Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Gymnasieelever laver film om alkoholkulturen i Danmark

27-10-2020
På 25 gymnasier kaster 1.g’erne sig nu ind i den landsdækkende filmkonkurrence ’Drik mindre – oplev mere’, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag. Eleverne skal bruge én dag på at producere film, hvor de kommer med deres bud på, hvordan man skaber en festkultur, hvor høje promiller ikke er omdrejningspunktet.

I konkurrencen laver elever film på mobilen om alkoholkulturen i Danmark. Foto: Pixabay

Det er sjette år i træk, at filmkonkurrencen afholdes – og hvis man spørger eleverne, giver konkurrencen grobund for ny viden og øget refleksion over den danske alkoholkultur. Efter at have deltaget i konkurrencen i 2019 svarer 28 pct. af eleverne nemlig, at de nu ved mere om unge og alkohol, mens 68 pct. fortæller, at konkurrencen har fået dem til at tænke mere over alkoholkulturen i Danmark.

-Vi håber, at konkurrencen kan bidrage til, at de unge forholder sig kritisk til festkulturen, og at de kan inspirere hinanden til at tænke fester på nye måder, hvor alkohol fylder lidt mindre, end det er tilfældet i dag. Måske bliver man faktisk sjovere og mere attraktiv at være sammen med, hvis man ikke drikker sig helt i hegnet, siger Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.
 

Kreative ungdomsfilm skal skabe ny festkultur

Fra d. 27. oktober og frem til den 10. december afholdes der workshops for over 5.000 1.g-elever på 25 gymnasier rundt om i landet. Her skal eleverne prøve kræfter med at idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm på en mobil eller iPad. Eleverne bliver desuden klædt på med viden om unge og alkohol, som skal danne baggrund for filmenes handling. Ifølge Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’, giver konkurrencen unge mulighed for at komme med deres bud på, hvordan vi får en festkultur med mindre fokus på alkohol - noget, som mange unge efterspørger.

-Mange unge oplever, at man skal drikke for at være en del af det sociale fællesskab. Men et stort flertal ønsker forandring. Unge vil gerne have en ny festkultur, hvor det er acceptabelt at sige ’nej tak’ til alkohol, siger Peter Dalum.

Ifølge rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2019” mener 52 pct. af de unge, at man ofte er uden for det sociale fællesskab, hvis man ikke drikker. 81 pct. ønsker en alkoholkultur, hvor alle accepterer et ’nej tak’ til alkohol. Det er Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der står bag rapporten, der kan læses her:

Unges alkoholvaner i Danmark 2019.

Gymnasiestarten betyder for mange unge mere alkohol

At filmkonkurrencen netop er målrettet 1.g-elever er ikke tilfældigt. Når unge begynder på en ungdomsuddannelse, sker der nemlig en markant stigning i deres alkoholforbrug. Ifølge rapporten om unges alkoholvaner oplever 64 pct. af unge, at deres alkoholforbrug stiger, når de skifter folkeskolen ud med en ungdomsuddannelse.  

Læs mere om filmkonkurrencen her: 

 ’Drik mindre - oplev mere’

Om ’Fuld af liv’-kampagnen

Alkoholkampagnen ’Fuld af liv’ er et samarbejde mellem TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Formålet er at få danske unge til at udsætte deres alkoholdebut og drikke mindre for at reducere risikoen for alkoholrelateret kræft senere i livet. Læs mere om kampagnen her:

www.fuldafliv.dk

Fakta om unge og alkohol

Alkoholvaner grundlægges i ungdommen. Unge der starter tidligt med at drikke alkohol, og som i teenageårene har et stort forbrug af alkohol, har en øget risiko for senere i livet at drikke mere end andre voksne.

 

Alkoholforbruget blandt unge har været faldende i løbet af de senere årtier, hvor unge generelt har været ældre, når de begynder at drikke og har drukket mindre. Men nyeste data viser desværre, at udviklingen er gået den forkerte vej siden 2015. Og Danmark er desværre stadig det land i Europa, hvor unge oftest drikker sig fulde.

 

Når unge begynder på en ungdomsuddannelse, sker der en markant udvikling i deres alkoholforbrug. 64 pct. af unge oplever nemlig, at deres alkoholforbrug stiger, når de skifter folkeskolen ud med en ungdomsuddannelse.

 

Danmark er stadig det land i Europa, hvor unge oftest drikker sig fulde. En undersøgelse viser f.eks., at 34 pct. af danske 15-årige har været fulde minimum én gang i løbet af den seneste måned. Den andel er højere end i noget andet europæisk land, hvor den tilsvarende gennemsnitlige andel er 15 pct.

 

Fakta om alkohol og kræft

Alkohol er kræftfremkaldende. Alkoholindtag øger risikoen for kræft i mundhulen, svælget, struben, spiserøret, leveren, brystet, tyk- og endetarmen, og risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages. Det er estimeret, at der hvert år er mindst 1.800 danskere, der får kræft på grund af alkohol.

Undersøgelse om unges holdninger til alkoholkulturen

Læs mere om unges alkoholvaner i rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2019”, der bygger på data fra en webbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 1.000 unge i alderen 15-25 år. Data er indsamlet af analysebureauet Epinion i perioden 23. september til 21. oktober 2019. Rapporten er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

 

Se hele rapporten her:

Unges alkoholvaner i Danmark 2019