Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Forskere jagter medicin til 'genbrug' mod kræft

26-07-2018
Forskere i Kræftens Bekæmpelse indleder nu en intensiv jagt på almindelig medicin, som også kan bekæmpe kræft. Der er tale om almindelige lægemidler, som i dag bruges til behandling af andre sygdomme end kræft.

Herhjemme har vi i mere end 20 år registreret alle godkendte lægemidler, kræftdiagnoser og dødelighed. De oplysninger skal bruges af forskergruppen. Foto: Colourbox

Målet er vigtigt og ambitionerne høje hos den internationale forskergruppe, der håber at kunne finde frem til flere helt specifikke lægemidler, som måske i kombination med kræftbehandlingen kan forlænge livet hos mange kræftpatienter.

- Det gælder om at udnytte fordelen ved, at Danmark har nogle af verdens bedste landsdækkende registre. I mere end 20 år har vi løbende registreret alle godkendte lægemidler, kræftdiagnoser og dødelighed. Ved at bruge avancerede statistiske metoder og sammenkøre data fra registrene kan vi undersøge, hvilke sammenhænge der er mellem et stort antal almindelig anvendte lægemidler og dødeligheden hos kræftpatienter, fortæller Klaus Kaae Andersen.

Han er chefstatistiker hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og leder forskergruppen, der står for det store projekt. 

Chefstatistiker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning Klaus Kaae Andersen leder forskergruppen. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Kræftceller overlever kemo
Det har tidligere vist sig, at helt almindelige stoffer som antihistaminer og antidepressiver kan gå ind og bekæmpe kræftcellerne eller forbedre effekten af kemoterapi. Lægemidler, som vi i dag bruger mod allergi, viser sig også at virke effektivt mod nogle kræftsygdomme. Kræftceller bliver ofte hen ad vejen resistente overfor kemoterapi. Måske virker et bestemt stof i kemoterapien kun på 30-40 pct. af patienterne. Dertil kommer, at de enkelte celler i en kræftsvulst også kan blive resistente. Og de celler, som overlever, vil ofte være mere aggressive og sejlivede og dermed også farligere for patienten.

Kortere vej fra laboratorie til patient
En anden fordel ved at genbruge medicin, som allerede er ude i handlen og kan købes på apoteket er, at medicinen allerede er godkendt. Det betyder, at man kan spare tid ved ikke først at skulle opfinde en helt ny medicin og herefter vente flere år på at få sundhedsmyndighedernes blå stempel. Vejen fra laboratoriet til patienten på hospitalet er ofte lang. Det tager typisk 10-15 år at få ny medicin udviklet og godkendt. Og det er ofte meget dyrt, fordi det koster så lang tid at udvikle den nye medicin.

Lægemidlerne vil blive sammenlignet med resultater fra USA og Finland og laboratorieundersøgt. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Danske forskere i front
Forskere i Afdelingen for Genomintegritet og Afdelingen for Statistik og Farmakoepidemiologi i Kræftens Bekæmpelse gjorde sidste år siden en opsigtsvækkende opdagelse, som afslørede, at antabus, der som bekendt fås på recept, kan forlænge livet for kræftpatienter. Forskerne håber, at den nye undersøgelse vil kunne finde flere nye lægemiddelkandidater til gavn for kræftpatienter. Det nye projekt er støttet af Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU) med 1.600.000 kr. over to år.

Flertrins raket
- Når forskerne i Danmark har fundet lægemidler, som viser lovende resultater, skal de sammenlignes med resultater fra USA og Finland, hvor samarbejdspartnere udfører lignende undersøgelser. De lægemidler, som består prøven, går videre. De skal herefter undersøges nærmere i laboratorierne, før de populært sagt kan sendes ud og bruges på hospitalerne, fortæller Klaus Kaae Andersen fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs også om Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg

Læs også om Kræftens Bekæmpelse Center for Kræftforskning

Læs også om 15 års Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse