Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

HPV-vaccine bør gælde alle drenge

13-03-2019
Med dette års finanslov er der afsat penge til, at drenge, som endnu ikke er fyldt 12 år den 1. juli 2019 bliver tilbudt gratis HPV-vaccine. Kræftens Bekæmpelse støtter det gode tiltag, men mener, at tilbuddet skal være for alle drenge mellem 12-17 år, ligesom det er for pigerne. Der bør være lige muligheder for alle.

Fra 1. juli i år kan drenge, som endnu ikke er fyldt 12 år, får en gratis HPV-vaccine som en del af børnevaccinationsprogrammet. Modelfoto: Colourbox

HPV-vaccination forebygger flere HPV-relaterede kræftformer. Derfor er det glædeligt, at drenge ligesom pigerne fremover vil få tilbudt gratis vaccination.

- Vi er glade for, at regeringen vil tilbyde gratis HPV-vaccination til drenge som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Det er et godt og vigtigt tilbud, og det er helt rigtigt tænkt at inkludere drengene. HPV-relateret kræft rammer både mænd og kvinder og forebygges bedst, når begge køn bliver vaccineret, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Med finansloven for 2019 er der afsat midler til, at drenge, der endnu ikke er fyldt 12 år den 1. juli i år, får tilbudt gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at tilbuddet også kommer til at gælde de drenge, som er fyldt 12 år før skæringsdatoen. I det eksisterende vaccineprogram kan piger i alderen 12-17 år blive vaccineret gratis. Sådan bør det også være for drengene.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker mener, at drenge og piger bør have de samme muligheder for at få den gratis vaccine. Foto: Tomas Bertelsen

Forældre må selv betale

- Det vigtige initiativ fortjener at få en rigtig god start. Begge køn bør have den samme mulighed for at få en gratis vaccine. Der skal være lige muligheder for alle – af hensyn til den enkelte, og fordi det samfundsøkonomisk er forsvarligt og fornuftigt, siger Jesper Fisker.

Som det ser ud lige nu, giver vaccinationstilbuddet ikke fra begyndelsen af lige muligheder for alle drenge. Indtil HPV-vaccination er fuldt indfaset i børnevaccinationsprogrammet om seks år, vil forebyggelse af kræft blandt nogle årgange af drenge derfor afhænge af deres forældres økonomi.

Hvis forældre ønsker, at deres 13-17-årige dreng skal HPV-vaccineres, skal de nemlig fortsat selv betale for vaccinen efter 1. juli i år.

Beskytter også mod kræftformer, der rammer mænd

Overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Villemoes Bigaard forklarer om HPV-vaccinen:

- Udover at forebygge en række kræftformer, der rammer kvinder, er vaccinen godkendt til at forebygge analkræft. En sygdom, der rammer både mænd og kvinder. Der er desuden en formodning om, at vaccinen vil kunne beskytte mænd mod peniskræft og både mænd og kvinder mod mundsvælgkræft – en sygdom, hvor der er sket en fordobling i antallet af tilfælde på bare 10 år, siger hun.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en medicinsk teknologivurdering (MTV) om HPV-vaccination til drenge. Denne MTV-rapport er i høring hos bl.a. Kræftens Bekæmpelse. Den endelige rapport forventes at komme til foråret sammen med Sundhedsstyrelsens faglige anbefaling.

Læs mere om HPV-vaccination til drenge og Kræftens Bekæmpelses holdning til emnet:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination og drenge

Læs Kræftens Bekæmpelses høringssvar:

Medicinsk teknologivurdering (MTV) om HPV-vaccination af drenge

Fakta om HPV og HPV-vaccination
  • HPV er en seksuelt overført virus
  • Oftest bekæmper kroppen selv HPV, men i nogle tilfælde kan infektionen blive kronisk og udvikle sig til kræft
  • Omkring fire ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu
  • Der findes ingen behandling mod HPV, men HPV-vaccination kan forebygge HPV-infektion
  • HPV-vaccinen beskytter imod ni typer af HPV. Syv af disse kan give kræft og to kan give kønsvorter
  • HPV-vaccinen beskytter imod livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer, analkræft og kønsvorter
  • Mange tilfælde af mundsvælgkræft og peniskræft skyldes HPV, og det forventes derfor, at vaccinen også kan beskytte imod disse kræftformer
  • HPV-vaccinen virker bedst, hvis man vaccineres inden seksuel debut