Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Flot afslutning på Stafet For Livet

24-09-2019
I weekenden blev årets sidste Stafet For Livet afholdt i Haslev på Sjælland. I alt har der været 75 stafetter rundt omkring i landet, og der har været stor opbakning og mange rørende øjeblikke i løbet af sæsonen.
Stafet For Livet Haslev

I Haslev blev Stafet For Livet sat i gang i lørdags ved at slippe duer løs. Foto: Stine Lynghard.

Fra Frederikshavn i nord til Nykøbing Falster i syd er der blevet travet og løbet i kilometer- og atter kilometervis. Og fra Rønne i øst til Esbjerg i vest har nuværende og tidligere kræftramte gået en æresrunde iført gule trøjer for at give håb og inspiration til andre, som kæmper mod kræft.

Stafet For Livet har i år været afholdt i 75 byer rundt omkring i landet, heriblandt Pandrup, Låsby, Hedensted, Langeland, Ikast, Høje Taastrup og Glamsbjerg, hvor der har været en stafet for allerførste gang.

Der er skabt fællesskab, tændt håb og samlet penge ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte. Og bag det hele står i hvert lokalområde en stor flok frivillige, som har brugt utallige timer på at få alle stafetterne op at stå, skaffe sponsorer og hold.

- Det er et fantastisk engagement, der er omkring Stafet For Livet. Stafetterne går lige i hjertet på både frivillige, Fightere, deltagere - og på mig. Og indsatsen gør virkelig en forskel. Deltagerne oplever, at de bliver en del af et helt unikt fællesskab. Stafet For Livet bidrager i høj grad til vores mål om, at ingen skal stå alene med kræft, siger frivilligchef Charlotte Gerhauge.

Læs mere om formålet med Stafet For Livet:

Stafet For Livet

Sensommersolen skinnede over Haslev
Lørdag kl. 11 gik årets sidste Stafet For Livet i gang i Haslev på Sjælland. En flok duer blev sendt til vejrs for at markere starten, og da de første stafetdeltagere travede afsted, brød sensommersolen frem bag skyerne.

Susanne Ulk

Susanne Ulk havde brug for hjælp fra en ven for at kunne være med til lysceremonien. Foto: Stine Lynghard.

I 24 timer løb eller gik over 900 deltagere den ene omgang efter den anden – en gruppe spejdere gik endda baglæns på ruten – for at samle penge ind til kræftsagen. Men Stafet For Livet er meget mere end en indsamling, fortæller Susanne Ulk, der både er ’Fighter’ (tidligere kræftramt) og frivillig i Kræftens Bekæmpelse.

- På Stafet For Livet er der både glæde og håb, sorg og bekymring. Det hele er tilladt, og her er fantastisk mange søde mennesker. Folk kommer hen og snakker, og der er masser af rygklappen på en god måde. Vi Fightere får lejlighed til at være glade for, at vi er her og bliver husket på det. Det er altså ikke en selvfølge, at man lever. Så det er en festdag, og vi er meget glade for det her i lokalsamfundet. Der er en kæmpe opbakning, siger Susanne Ulk.

En klump i halsen
For Susanne Ulk er Stafet For Livet også en weekend med refleksion – især om aftenen, hvor der er lysceremoni. Det vækker stærke følelser, når der bliver tændt lys i poser, hvor der er skrevet hilsner på for at støtte kræftramte og for at mindes dem, der ikke er her mere. Susanne Ulk mistede sin mand til kræft for tre år siden.

- Til lysceremonien er der meget stille. Efter min mand var død, tog jeg hjem de første to år. Jeg kan også allerede mærke, at jeg har en lille klump i halsen. Men sidste år var der en god ven, der tog mig i hånden og sagde ’ved du hvad, nu følges vi rundt, og jeg holder om dig’. Hun kommer også i aften, smiler Susanne Ulk.

- Det kommer tæt på. Men det er også godt at blive mindet og få en klump i halsen og tårer i øjnene. Det vidner jo om, at det var en, der betød meget, fortsætter hun.

