Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fremtidens forskere mødes på sommerskole i Kræftens Bekæmpelse

22-08-2019
Sixten og Lilja er to af unge kræftforskere som i disse dage besøger Kræftens Bekæmpelse. Netværk og udveksling af erfaringer er vigtige grundlag for næste generation af kræftforskere, og derfor slår Kræftens Bekæmpelse dørene op for 25 unge kræftforskere fra hele Norden.

Sixten Harborg og Lilja Dögg Gisladottir forsker begge i brystkræft. Derfor har de taget to uger ud af kalenderen for at deltage i Kræftens Bekæmpelses sommerskole i kræft-epidemiologi. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Hvert andet år er Kræftens Bekæmpelse vært for et to ugers kursus indenfor kræft-epidemiologi. Det er et tilbud til nordiske studerende indenfor fagene medicin, statistik, biologi, sygepleje og folkesundhedsvidenskab, som er interesserede i netop registerforskning. 

To af dem, der er rejst til Danmark for at lære mere om kræft-epidemiologi, er svenske Sixten Harborg på 24 år og 25-årige Lilja Dögg Gisladóttir fra Island. Begge læser medicin og forsker sideløbende i brystkræft. 

Sixten Harborg forsker i, om det har en betydning for overlevelsen efter brystkræft, om kvinder tager de kolesterolsænkende midler, statiner, samtidig med behandling med anti-hormoner af typen aromatasehæmmere. Lilja Dögg Gisladóttir forsker i kvaliteten af registrering af brystkræft, og bidrager blandt andet til arbejdet med at sikre en høj kvalitet af registrering af brystkræft i Island. 

– Sommerskolen er en god mulighed for at få netværk rundt omkring i de Nordiske lande. Både jeg og mange andre islandske medicinstuderende rejser fra Island for at færdiggøre vores speciale og mange af os ender med at bo i et andet nordisk land og her er netværk vigtige. I min forskning har jeg desuden fået data fra det svenske kræftregister som sammenligning så også her var det rigtig vigtigt at have forbindelser for at kunne samarbejde og udveksle data, siger Lilja Dögg Gisladóttir. 

Sixten Harborg supplerer: 

– Der er deltagere med forskellige baggrunde og forskellige forskningsområder, og det er inspirerende og lærerigt i forhold til, hvordan man kan anskue problemstillinger forskelligt eller designe sin undersøgelse, siger han. 

Vigtigt netværk
Deltagerne får i løbet af kurset undervisning i epidemiologi og statistik. Kræftens Bekæmpelse har en lang tradition for registerforskning, og bag undervisningen står nogle af de dygtigste forskere fra både Kræftens Bekæmpelse og andre nordiske forskningsinstitutioner og universiteter. 

I løbet af de 14 dage, kurset varer, er der også udenfor undervisningstimerne, god mulighed for, at deltagerne kan lære hinanden bedre at kende og få gode oplevelser sammen. 

– Vi spiser sammen nogle aftener, og i weekenden var vi ude og se det store Pride-optog i København, fortæller Sixten Harborg. 

Fra kursets slutning og frem til januar arbejder deltagerne videre på et selvstændigt projekt, under vejledning af en erfaren forsker. Til januar mødes de unge forskere igen, denne gang ved Tampere Universitet i Finland for at præsentere resultaterne af deres projekter.

Om Kræftens Bekæmpelses sommerskole

Kurset varer 14 dage og der er deltagere fra Danmark, Island, Færøerne, Sverige, Norge og Finland. Kurset er gratis.