Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

’Jeg er så taknemmelig for al den hjælp og støtte, jeg har fået’

09-04-2021
30-årige Michelle Nymand har haft modermærkekræft ni gange. Første gang tænkte hun: ’Den klarer jeg’. Men anden gang fik hun hjælp i Kræftrådgivningen i Aarhus og fra Kræftlinjen. Nu vil hun give noget igen. Søndag den 11. april samler Michelle derfor ind til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling - og er desuden ansigtet på forsiden af den husstandsomdelte folder. - Fordi endnu flere skal kunne få den støtte, jeg fik, siger hun.

- Fordi flere skal kunne få den hjælp, jeg fik. Foto: Anita Graversen

Inden for de seneste syv år har Michelle fået beskeden: ’Du har modermærkekræft’ hele ni gange. Første gang da hun var 24 år. Det var en decembermorgen i 2014, de allerførste symptomer viste sig. Dengang boede hun alene i en lejlighed i hjertet af Aarhus og arbejdede på en døgninstitution for psykisk belastede unge. Som altid havde hun sat vækkeuret til kl. 06.00, men den morgen vågnede hun langt før vækkeuret ringede.

For det kløede simpelthen så meget i hendes modermærke på højre arm, at hun næsten ikke kunne holde det ud. I første færd tænkte hun, at det enten var et indgroet hår, måske et myggestik eller en allergisk reaktion. Men det var det ikke. Det var modermærkekræft.

Anden gang Michelle fik kræft, var det i et modermærke på benet. Foto: Privat

- Ret hurtigt derefter fjernede lægerne modermærket og alt det dybereliggende væv for at sikre, at alt var væk, hvis det nu havde spredt sig. Det havde det heldigvis ikke. Det betød, at jeg slap for efterbehandling. Allerede få dage efter var jeg derfor klar til komme tilbage på arbejde, fortæller Michelle.

Da chokket havde lagt sig, besluttede Michelle sig for at gøre noget godt for sig selv. Det havde hun fortjent. Hun bestilte derfor en flybillet til Los Angeles, hvor hun rejste rundt i tre uger alene. Det var med hendes egne ord ’den fedeste oplevelse’. Da hun kom hjem var hun ladt op på ny energi og klar til at starte hverdagen og ungdomslivet, der hvor hun havde sluppet.

Alt gik sådan set, som det skulle nogle måneder. Lige indtil sommeren 2015, hvor hun igen opdagede et mistænkeligt modermærke. Denne gang på højre skinneben. 

Læs om bl.a  symptomer på og behandling af modermærkekræft:

Modermærkekræft

Michelle og kæresten Thomas til Skanderborg Festival. Foto: Privat

Den allerbedste Skanderborg Festival
Michelle kontaktede derfor straks lægen, som henviste hende til en biopsi.

- Jeg vidste bare, at den var gal igen, husker Michelle.

Det hele skete midt under Skanderborg Festival, som Michelle længe havde set frem til. Gennem mange år havde det nemlig været en fast tradition for hende og en veninde – og det år skulle ikke være nogen undtagelse. Så selvom Michelle var et stort nervevrag, valgte hun alligevel at holde fast i aftalen. Dog blev det med næsten hele skinnebenet i forbinding på grund af biopsien og det fjernede modermærke.

- Det blev faktisk den allerbedste Skanderborg Festival. For selvom jeg gruede for svaret på biopsien, glemte jeg en kort stund alt om sygdommen. For lige dér midt ude i den store bøgeskov mødte jeg mit livs kærlighed, Thomas, storsmiler Michelle.

Lykkerusen varede dog ikke længe. Allerede mandagen efter bekræftede prøvesvarene Michelles bange anelser. Det var modermærkekræft. Igen.

- Det var først der, anden gang, at det gik op for mig, hvilken situation, jeg stod i. På en eller anden måde blev det virkeligt, at jeg havde kræft. Nu skulle jeg igennem det hele en gang til. Endda lige i en tid, hvor jeg ellers skulle have lov at svæve på en lyserød kærlighedssky. Jeg var knust og bange. For hvad betød det egentlig, at kræften var tilbage? Og hvordan fortæller man sin helt nye flirt, som man er faldet pladask for, at man har kræft? Ville han overhovedet blive? husker Michelle.

Michelle og sønnen Magnus. Foto: Anita Graversen

Fik hjælp fra Kræftrådgivningen
Det ville han. For Thomas er ikke, som folk er flest. Det skræmte ikke ham, at Michelle endnu engang stod midt i et kræftforløb. Derfor blev han. Faktisk veg han slet ikke fra hendes side - det gør han stadig ikke. Det var også ham, der hjalp Michelle med at få hjælp i Kræftrådgivningen i Aarhus, da hun mest behøvede det.

- Filmen knækkede fuldstændig for mig. Man går fra at føle sig ung og udødelig og have hele livet foran sig, til at stå i midt i en alvorlig sygdom, man kan dø af. For anden gang. Det havde jeg brug for at snakke med nogen om. For det her kunne jeg ikke klare alene, fortæller Michelle:

- Heldigvis fik jeg ret hurtigt mulighed for at deltage i et gruppeforløb for unge, og det gav mig et stærkt ståsted, og jeg lærte at navigere rundt i det cirkus som et kræftforløb er.