Charlotte Gerhauge

Frivilligchef Charlotte Gerhauge er imponeret over de mange flotte stafetter. Foto: Tomas Bertelsen.

Det er lige præcis noget af det, der er særligt ved stafetterne. De kan rumme mange forskellige følelser, fortæller Charlotte Gerhauge, frivilligchef i Kræftens Bekæmpelse.

- Der er både plads til smil og alvor på Stafet For Livet, og der er mulighed for at tage nogle af de snakke, som kan være svære, men som er vigtige. På den måde har stafetten en helt særlig værdi i sig selv, fordi man kan finde støtte og opbakning – også fra folk, man slet ikke kender - og man skaber stærke minder sammen, siger Charlotte Gerhauge.

Mange kreative bidrag
Med stafetten i Haslev blev der sat punktum for en fantastisk sæson, som har budt på mange højdepunkter.

Overalt har der været smukke lysceremonier, rørende åbningstaler og et hav af kreative bidrag til indsamlingen. Der har været flødebollekast, salg af solsikker og fiskedam. Der er blevet hæklet, solgt perleplader og gået på stylter – og der var sågar et cykelhold, som cyklede 500 km tværs gennem Danmark for at samle penge ind til kræftsagen. I Ringsted hev den lokale Sct. Joseph Skole en dag ud af kalenderen og meldte hele skolen til Stafet For Livet.

- Pengene går til et rigtig godt formål. Jeg havde selv en farfar, der havde kræft. Jeg savner ham rigtig meget. Det er ikke rart at se nogen have kræft, fortalte den 13-årige skoleelev Andreas Rømer.

Læs mere om skolens oplevelse til Stafet For Livet:

Hel skole deltog i Stafet For Livet

Pengene går til et rigtig godt formål. Jeg havde selv en farfar, der havde kræft. Jeg savner ham rigtig meget. Det er ikke rart at se nogen have kræft.

Andreas Rømer, skoleelev, 13 år

Der er også flere brudepar, der lagt vejen forbi deres lokale stafet. I Hjørring dansede Majken og Thomas brudevals på stafetten, og det var en helt speciel oplevelse for dem, fordi det unge par dagen inden havde sagt farvel til Majkens far, som havde kræft.

Flere stafetter næste år
Det er et stort arbejde for frivillige at forberede og gennemføre en stafet, og frivilligchef Charlotte Gerhauge er dybt imponeret over indsatsen. 

- Det er sådan nogle flotte stafetter, der er stablet på benene, og frivillige har formået at engagere hundredvis af mennesker i deres lokalsamfund. Man kan se, hvor meget det betyder for deltagerne at være en del af det særlige fællesskab, man finder på Stafet For Livet. Det er så godt gået, siger Charlotte Gerhauge.

Næste år arbejder vi på at få 90 stafetter op at stå. Hvis du gerne vil være med til at lave stafet eller have Stafet For Livet til din by, er du meget velkommen til at kontakte stafetforlivet@cancer.dk. 

Læs mere om, hvordan du kan hjælpe med at arrangere Stafet For Livet næste år:

Få Stafet For Livet til din by

Fakta om Stafet For Livet
  • Stafet For Livet er et døgn med holdstafet, aktiviteter, underholdning og oplysning om kræftsagen
  • Nuværende eller tidligere kræftpatienter kaldes 'Fightere', og de går den første runde iført gule trøjer, mens publikum klapper
  • Holdene har mindst én deltager på banen under hele stafetten - også om natten for at vise, at kræftpatienter kæmper mod sygdommen hele døgnet
  • Holdene kan samle ind til Kræftens Bekæmpelses arbejde f.eks. ved at finde en sponsor eller ved at arrangere støtteevents op til stafetten
  • I 2019 har Stafet For Livet været afholdt i 75 byer i Danmark fra maj til september
  • Stafet For Livet er en verdensomspændende begivenhed, der blev startet i USA i 1985
  • I dag deltager over 4 millioner mennesker om året på verdensplan