Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Foredrag: Når fysikkens stråler helbreder

06-03-2019
Omkring halvdelen af alle kræftpatienter får tilbudt strålebehandling som led i deres behandling. Men hvordan virker stråleterapi egentlig? Det kan du blive klogere på i et foredrag, som sendes live til hele landet tirsdag d. 9. april.

Der er mulighed for at høre om fysikken bag hvordan stråleterapi virker mod kræft, når Kari Tanderup d. 9. april holder foredrag. Privatfoto.

Mere end 150 biografer, kulturhuse, folkeuniversiteter og gymnasier står klar til at slå dørene op for tilhørere, når professor i medicinsk fysik, Kari Tanderup fra Aarhus Universitet holder foredrag om fysikken bag stråleterapi – med gratis adgang for alle.

Kari Tanderup fortæller i foredraget om den fysik, der ligger til grund for, at strålerne kan være nyttige til behandling af kræft.

Forskningen giver os løbende ny viden om strålernes virkning på kræft og på vores krop, og i foredraget fortæller Kari Tanderup, hvordan forskerne til stadighed udvikler teknologier til at gøre stråler mere fokuserede, så flere patienter kan helbredes, samtidig med at byrden af bivirkninger mindskes.

Du vil også høre om nyeste skud på stammen: den store, nye danske accelerator, som netop er åbnet og kan tilbyde en række danske kræftpatienter avanceret og mere skånsom strålebehandling med partikelterapi.  

Et foredrag nær dig
Foredraget bliver holdt på Aarhus Universitet, men sendes live til en lang række steder landet over. Her mødes man og ser og hører foredraget, og undervejs kan tilhørerne stille spørgsmål til forelæseren via sms eller Twitter – det sidste kvarter svarer forelæseren på så mange spørgsmål som muligt. 

Det sociale er en meget vigtig del af arrangementet – og det betyder, at selv om man måske ikke har nogen at følges med på aftenen, skal det ikke afholde en fra at tage af sted. Det forklarer arrangøren, Jens Holbech fra Aarhus Universitet:

– Vi hører fra vores gæster, at det at få en snak med de andre tilhørere er en stor del af aftenen. Det at få en vendt foredraget i pausen og snakke om det, der var spændende eller overraskende, er noget af det, der gør det til en god oplevelse, også selv om man ikke kender nogen fra starten, siger Jens Holbech.

Her kan du høre med

Du kan se og høre foredraget med Kari Tanderup tirsdag d. 9/4 kl. 19-21. På https://ofn.au.dk/sted/ kan du se, hvor i landet foredraget bliver vist, og læse mere om programmet for hvert fremvisningssted.

Mere om foredragsserien

Foredraget er del af serien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab”, som arrangeres af Aarhus Universitet indenfor en række forskellige emner. Forelæsere er oftest forskere, primært fra Aarhus Universitet, men også andre universiteter og forskningsinstitutioner i Danmark og udlandet – som fortæller om de nyeste opdagelser og erkendelser inden for primært naturvidenskab og sundhedsvidenskab.

Niveauet er højt, og som deltager bliver man udfordret, men kan få udbytte af alle foredrag, uanset hvilke faglige forudsætninger man har. Deltagerne spænder derfor vidt – lige fra elever i 9. klasse til professorer.

”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” udbydes i samarbejde med Carlsbergfondet.

Mangler din by?

Alle er velkomne til at melde sig til at arrangere en fremvisning af foredraget. Det kræver, at du står for lokaler, annoncering og teknik – eksempelvis en projektor og et lærred. Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du kontakte arrangøren, Jens Holbech, på tlf. 2899 2833 eller e-mail: holbech@au.dk