Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fantastisk nyt: Færre danskere ryger

05-03-2021
Andelen af danskere, der ryger, er faldet fra 20 til 18 pct. på bare et år. Især yngre holder sig oftere fra tobakken, viser tal fra en ny undersøgelse af danskerne rygevaner. Det glæder Kræftens Bekæmpelse, der dog understreger, at stadig alt for mange ryger.
folkemængde på gågade

Fantastisk nyhed, at færre ryger, lyder der fra Kræftens Bekæmpelse. Foto: Colourbox

Højere priser på tobak og stramninger på rygeområdet får tilsyneladende færre til at ryge. I 2019 røg 20 pct. af danskerne dagligt eller lejlighedsvist – i 2020 gjaldt det kun 18 pct. Det viser tal fra undersøgelsen ’Danskernes Rygevaner 2020’ fra Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

- Det er en fantastisk nyhed. Vi har vendt udviklingen og oplever nu et fald blandt danskere, der ryger. Det betyder, at færre i fremtiden vil blive syge, fordi de har røget. Det glæder mig enormt, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse. 

Prisstigningen på tobak har haft afgørende betydning, det er der ikke tvivl om. Prisen er vores mest effektive våben mod rygning

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse

Hvert år dør omkring 13.000 danskere af tobak. Hvert femte kræfttilfælde skyldes rygning. 

Læs mere om rygning og helbred

Størst fald blandt unge
Især ét tal fra undersøgelsen glæder Kræftens Bekæmpelse sig særligt over. Det er nemlig især blandt de 15-29-årige, at færre ryger. Her er dagligrygning faldet fra 13 til 10 pct. på bare ét år. 

- Vi har taget et vigtigt skridt mod målet om, at ingen børn og unge ryger i 2030. Unge er særligt sårbare over for de skadelige stoffer i tobak, og jo tidligere man begynder at ryge, jo større er risikoen for, at man ikke stopper igen. Derfor er det ekstra positivt, at det største fald er blandt unge, siger Niels Them Kjær. 

Se rapporten: Danskernes rygevaner 2020

Prisen er det stærkeste våben
Ifølge forebyggelseschefen er der især én grund til, at der nu er færre, der ryger.

- Højere priser på tobak har haft afgørende betydning, det er der ikke tvivl om. Prisen er vores mest effektive våben mod rygning, og dyrere cigaretter får især unge til at sige nej til tobakken. Derfor ser vi i Kræftens Bekæmpelse gerne, at tobakken bliver endnu dyrere, lyder det fra Niels Them Kjær.

En røgfri fremtid kommer ikke af sig selv. Derfor skal vi lægge os i selen og fortsætte indsatsen for, at børn og unge ikke ryger. Vi skal gøre det så svært at begynde at ryge, som vi overhovedet kan

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse

Den 1. april 2020 steg prisen på en pakke cigaretter fra 40 kr. til 55 kr. i gennemsnit. Den 1. januar 2022 stiger den med yderligere 5 kroner. Kræftens Bekæmpelse anbefaler en pris på omkring 90 kroner pakken. 

Yngre ryger oftest
Selv om faldet i rygning er størst i den yngste målgruppe, er det dog også her, der er flest, der ryger. For oven i de 10 pct., der ryger dagligt, kommer 13 pct., der ryger lejlighedsvist. Undersøgelsen viser desuden, at 7 ud af 10 rygere begyndte at ryge regelmæssigt, inden de fyldte 18 år. 

- En røgfri fremtid kommer ikke af sig selv. Derfor skal vi lægge os i selen og fortsætte indsatsen for, at børn og unge ikke ryger. Vi skal gøre det så svært at begynde at ryge, som vi overhovedet kan, lyder det fra Niels Them Kjær. 

I december 2020 vedtog et flertal i Folketinget ’Handleplan mod børn og unges rygning’. Den består af flere dele, der i løbet af de næste år træder i kraft, bl.a. udstillingsforbud mod tobak, neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid på alle ungdomsuddannelser. 

Læs: Ny handleplan er en sejr for børn og unges sundhed

Tal fra Danskernes rygevaner 2020
  • 18 pct. af danskerne ryger, heraf 13 pct. dagligt og 6 pct. lejlighedsvist*
  • 21 pct. blandt mændene ryger, heraf 15 pct. dagligt og 6 pct. lejlighedsvist
  • 15 pct. blandt kvinderne ryger, heraf 11 pct. dagligt og 5 pct. lejlighedsvist
  • 23 pct. af de 15-29-årige ryger, heraf 10 pct. dagligt og 13 pct. lejlighedsvist
  • 26 pct. af dem med grundskole som højeste uddannelse ryger – det gælder kun 12 pct. af dem med en længevarende uddannelse
  • 70 pct. af dem, der begynder at ryge, ryger regelmæssigt før 18-årsalderen

*Når procenterne for dagligrygning og lejlighedsvis rygning og den samlede procentdel i nogle tilfælde afviger, skyldes det afrunding af decimalerne.