Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Flere piger tager imod tilbuddet om HPV-vaccination

09-01-2019
Det seneste halvandet år er antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret steget markant fra 12 pct. til 55 pct. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Det betyder, at endnu flere er beskyttet mod livmoderhalskræft, men der er stadig et stykke vej til målet om, at 80 pct. af pigerne i en årgang er færdigvaccineret.
Illustration: Kræftens Bekæmpelse

Danmarkskort over tilslutningen til HPV-vaccinationen. Kilde: Statens Serum Institut.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at andelen af HPV-vaccinerede piger fra årgang 2004 er steget fra 12 til 55 pct. på landsplan siden maj 2017. Kræftens Bekæmpelse – der sammen med Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen står bag informationsindsatsen ”Stop HPV – stop livmoderhalskræft” – glæder sig over, at stadig flere piger og deres forældre sig ja tak til vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer:

- Vi har gennem det sidste halvandet år oplevet en markant stigning i antallet af piger, der vælger at få HPV-vaccinen. Det er vi hos Kræftens Bekæmpelse glade for, da det vil betyde, at flere piger er beskyttet imod livmoderhalskræft, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Villemoes Bigaard og fortsætter:

- Det er helt tydeligt, at forældrenes tillid til vaccinen er genoprettet. Men der er stadig et stykke vej op til målet om, at 80 pct. af pigerne i en årgang har fået deres to stik af HPV-vaccinen. Derfor handler det nu om at besvare spørgsmål fra forældre som er i tvivl, så de kan træffe en endelig beslutning om HPV-vaccination.

Fynboerne fører

Særligt på Fyn går det godt med vaccinationsdeltagelsen. Her er hele 61 pct. af pigerne fra årgang 2004 HPV-vaccineret. Også i Jylland bliver mange piger HPV-vaccineret, mens København halter bagefter med kun 48 pct. af pigerne født i 2004, der er HPV-vaccineret.

HPV-vaccination kan forhindre 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft, og beskytter desuden mod andre HPV-relaterede kræftformer samt kønsvorter. HPV-vaccination er gratis for piger på 12 til og med 17 år. Fra 1. juli bliver HPV-vaccinen også gratis for drengene.

Læs mere om HPV-vaccination og indsatsen for at stoppe HPV og livmoderhalskræft:

Stop HPV – stop livmoderhalskræft