Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Et kram i en pose

23-10-2018
Ung kræft kan med støtte fra Knæk Cancer give velkomstpakker med information og gode sager til nydiagnosticerede unge med kræft. Nu har projektet kørt et år og betegnes som en succes.

De unge kræftpatienter får blandt andet Ung kræfts guidebog ”Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?,” som tager fat i emner som venskab, kærlighed, sex, behandling, hospitalsliv, senfølger og psykiske reaktioner.

Indtil videre bliver velkomstpakken uddelt på 14 hospitaler fordelt på 62 afdelinger. Der er stadig afdelinger, som ikke kender til pakken, men Ung kræft arbejder fortsat på at nå ud til alle de afdelinger, hvor der er unge med kræft.

Charlotte Langer Mortensen fik konstateret brystkræft, da hun var 27 år. - Da jeg var skaldet, gik jeg rigtig meget med muleposen, fordi den på fineste vis fortalte, hvorfor jeg gik med hue på en varm forårsdag, fortæller hun. Privatfoto

Velkomstpakken, som også bliver kaldt for ’et kram i en pose’, skal gøre en forskel for de unge, der får konstateret kræft. Målet er, at alle mellem 15 og 39 år skal have en i hånden, når de får stillet en kræftdiagnose. Den skal være en støtte for de unge på et tidspunkt, hvor de er allermest sårbare og fortumlede og være med til at sikre, at alle får at vide, hvor de kan finde andre unge med kræft og information, der er målrettet dem.

Tjekliste, guide og drikkedunk

Velkomstpakken består af en Ung kræft mulepose fyldt med gode sager bl.a. information om Ung kræft, en t-shirt fra Moshi Moshi, en drikkedunk, vandbaserede tatoveringer med stærke budskaber og en hue, der kan styles efter ens egen stil. Der er også et velkomstbrev pakket af en ung kræftramt og en tjekliste med spørgsmål, som kan være gode at stille sin læge.

Derudover indeholder den Ung kræfts guide ”Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?,” som tager fat i emner som venskab, kærlighed, sex, behandling, hospitalsliv, senfølger og psykiske reaktioner.

'Du er ikke alene' står der på Ung kræfts mulepose.

Velkomstpakken åbner op for snak

En af de unge, som har modtaget pakken, er Charlotte Langer Mortensen. Hun fik konstateret brystkræft, da hun var 27 år.

- Jeg kiggede i posen sammen med min sygeplejerske. Hun fortalte om de forskellige ting, og det gav anledning til nogle gode snakke. Hun fortalte også om Ung kræft, og hvad man kan bruge netværket til, fortæller Charlotte og fortsætter:

- Jeg kan godt lide, at muleposen indeholder ting af god kvalitet og ikke bare en kuglepen med logo. Især muleposens statement ”Du er ikke alene” har betydet meget for mig i mit sygdomsforløb. Da jeg var skaldet, gik jeg rigtig meget med muleposen, fordi den på fineste vis fortalte, hvorfor jeg gik med hue på en varm forårsdag. Jeg følte, at den signalerede, at jeg havde kræft. Og det havde jeg brug for. Hvis jeg mødte andre i gadebilledet med samme mulepose, kunne vi se, at vi var i samme situation - og at vi ikke var alene.

Også sygeplejerskerne er glade for velkomstpakken:

- De unge tager det virkelig som en gave at få muleposen. Den giver god anledning til at få en snak om tingene i den, og nogle af patienterne sover i t-shirten, lyder det fra Anette Borup Simonsen, som er ungekoordinator og sygeplejerske på Aarhus Universitetshospital.

Læs mere om, hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til

På baggrund af den fine respons fra de unge, lægerne og sygeplejerskerne har Ung kræft valgt at fortsætte med at uddele velkomstpakkerne.

Ung kræft modtog 342.000 kroner til projektet, og i første omgang er der lavet 1.400 muleposer. Det svarer til antallet af unge i alderen 15-39 år, der hvert år får konstateret kræft. 

Læger og sygeplejersker kan bestille velkomstpakken via Ung kræft. Send en mail til ungkraeft@cancer.dk

Læs mere om Ung kræfts pakke til unge kræftpatienter:

Et kram i en pose

Sådan siger unge kræftpatienter om 'Et kram i en pose'

”Fantastisk initiativ I har med pakkerne og ikke mindst huen. Det var dejlig at have noget at begynde med, da håret begyndte at falde af.”

”Det, at der bliver uddelt et net fuldt af forskellige ting, giver følelsen af, at der er nogen ude i verden, der tænker på en. Man står ikke alene.”

”Jeg modtog en for nogle måneder siden SÅ TAK. Jeg bruger ofte min vandflaske, muleposen og buffen (huen).”

”Jeg blev rigtig glad for pakken! Huen var en stor hjælp, da jeg ikke havde købt en hue til at sove med. Det var dejligt at have en hue, mens man tabte håret, så man kunne bruge tid på at finde nogle flotte huer til hverdagsbrug. Dejligt med tanken og omsorgen.”

Ung kræft

Ung kræft støtter, oplyser og inspirerer unge med og efter kræft. Ung kræft har 11 grupper over hele landet, hvor unge bowler, spiser sammen, klatrer i træer og går til stand up. De deler erfaringer, hænger ud, griner og bakker hinanden op i det svære.

Læs mere om Ung kræft:

Ung kræft

Læs mere om Ung kræfts guidebog:

'Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?'