Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fem venner samler ind sammen til Landsindsamlingen

10-07-2020
På Vesterbro i København glæder Josefine sig til Landsindsamlingen den 16. august. Det er en helt særlig begivenhed, som er blevet til en tradition for hende og fire af hendes gode venner, der også inkluderer hendes kæreste. Der er en særlig årsag til, at de går ud på dagen for Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling alle fem sammen.

Sebastian Kubel, Frederik Vogel, Josefine Westergaard Lunau Hansen og Mathias Holten Lyster går på gaden til Landsindsamlingen og samler ind den 16. august. Fotos af Kathrine Raun Frahm, der her er bag kameraet.

De fem venner har kendt hinanden siden efterskole- og gymnasietiden, og i dag er de hinandens bedste venner. For tre år siden mistede Josefine sin far efter et hårdt kræftforløb. Det var en meget svær og sorgfuld tid, som fik vennerne til at rykke sammen og bakke Josefine op.

- Da jeg mistede min far, følte jeg mig magtesløs. Det gør man som pårørende til en kræftpatient, men det gjorde mine venner også - som en slags pårørende til mig. Kræft berører virkelig mange, og vi kender alle en eller flere, der har haft kræft tæt inde på livet, fortæller Josefine, der er rørt over, at hendes fire venner var der for hende dengang og så stærkt holder fast i traditionen om at deltage i Landsindsamlingen som deres fælles sag.

Kathrine, Sebastian, Mathias og Frederik – og Josefine bag kameraet - er alle 24-25 år og studerer til ingeniør, journalist og økonom, mens én er uddannet sergent, og én er i tømrerlære.

Alle for en – og en for alle

De fem venner traf en beslutning for tre år siden, da Josefine mistede sin far; de ville gøre fælles front mod kræft og samle ind til Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling. Derfor melder de sig til indsamlingen hvert år som en samlet gruppe. Det giver dem noget værdifuldt at være sammen om, og fællesskabet er stærkt.   

- Vi plejer at gøre det sådan, at vi starter dagen med at mødes til brunch hos en af os, og i år er det mig, der arrangerer morgenmaden hos mig. Så går vi sammen ud med indsamlingsbøtten bagefter, fortæller Josefine.

- Og når vi er færdige, spiser vi frokost sammen. Det er en virkelig hyggelig dag, hvor vi er sammen hele dagen - og det ses tydeligt på de glade smil på billederne, som de fem venner venligst har udlånt, så vi kan kigge med på deres tur rundt på Vesterbro i København.

Tager en ekstra rute

For nogle kan det måske godt virke lidt overvældende, hvis der står fem personer og ringer på ens dør, men det tager vennerne højde for.

- Så vi deler os lidt op i de forskellige opgange, så vi ikke virker så anmassende, griner Josefine.

Vennerne deler sig op, hvis det bliver for meget at stå fem personer med indsamlingsbøtten, når døren bliver åbnet. Foto: Privat.

Med så stærkt et hold på fem, sker det ofte, at vennerne bliver hurtigere færdige end de to-tre timer, som ruterne er afsat til.

- Så går vi tilbage og får en ny rute, siger Josefine, der hellere vil gå en rute mere og samle flere penge ind, når de nu er i gang på dagen.

Et anderledes år i år

Josefine troede først, at Landsindsamlingen var aflyst i år, da coronavirus fik lukket landet ned tilbage i marts, og Landsindsamlingen den 29. marts blev en umulighed. Hun skrev i stedet en opfordring på sin Facebookside og bad sine venner donere, når nu Landsindsamlingen blev aflyst.

- Men så så vi pludselig, at det var kommet en ny dato, så vi alligevel godt kunne komme ud og skyndte os straks at melde os til, fortæller Josefine glad.

- Vi passer selvfølgelig på, når vi skal ud at gå i år og overholder myndighedernes retningslinjer. Både på os selv og på dem, vi ringer på hos. Der er håndsprit, vi vil bruge, så vi alle kan føle os trygge ved at gå ud i år, der på flere måder bliver anderledes end de andre år, vi har været ude, tilføjer hun.

De fem venner Josefine, Kathrine, Sebastian, Mathias og Frederik vil den 16. august gå på Gammel Kongevej på Vesterbro og sidegaderne, så tag godt imod dem og alle andre frivillige indsamlere, der kommer til din dør til Landsindsamlingen den 16. august i år.

Har du også lyst til at gå en rute i dit lokalområde?

Bliv indsamler søndag den 16. august 2020