Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Genbrugsbutikken er mit sociale fitnessrum

29-06-2023
For kræftoverlever Jeanette Clemmensen på 62 år er frivilligarbejdet i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Helsingør kravlet så meget ind under huden på hende, at hun er blevet afhængig af det.
Foto af Jeanette som står i genbrugsbutikken

Jeanette savnede udfordringer i sit liv, og derfor har hun kastet sig over frivilligt arbejde i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Helsingør. Foto: Jens Clemmensen

- Min tidligere genbo var frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik og fortalte altid begejstret om det. For syv år siden var jeg så et sted i mit liv, hvor jeg følte, at jeg skulle noget mere end at være bogholder. Jeg havde behov for at udfordre mig selv, så jeg tog ned i genbrugsbutikken, som dengang lå i Snekkersten, for at tilbyde min hjælp, mindes Jeanette.

En helt unik fællesskabsånd er noget af det, der får Jeanette til at elske frivilligarbejdet. Her sammen med sin gode kollega Ole Bjørn. Foto: Jens Clemmensen

En helt unik fællesskabsånd er noget af det, der får Jeanette til at elske frivilligarbejdet. Her sammen med sin gode kollega Ole Bjørn. Foto: Jens Clemmensen

Frivilligarbejdet er kravlet ind under huden på mig
Selv om Jeanette var glad for bogholderiarbejdet, gik hun for syv år siden ned i antal timer og kunne så sideløbende arbejde frivilligt i genbrugsbutikken.

En beslutning, som har vist sig at være den helt rigtige for Jeanette.

- Frivilligarbejdet er kravlet ind under huden på mig. Jeg er totalt bidt af det, lyder det oprigtigt begejstret fra Jeanette, som er frivillig i isenkramafdelingen hver mandag formiddag og desuden også talsperson for mandagsholdet.

Vi har en helt unik fællesskabsånd, og nogle af de andre ses jeg også med privat

Jeanette Clemmensen, frivillig i Kræftens Bekæmpelse Genbrug

Til spørgsmålet om, hvad det er, der er kravlet ind under huden på hende, lyder det uden tøven:

- Jamen det er jo det hele. Atmosfæren og sammenholdet i butikken. Vi har en helt unik fællesskabsånd, og nogle af de andre ses jeg også med privat. Og så får vi det hele til at fungere - lige fra at få klargjort de ting, vi får ind i butikken, til at få det solgt. Vi er over 70 frivillige, og har kanon succes med forretningen og får skrabet en masse penge ind til kræftsagen.

Bliv frivillig

Kender du nogen, som kunne have lyst til at blive butiksfrivillig?
Kontakt projektleder Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk

Jeanette har desværre selv haft kræft hele to gange. Først brystkræft siden kræft i øjet. Foto: Privatfoto

Jeanette har desværre selv haft kræft hele to gange. Først brystkræft siden kræft i øjet. Foto: Privatfoto

Kræftsagen er Jeanettes mærkesag
Og netop kræftsagen er med tiden blevet Jeanettes mærkesag.

Da hun i 2016 startede som frivillig, havde hun ikke selv oplevet kræft på egen krop. Til gengæld havde hun oplevet at tage afsked med først sin mormor og siden sin kusine, som begge døde af brystkræft.

En kræftform, som desværre sidenhen også flyttede ind i Jeanettes egen krop.

- Da jeg havde været frivillig et par år, fik jeg selv konstateret brystkræft. Nogle år forinden havde jeg holdt min kusine i hånden, da hun døde som 55-årig, så jeg kunne ikke undgå at tænke: Shit, nu er det mig. Heldigvis blev det opdaget på et tidligt tidspunkt, fortæller Jeanette og tilføjer:

- Senere fik jeg konstateret kræft i mit øje. Begge gange har jeg ikke været klar over, at jeg havde kræft. Det var takket været rutinescreeningerne, at brystkræften blev opdaget i tide, for jeg havde hverken smerter eller symptomer. Det viser bare hvor vigtigt det er at tage indkaldelserne til undersøgelserne alvorligt.

Den dag i dag er Jeanette i kræftfri, men senfølger er hun ikke sluppet for. Træthed og smerter er daglige følgesvende, men alligevel formår hun at holde fast i frivilligjobbet.

Hvad er senfølger

Men her er vi alle lige, og kæmper for den samme sag

Jeanette Clemmensen, frivillig i Kræftens Bekæmpelse Genbrug

Genbrugsbutikken er mit sociale fitnessrum
- Man bliver afhængig af det. Genbrugsbutikken er mit sociale fitnessrum. Man møder så mange skønne mennesker. Mennesker som selv har haft kræft eller som har været pårørende. Vi kommer fra mange forskellige jobs, højt og lavt, og her er folk, der har rejst verden rundt. Men her er vi alle lige, og kæmper for den samme sag, fortæller Jeanette.

Når jeg kommer hjem fra butikken om mandagen, spørger min mand altid: nå, hvad har du så købt i dag? Jeg kan ikke lade være, fortæller Jeanette her med et brugt dukkehus fra butikken, som barnebarnet skal have. Foto: Privatfoto

Når jeg kommer hjem fra butikken, spørger min mand altid: nå, hvad har du så købt i dag? Jeg kan ikke lade være, fortæller Jeanette her med et brugt dukkehus fra butikken, som barnebarnet skal have. Foto: Privatfoto

Jeanettes begejstring for sine frivilligkollegaer vil ingen ende tage, og det er også derfor, at hun bl.a. har lokket sin kusine, som mistede sin søster til kræft, til at blive frivillig, ligesom hun gerne opfordrer butikkens kunder til at blive frivillige. For Jeanette har selv oplevet, hvad det er de frivillige kan.

- Jeg fik udleveret en lille hjertepude, som nogle af de frivillige sidder og syr til os, der har gennemgået en brystoperation. Den er til at have under armen som aflastning, fortæller Jeanette fuld af beundring for frivilligkollegaerne.

At Jeanette, med sit gå-på-mod og engagement er med til at gøre en stor forskel for kræftsagen, kan butikkens distriktschef, Kim Steen Carlsen, godt skrive under på.

- Jeg er meget taknemmelig for at Jeanette er frivillig og talsperson på mandagsholdet. Hun gør en kæmpe forskel og det er tydeligt at mærke, at hun virkelig brænder for at være her og at kræftsagen er hendes mærkesag.

Om Kræftens Bekæmpelse Genbrug

Kræftens Bekæmpelse Genbrug har eksisteret siden 1991 og findes i dag i 16 forskellige byer. Genbrugsbutikkerne drives af knap 1000 engagerede og ulønnede frivillige. Overskuddet fra butikkerne går til Kræftens Bekæmpelses indsats inden for forskning, patientstøtte og forebyggelse.