Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Louises mand fik kræft for to år siden. Hun rakte ud til Kræftens Bekæmpelse og fik hjælp til at tackle situationen. Foto: Privat.
I dag er det snart to år siden, at Louise Leturgies mand fik konstateret prostatakræft. Med andre ord er det to år siden, hverdagen ændrede sig fundamentalt for hele familien. Mand og far var nu også kræftpatient og stod overfor længere behandlingsforløb, og hustru og søn var blevet pårørende.
Når én man elsker får en kræftdiagnose, kan det være en livsomvæltende situation, hvor tanker omkring liv og død kan komme tæt på. Især hvis kræftdiagnosen kommer uventet.
Efter et stykke tid var jeg efterhånden fyldt op af sygdomsforløbet og havde rigtig svært ved selv at komme ud af situationen ved egen hånd
Louise Leturgie, pårørende
Ramt af tanker og bekymringer
Sådan var det også for Louise. Hun blev ramt af mange tanker, følelser, bekymringer og angst, da hendes mand blev syg. Og midt i alle de følelser skulle hun finde ekstra ressourcer frem til at være stærk pårørende og klippe i og for familien.
- Det var rigtig svært at få kræften ind i vores liv og vide, at konsekvenserne af den også vil være der i fremtiden, siger Louise.
Familien blev hårdt ramt af mandens sygdom, og det var et svært og hårdt forløb.
- Efter et stykke tid var jeg efterhånden fyldt op af sygdomsforløbet og havde rigtig svært ved selv at komme ud af situationen ved egen hånd. Mit liv var fyldt med sygdom, bivirkninger, medicin, forandrede roller i familien, og siden udbrød der corona-epidemi og der indtraf store forandringer på min arbejdsplads, siger hun.
Men heldigvis rakte Louise ud mod hjælp i tide. Hun kontaktede en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger - Kræftrådgivningen i Aarhus - hvor hun fik den hjælp, hun havde så meget brug for til at tackle sin situation som pårørende.
Brug for rådgivning under corona-sikre forhold?
Find en kræftrådgivning nær dig
Rådgivningssamtalerne er præcis det frirum, som jeg har brug for. Hvor jeg ikke skal tage mig af andre.
Louise Leturgie, pårørende
Rådgivningssamtalerne er mit frirum
- I kræftrådgivningen fandt jeg ’min egen ven’ i min rådgiver Rikke. Det er selvfølgelig ikke en ven i traditionel forstand, men når jeg har rådgivningssamtaler med hende, så spørger hun ind til mig, interesserer sig for, hvad der foregår i mig og hjælper mig videre, fortæller Louise.
- Samtalerne er præcis det frirum, som jeg har brug for. Hvor jeg ikke skal tage mig af andre. Det er en måde at få sagt mine følelser højt på, så jeg bedre kan se, hvad jeg kan gøre ved dem.
Kræftens Bekæmpelse tilbyder gratis rådgivningssamtaler til kræftpatienter og pårørende på mere end 45 lokaliteter i Danmark. 12 af stederne er kræftrådgivninger, hvor man udover rådgivningssamtaler kan deltage i samtalegrupper, fysiske aktiviteter og møde andre kræftpatienter og pårørende i samme situation.
Siden corona-epidemien brød ud har der været lagt et ekstra lag af bekymring på patienter og pårørende. Kræftens Bekæmpelses egne undersøgelser viser, at mange patienter har været bange for at blive smittet og blive mere alvorligt syge af corona. Siden epidemien brød ud har Kræftens Bekæmpelses rådgivet mange tusinde om kræft og corona.
Brug for at tale din situation igennem?
Ring til Kræftlinjen på 80301030
- Det er belastende for kræftpatienter og pårørende både at skulle bekymre sig om kræftsygdom og om coronasmitte. Det har været vigtigt for os at vise, at vi hjælper og rådgiver i den svære tid – at vi er der, hvis man har brug for os, fortæller Chris Donkin.
Kræft holder ikke pause under corona-epidemien, og det gør Kræftens Bekæmpelses rådgivning til kræftpatienter og pårørende heller ikke. Foto: Tomas Bertelsen
Kræftens Bekæmpelses rådgivning holder ikke pause under corona
For tiden er det pga. corona restriktionerne nødvendigt at begrænse det fysiske fremmøde og lukke ned for nogle af tilbuddene, så vi kan beskytte særligt sårbare patienter og pårørende mod at blive smittet. Det fortæller Chris Donkin, områdechef for kræftrådgivningerne i hele landet.
- Men vi har skruet op for vores tilbud online og man kan altid få en rådgivningssamtale over telefonen eller bestille tid til fremmøde i kræftrådgivningen, fortæller han.
- Kræft holder ikke pause under corona-epidemien, og det gør Kræftens Bekæmpelses rådgivning til kræftpatienter og pårørende heller ikke. Vi varetager en samfundskritisk rolle, og er tilgængelige og til stede både ude i landet og på vores telefoniske rådgivningslinje Kræftlinjen, siger Chris Donkin.
På grund af corona har det været svært at tage en pause fra at være pårørende. Jeg er så glad for, at det har været muligt at have en fast løbende kontakt med kræftrådgivningen
Louise Leturgie, pårørende
Heldigvis har Louise også haft følelsen af at blive taget godt imod på trods af corona, da hun kontaktede Kræftrådgivningen i Aarhus, og løbende har kræftrådgivningen også overholdt myndighedernes restriktioner til punkt og prikke. Hun er slet ikke i tvivl om, at hendes tanker og følelser omkring sin livssituation er blevet forstærket af corona-restriktionerne, fortæller hun.
- Jeg er et meget socialt og aktivt menneske. Jeg har savnet at være sammen med venner og kolleger i fritiden, gå til koncerter og gå på restaurant. Vi har været meget herhjemme på grund af corona, og det har gjort, at det har været svært at tage en pause fra at være pårørende, fortæller Louise.
- Jeg er så glad for, at det har været muligt at have en fast løbende kontakt med min rådgiver gennem alt det her. Også selvom det også har været telefonisk rådgivning på grund af corona. Den telefoniske rådgivning, som jeg har fået, har også haft den bonus, at jeg har været ude at gå mens vi har talt sammen, og det har været godt for mig, slutter Louise.
Fysisk fremmøde kræver tidsbestilling
Generelt fortrækker mange patienter og pårørende for tiden at have kontakt til kræftrådgivningen over telefon eller Teams, men man kan stadig komme fysisk ind i en kræftrådgivning, såfremt man har bestilt tid i forvejen, forklarer Chris Donkin.
Under hele corona-epidemien har kræftrådgivningerne fulgt myndighedernes anbefalinger omkring værnemidler, afstand og hygiejne.
Find alle Kræftens Bekæmpelses gratis rådgivningstilbud på
www.vi-hjælper.dk
Louise har tidligere brugt Kræftens Bekæmpelses tilbud. Hun mistede desværre sin far til lungehindekraft pga. asbestpåvirkning, da hun var ganske ung. Dengang gik hun i gruppeforløb med andre unge, der havde mistet en forælder.
På www.cancer.dk har Louise endvidere søgt information om sin mands sygdom.
Det er danskernes private økonomiske støtte, der gør det muligt at tilbyde gratis rådgivning og støtte til kræftpatienter, pårørende og efterladte mere end 45 steder i landet.