Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Frivillige køber ind for Merete

01-04-2020
Merete fra Nykøbing Falster er en af de danskere, der lige nu sidder isoleret. Hun skal grundet sin kræftsygdom holde afstand til andre, så hun ikke risikerer coronasmitte. Men der godt nyt. Frivillige fra Røde Kors kan hjælpe med indkøb og andre praktiske opgaver hos dem, der ikke har et netværk at trække på.
Kvinde får leveret indkøb af frivillige fra Røde Kors

Helle og Ena hjælper Merete med indkøb i corona-tiden

Inde bag en mørkegrøn dør i et lysegult byhus i Nykøbing Falster sidder Merete Klitgaard Andersen. Hun er 73 år, og som så mange andre ældre og udsatte mennesker sidder hun i disse uger inde. Hendes immunforsvar er svækket efter stamcellebehandling og kemoterapi for knoglemarvskræft.

Hun har valgt at holde sig isoleret i sit lille hus, så længe coronaen raser. Frygten for at blive smittet er nemlig særlig stor hos de mennesker, der i forvejen er syge eller svækkede. For dem kan det blive fatalt, hvis de får Covid-19, for det er ikke sikkert kroppen kan klare mosten.

Jeg er alene, og min familie bor i København og Nordsjælland, så de kommer ikke lige forbi med en liter mælk. Og på magisk vis er alle mine venner blevet ligeså gamle som jeg selv.

Merete Klitgaard Andersen

- Jeg tør ikke gå på apoteket eller ud og handle, hvor der er mange mennesker. Og sådan noget med at stå i kø foran en butik med andre, det kan min krop ikke så godt holde til, fortæller Merete. 

Hendes knogler har taget så meget skade af behandlingen, at hun har svært ved at gå. Lige nu er hun i efterbehandling med knoglestyrkende medicin.

Ingen hjælpere i nærheden
Som for mange andre er det en udfordring for Merete at få købt ind og hentet medicin, og hun har ingen til at hjælpe i nærheden.

- Jeg er alene, og min familie bor i København og Nordsjælland, så de kommer ikke lige forbi med en liter mælk. Og på magisk vis er alle mine venner blevet ligeså gamle som jeg selv, så de er også i risikogruppen og holder sig hjemme, siger Merete.

Heldigvis har tusindevis af frivillige meldt sig til at hjælpe mennesker som Merete gennem Røde Kors initiativ ’Hjælpenetværket’. Her bliver brugerne matchet med frivillige, der hjælper med at handle, hente medicin eller pakker på posthuset.

Læs mere om Hjælpenetværket hos Røde Kors

- Det her netværk af frivillige er som sendt fra himlen for sådan nogle som mig. Fra jeg meldte mig, til jeg blev ringet op af en frivillig, gik der to timer. Så nu kommer Helle og hendes voksne datter Ena med indkøb til mig, smiler Merete. 

Kræftens Bekæmpelse tilbyder også hjælp til patienter og andre isolerede, hvis de har et netværk af venner og bekendte, der kan træde til. I app’en ’Sammenholdet’ kan man oprette sit eget netværk og koordinere opgaverne og hjælpen. Læs om app'en her:

Sammenholdet

Det sociale klares over telefonen

Merete er heldig at have gode venner og familie, hun kan tale i telefon med, så længe hun ikke kan komme ud. Og der er stadig opgaver for Museum Lolland-Falster, hvor hun som frivillig arbejder med haverne. Hjemme ved skrivebordet kan hun planlægge, hvad der skal sås og plantes. Så ensom, der er hun ikke.

For os, der sidder i den her situation, kan det godt kan være svært at indrømme, at vi ikke kan klare os selv.

Merete Klitgaard Andersen

- Mit netværk kan klare det sociale, men ikke det praktiske - der er vi ikke til nogen hjælp for hinanden. Så er det dejligt at se, at der er andre, som vil træde til, fortæller Merete. 

Merete har et par venner, hun dagligt snakker i telefon med. Men siden coronaen kom til Danmark, er der blevet flere, hun regelmæssigt ringer sammen med.

Alene sammen: Fællesskab for patienter i corona-isolation

Svært at bede om hjælp
Når Merete mangler noget, sender hun en indkøbsliste til Helle. Når Helle og Ena har været i butikken, stiller de indkøbene på trappestenen sammen med en bon. Så stikker Merete hovedet ud af vinduet, og de tre vinker til hinanden. Når Helle og Ena er gået, henter Merete varerne ind og overfører beløbet tilbage til Helle. 

- Jeg har altid klaret mig selv og været meget omkring. For os, der sidder i den her situation, kan det godt kan være svært at indrømme, at vi ikke kan klare os selv. Det er lidt tabubelagt, at have brug for hjælp. 

Merete håber, at andre i hendes situation – både kræftpatienter og andre - vil tage imod tilbuddet om hjælp fra frivillige i denne helt særlig tid. 

- Det er jo ren forkælelse med sådan en drive-in service, ler hun. 

Kræftens Bekæmpelse og Røde Kors er gået sammen for at udbrede kendskabet til både Hjælpenetværket og Sammenholdet. Læs mere her:

Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte