helena vil bede sin datter om hjælp til. Hun har sin egen familie at tage vare på. Da Helena oprindeligt er fra Finland, bor den øvrige familie dér. Så da vennekredsen snævredes ind, var det svært at finde støtte. Indtil en veninde anbefalede Helena at kontakte Kræftrådgivningen i Lyngby, hvor hun fik Elin som navigator.

Elin har hjulpet Helena med at få styr på behandlingsforløbet og undersøge, hvad der var rimeligt i forhold til ventetider på undersøgelser og behandlinger. Hun har også presset på i systemet, så ventetiden ikke blev for lang, og tager med Helena til samtaler på hospitalet. Men Elin giver også en uundværlig personlig støtte, fortæller Helena:

- Elin er rigtig god for mig. Hun hjælper mig, og jeg har stor tillid til hende. Vi taler også om private ting, vi griner sammen, vi drikker kaffe. Jeg er så taknemmelig for hende. Det har givet en ro, at der er én, som hjælper med de ting, hvor jeg ikke selv kan. Det betyder meget for mig at vide, at Elin er der.

Navigatorerne er frivillige, men er typisk uddannet indenfor det sundhedsprofessionelle eller sociale område og uddannes desuden til navigatoropgaven af Kræftens Bekæmpelse.

Navigatorprojektet fik fem mio. kr. i støtte fra Knæk Cancer 2014.

 

Fakta om Navigator-tilbuddet

Socialt sårbare kræftpatienter trives bedre, føler sig mindre belastede og føler sig bedre i stand til at handle i kræftforløbet efter 6 måneders hjælp og støtte fra en frivillig navigator. Det viser en ny evaluering af Kræftens Bekæmpelses navigatortilbud til socialt sårbare kræftpatienter.

I navigatorprojektet får socialt sårbare kræftpatienter tilknyttet en frivillig navigator, som støtter dem i deres kræftforløb fra diagnose og behandling på sygehuset til kommunal rehabilitering. Et navigatorforløb varer som udgangspunkt 6 måneder, hvor den frivillige navigator hjælper patienten med at skabe overblik i kræftforløbet, tager med til samtaler på sygehuset og støtter undervejs.

Navigator startede som et pilotprojekt i udvalgte byer 2013-2015 og blev landsdækkende i 2015 med støtte fra Knæk Cancer. Fra 2015-2017 har i alt 268 socialt sårbare kræftpatienter landet over fået hjælp af en frivillig navigator. 

Læs mere om navigator-tilbuddet

Læs mere om evalueringen af navigator-tilbuddet