Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Folketinget suspenderer behandlingsgarantien: Hvad betyder det for dig?

21-12-2021
Kræftens Bekæmpelse forventer ikke, at det får betydning for behandlingen af kræftpatienter, at behandlingsgarantien er suspenderet. Reglerne om maksimale ventetider på kræftområdet gælder fortsat.

- Suspenderingen af behandlingsgarantien handler om at sikre, at sygehusvæsenet har kapacitet til at behandle akutte og livstruende sygdomme, siger Pernille Slebsager. Foto: Colourbox

Kræftpatienter og deres pårørende kan blive urolige over den nyeste melding fra Folketinget. Men det er Kræftens Bekæmpelses vurdering, at kræftområdet ikke berøres af beslutningen om at suspendere den såkaldte behandlingsgaranti midlertidigt på grund af situationen med corona.

Et flertal af de 21 medlemmer af Epidemiudvalget blev mandag eftermiddag enige om en aftale, der blandt andet betyder, at regionerne kan suspendere behandlingsgarantien i sygehusvæsnet. Suspenderingen af udrednings- og behandlingsgarantien vil i første omgang gælde fire uger, hvorefter politikerne skal tage stilling til, om den skal forlænges yderligere.

Behandlingsgaranti på kræftområdet gælder fortsat

Regler om maksimale ventetider på kræftområdet gælder fortsat, oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse: 

Retten til hurtig udredning og udvidet frit sygehusvalg suspenderes midlertidigt på det somatiske område. 

Særlig garanti gælder for kræftpatienter
Afdelingschef for Patientstøtte & Frivillig Indsats i Kræftens Bekæmpelse, Pernille Slebsager, bekræfter, at suspenderingen ikke bør få nogen betydning for kræftpatienter eller pårørende, selvom hun godt kan forstå, hvis man kan sidde inde med spørgsmål til Folketingets beslutning.

- Det må ikke få betydning for behandling af kræft, fordi der på kræftområdet gælder en særlig behandlingsgaranti med maksimale ventetider for livstruende sygdomme. Denne bliver ikke sat ud af kraft med Epidemiudvalgets beslutning, og det var den heller ikke, da den ’almindelige’ behandlingsgaranti var sat ud af kraft i en længere periode tidligere i corona-krisen, siger hun og tilføjer:

- Suspenderingen af behandlingsgarantien handler netop om at sikre, at sygehusvæsenet fortsat har kapacitet til at behandle akutte og livstruende sygedomme.

Gå til lægen med symptomer

Samtidig med suspenderingen af behandlingsgarantien er også udredningsretten suspenderet. Det kan føre til forsinket udredning for kræftpatienter, hvis deres første symptomer ikke giver mistanke om kræft. Det er derfor meget vigtigt at gå til læge, hvis man har symptomer – og det er vigtigt at understrege, at sundhedsvæsenet stadig har åbent, og at man ikke skal holde sig tilbage.

Suspendering er ’det rigtige at gøre’
Selvom kræftområdet ikke forventes berørt af beslutningen, er det stadigvæk bekymrende, hvor hårdt vores sundhedsvæsen er ramt af blandt andet mangel på personale og kapacitet, siger Pernille Slebsager.

- Det er rigtig skidt for de patienter, der har ventet længe på behandling for ikke livstruende sygdomme, men når nu presset er så stort, er det nødvendigt at prioritere, så der er kapacitet til behandling af det akutte og livstruende på landets sygehuse, forklarer hun og fortsætter:

- Det er bekymrende, at det er kommet så vidt, men når vi nu befinder os i den yderst pressede situation, mener jeg, det er det rigtige at gøre.

Sidste gang, behandlingsgarantien blev suspenderet, var den 18. marts 2020, kort efter corona for første gang brød ud i Danmark. Dengang varede suspenderingen helt indtil den 1. marts 2021, men det fik ikke behandlingsmæssige konsekvenser for patienter med kræft. Af den grund forventer Pernille Slebsager heller ikke, at der i denne omgang vil være grund til bekymring.

Har du brug for hjælp og rådgivning?

Kræftens Bekæmpelse har tæt kontakt til kræftpatienter og pårørende gennem, bl.a. vores lokalforeninger, kræftrådgivninger og Kræftlinjen.

Hvis du som patient sidder inde med spørgsmål eller bekymringer, er du velkommen til at kontakte Kræftlinjen eller din lokale kræftrådgivning.

Kræftlinjen tilbyder gratis rådgivning til alle, der er berørt af kræft. Du kan ringe på hverdage mellem kl. 9 og 21 og i weekenden mellem kl. 12 og 17 på 80 30 10 30. Vi sidder klar til at tage imod dit opkald.

Find kontaktinformationer til din lokale kræftrådgivning.

Du har også mulighed for at kontakte os via vores pressetelefon på 35 25 74 00.