Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Enlige kræftpatienter: Her kan vi grine og græde sammen

05-02-2020
Hver anden mandag mødes en gruppe kræftpatienter i Kræftrådgivningen i Herlev. Udover kræftsygdommen, har de dét til fælles, at de alle er enlige. I gruppen finder de støtte, fællesskab og styrke til at klare hverdagen – og får samtidig en kærkommen mulighed for at spise sammen med andre.

70-årige Ilse Johansen (midt i billedet) sætter stor pris på, at gruppen for enlige kræftpatienter også giver mulighed for at spise sammen med andre.

- Det er så kedeligt at spise alene. Jeg hader det! Så kan man sidde dér foran fjernsynet med sin mad. Det er der ikke meget ved, siger 70-årige Ilse Johansen og smiler. Hun er til møde i gruppen for enlige kræftpatienter i Kræftrådgivningen i Herlev. Her laver de mad og spiser sammen – og så snakker de. Og maden er vigtig – ikke kun for Ilse, men for dem alle. Det er hverken det samme at lave mad eller at spise den, når man bor alene.

Det styrker fællesskabet i gruppen at lave mad og spise sammen. Her skal den bagte laks ud af ovnen.

Det er forskelligt fra gang til gang hvem og hvor mange, der kommer. I dag er de otte. Rådgivningsleder Peter Genter varetager gruppen. Han sørger hver gang for, at der er købt ind til et nemt og sundt måltid, så gruppen kan kaste sig over madlavningen, når de mødes kl. 11.

I dag står menuen på bagt laks med kartofler, dilddressing, broccoli og blomkål. Og mens der bliver hakket dild og vasket kartofler, går snakken om løst og fast.

Her forstår vi hinanden

Ilse Johansen har været med i gruppen i nogle måneder nu. Hun har lungekræft, og det har spredt sig til knoglerne. For 10 år siden havde hun brystkræft, og hun har mistet sin mand til kræft. Kræft har fyldt lidt for meget, som hun siger.

Ilse har netop fået at vide, at hun skal have en ny runde kemo. Det har slået hende ud af kurs, for hun ved, hvad hun går ind til. Hvor dårlig, hun bliver. Og bekymringerne rumsterer i hovedet.

Der bliver snakket om stort og småt, mens gruppen er i køkkenet sammen.

- Jeg har nogle søde veninder, som betyder meget for mig. Men de kan jo ikke forstå al den håbløshed og angst, jeg mærker. Hvordan skulle de også kunne det, når de ikke har prøvet det selv?

Derfor er det så godt at komme her. De andre her ved, hvordan jeg har det. Vi forstår hinanden på en helt anden måde, siger Ilse.

Gruppen er en vigtig støtte

Sådan har de andre i gruppen det også. 45-årige Bitten Pedersen har været med i gruppen siden den startede op for et lille års tid siden. Dengang var de kun fire – nu er de 25 i gruppen. Så selv om alle ikke kommer hver gang, er de altid en god flok.

- Når du er single, har du ikke nogle til at hjælpe i hverdagen. Og når man er langt nede, kan det være svært selv at grave de gode råd frem i rygsækken. Så er det godt at komme i gruppen her. Vi støtter hinanden og de andre ved lige, hvordan man har det. Så står man ikke alene med det hele, fortæller Bitten. Hun har æggestokkræft og bor alene, derfor er gruppen vigtig for hende.

45-årige Bitten Pedersen har været med i gruppen fra starten.

- Jeg har stor gavn af at komme i gruppen. Det hjælper mig med at opretholde en hverdag. Man føler sig ikke ensom, når man har et sted, hvor man kan få vendt de ting, man går og tænker på, siger Bitten.

Hun sætter stor pris på, at der både er plads til den afslappede snak omkring maden og de tungere emner, de kommer omkring, når maden er spist.

- Når vi laver mad sammen og spiser den, får vi lige ordnet verdenssituationen. Så er det bare hygge og social snak. Bagefter er det mere dybt. Og sådan skal det være. Du har brug for at få vendt de svære ting med andre, siger Bitten.

Svært at komme første gang

66-årige Susanne Skovgaard Olsen er nyere i gruppen. For 7 år siden var Susanne igennem et brystkræftforløb. I starten af 2019 fik hun igen konstateret kræft, denne gang lungekræft. Til en kontrol på Herlev Hospital var det blevet værre. Uhelbredelig, sagde de nu.

Susanne Skovgaard Olsen (t.v.) er glad for, at hun tog mod til sig og mødte op til gruppen for enlige kræftpatienter.

- Det var en rigtig hård besked at få. Jeg kunne slet ikke rumme det. Jeg gik hen på Kræftrådgivningen, der lige var åbnet her ved siden af hospitalet, for jeg havde det bare rigtig dårligt, fortæller Susanne. Psykologen, hun mødte, fortalte hende om gruppen for enlige kræftpatienter.

- Det var svært at tage mod til sig første gang, men jeg er så glad for, at jeg gjorde det. Det er dejligt at være sammen med andre i samme situation, for vi forstår hinanden. Vi griner og græder sammen, siger Susanne.

- Og så spiser vi jo sammen, det er dejligt. Jeg er ikke så god til at lave mad til mig selv. Det er der ikke særlig meget ved. Men her er det hyggeligt, fordi vi laver mad og spiser sammen. Og så er det rart at vide, når jeg går herfra, at jeg har fået sund mad i dag, smiler Susanne.

Læs også: kræft rammer enlige hårdere

Grupper for enlige kræftpatienter

Herlev: Cirka 25 kræftpatienter er tilknyttet gruppen for enlige kræftpatienter i Kræftrådgivningen i Herlev. De mødes hver anden mandag kl. 11-14, hvor de laver mad og spiser sammen og derefter taler om dét, der fylder lige nu.

Er du interesseret i at tilmelde dig eller at høre nærmere, er du velkommen til at kontakte Kræftrådgivningen i Herlev på mail: herlev@cancer.dk eller telefon 70 20 26 55.

København: En tilsvarende gruppe er netop igangsat i København i denne måned. Her mødes enlige kræftpatienter hver anden tirsdag kl. 11-14 i gruppen ’Stærke fællesskaber’. Hvis du vil vide mere eller tilmelde dig gruppen, kan du kontakte rådgiver Dorrit Stadager på mail: dst@cancer.dk eller mobil: 30 76 59 71.

Denne gruppe mødes i Center for Kræft og Sundhed og er et samarbejde mellem Kræftrådgivningen i København og Københavns Kommune.