Noget tid efter begyndte Thomas også i en gruppe for unge pårørende. På den måde mødte de begge andre i samme situation og fik støtte til at komme videre. Det var rart for dem begge. For det var ikke altid familie og venner forstod. Her kunne de begge dele alle deres tanker og følelser råt for usødet uden at skulle tage hensyn til andre eller hinanden. 

- Det var enormt befriende og rart. De forstod på et helt andet plan. Vi skulle ikke længere havde dårlig samvittighed over, om vi nu fik snakket nok om det hele. Det skabte plads til os og gav overskuddet og modet til at turde drømme om en fremtid sammen, fortæller Michelle.

Læs om Kræftens Bekæmpelses mange rådgivningstilbud:

Rådgivning

- Det handler om at give noget igen, siger Michelle. Foto: Anita Graversen

Yderligere syv tilbagefald
Selvom man kunne ønske sig, at det første tilbagefald ville være det sidste, ventede desværre flere dårlige nyheder forude. For siden sommeren 2015 har Michelle haft yderligere syv tilbagefald. Hver gang skulle hun igennem smertefulde biopsier og efterfølgende operationer.

Men trods det, gav de ikke op på hinanden og på fremtidsdrømmen om at stifte deres egen lille familie. Sønnen Magnus kom derfor til verden for 3,5 år siden – og datteren Liv for knap et år siden.

- Der går mange overvejelser igennem hovedet på en, når benene gentagne gange bliver slået væk under en. Kunne vi overhovedet tillade os at blive forældre – hvad nu hvis jeg fik endnu et tilbagefald, som blev opdaget for sent, og mine børn skulle vokse op uden en mor, fortæller Michelle.

Det var især, da de tanker og bekymringer trængte sig på, at det gav ekstra mening for Michelle og Thomas at være en del af et fællesskab og have ligesindede at tale med.

- Angsten for at få tilbagefald og dø fra mine børn vil altid være der. Nogle dage mere end andre. Men jeg ved, hvad jeg skal gøre, når det sker. Gennem årene har jeg fået en masse redskaber fra både de mange livskloge mennesker, jeg har mødt i Kræftrådgivningen, men også gennem de samtaler, jeg har haft med psykologer på kræftlinjen. De har gjort mig klogere på mig selv og givet mig en viden, jeg ikke vidste fandtes. Det har gjort mig meget mere modig, fortæller Michelle:

- Og dét er en af grundene til, at jeg tør leve det liv, jeg føler, jeg har ret til.

- Det handler om at give noget igen, siger Michelle. Foto: Anita Graversen

’Det handler om at give noget igen'
I dag er Michelle heldigvis kræftfri. Det har hun været siden sommeren 2019. Men hun går stadig til kontrol hver 3-4 måned – og mange gange får hun taget biopsier. Det er lige nervepirrende hver gang – og særligt op til et prøvesvar, vælter tankerne ind over hende. Derfor rækker hun og Thomas stadig ud efter hjælp, når behovet opstår. For der er stadig følelser, der skal vendes og tanker, der skal bearbejdes. Både sammen men også hver for sig.

Ud over Kræftlinjen og Kræftrådgivningen i Aarhus bruger Michelle og Thomas også Ung Kræft, som er Kræftens Bekæmpelses tilbud til kræftramte unge mellem 18 og 39 år. Her arbejder de begge frivilligt et par gange om måneden. Thomas står i spidsen for en samtalegruppe for unge pårørende, mens Michelle er en del af Ung Kræfts fortællerkorps, som består af tidligere og nuværende unge kræftpatienter, der tør tage ordet, fortælle deres historie og tale om de ting, som er svære – også selvom det handler om død, ensomhed og angst.

Søndag den 11. april skal hun ud at samle ind ved Kræftens Bekæmpelses landsindsamling sammen med hele familien. Det er faktisk andet år i træk, at de gør det.  

- Landsindsamlingen er en meget vigtig dag for mig. Det er en mulighed for at gøre opmærksom på at alt for mange – også unge – får kræft og så er det for at give noget igen, som tak for al den hjælp jeg har fået gennem årene, siger Michelle.

Meld dig som indsamler ved landsindsamlingen, så er du med til at støtte livsvigtig kræftforskning, til gavn for patienter som Michelle 

Bliv indsamler 

Derfor er din støtte vigtig

De penge, der kommer ind ved landsindsamlingen, går til Kræftens Bekæmpelses arbejde med at yde gratis rådgivning og støtte til patienter og pårørende, til forskning og forebyggelse. 

Overskuddet fordeles med 62 pct. til forskning, 17 pct. til patientstøtte,18 pct. til forebyggelse og 3 pct. til administration.

Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Resten af indtægterne er afhængige af dig og andre, der vælger at støtte sagen, og som samtidig er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.