Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Kræftens Bekæmpelse håber, at regeringen vil sætte prisen på tobak op i forbindelse med finansloven for 2022. Foto: Colourbox
Den positive udvikling for rygning i Danmark er gået i stå. Nye tal fra undersøgelsen ’Danskernes Rygevaner’ viser, at 19 pct. af befolkningen over 15 år ryger, heraf 13 pct. dagligt. Det er lige så mange som for to år siden.
- Rygning koster liv, og det er skuffende, at det ikke går den rigtige vej. Det er et vink med en vognstang til politikerne om, at der skal endnu mere handling til, hvis færre skal ryge, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Det er et vink med en vognstang til politikerne om, at der skal endnu mere handling til, hvis færre skal ryge
Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse
Rygning er årsag til kræft, hjerte-kar- og lungesygdom og er hvert år skyld i omkring 13.000 for tidlige dødsfald alene i Danmark.
Tobak skal være dyrere
Stagnationen i tallene kommer efter en positiv udvikling i 2019-2020. Her faldt andelen af rygere nemlig. Men trods nye regler for tobak under disken, neutrale pakker og røgfri skoletid er udviklingen gået i stå.
Det er der ifølge Niels Them Kjær en god forklaring på. De initiativer, der er sat i gang, har fokus på at undgå, at børn og unge begynder at ryge. Der har ikke været tilsvarende tiltag for voksne, siden prisen på tobak steg i 2020.
Han er ikke i tvivl om, hvad de skal til, for at flere dropper tobakken:
- Højere pris. Det skal være prisstigninger, som kan mærkes, og de skal komme jævnligt. Lige nu har regeringen en oplagt mulighed for at få højere afgifter på tobak med i finansloven – den chance håber jeg, de griber. Gerne som del af større plan for forebyggelse.
Prisen på tobak skal op. Det skal være prisstigninger, som kan mærkes, og de skal komme jævnligt.
Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse
Den 1. april 2020 steg prisen på en pakke cigaretter fra ca. 40 kr. til 55 kr. Efterfølgende viste tal fra Danskernes Rygevaner, at andelen af rygere faldt fra 20 til 18 pct.
Bedre hjælp til rygestop
Prisstigninger skal dog ikke stå alene, men kombineres med bedre hjælp til rygestop. Tre ud af fire rygere vil nemlig gerne stoppe.
- Mange ønsker at komme af med deres afhængighed, og i Danmark har vi nogle virkelig gode rygestoptilbud. Desværre har færre brugt mulighederne for rådgivning de seneste år. Det er vigtigt, at alle, der gerne vil stoppe, kender hjælpemulighederne, siger Mads Lind, chefkonsulent i Hjerteforeningen
Ifølge Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse skal sundhedsvæsnet systematisk rådgive patienter om rygestop, da det har stor betydning for behandlingen; rygestopmedicin skal være gratis for særlige grupper, og årlige landsdækkende kampagner skal være med til at motivere borgerne til at benytte et tilbud om hjælp til at kvitte tobakken.
Læs om udviklingen i rygning:
Danskernes Rygevaner er en spørgeskemaundersøgelse blandt 11.865 personer i alderen 15-79 år. Data er indsamlet fra 5. september til 5. december 2022 af Danmarks Statistik for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, uddannelse og andre sociodemografiske karakteristika.
I 2020 røg 18 pct. af danskere over 15 år dagligt eller lejlighedsvist. I 2022 gjaldt det 19 pct. Den lille stigning kan skyldes statistisk usikkerhed.
Læs rapporten:
Danskernes Rygevaner 2022
Sidst ændret: 09.02.2023
Af Louise Wohllebe
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17