Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

'Jeg vil gerne give noget tilbage'

25-02-2020
Kaare Jepsen taler hurtigt og tydeligt, men sådan har det ikke altid været. Han har nemlig fået fjernet sit spiserør på grund af kræft. Søndag den 29. marts samler han ind til kræftsagen ved Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling.

Kaare har valgt at være meget åben omkring sit kræftforløb til både venner, kollegaer og familien. Her ses han med sin kone Ann. Foto: Claus Bech

Kaare Jepsen er 54 år og skolelærer i Galten ved Aarhus. Han har været gennem et langt og krævende kræftforløb, fordi han i februar 2018 fik fjernet hele sit spiserør på grund af en fastvokset tumor - et såkaldt schwannom. Bagefter fik han spiserøret rekonstrueret med et stykke af sin tyktarm og skulle lære at tale igen.

- Da jeg vågnede, var jeg bare glad for at overleve operationen, men jeg vågnede også op som et andet menneske, hvor jeg skulle lære at tale igen, siger Kaare Jepsen.

Krisehjælp var nødvendig
Gennem det hårde forløb med et utal af operationer havde han og hans kone stor glæde af at gå ind i Hejmdal, kræftrådgivningen i Aarhus og få samtaler hos en psykolog. Hans kone kom også i en pårørendegruppe, og hun mødes stadig med et par af dem den dag i dag:

- Lægen, som formidlede diagnosen kunne se, at krisehjælp var absolut nødvendig. Hun sendte min kone og jeg direkte til kræftrådgivningen i Aarhus. Her har vi fået fantastisk hjælp, som gør, at vi kan være i livet og tror på livet. Vi kan glæde os, men har også fået redskaber til at se angsten og sorgen i øjnene. Vi har begge fortsat kontakt til kræftrådgivningen. Det føles godt og trygt at have de fantastiske mennesker i vores liv, siger han.

Kaare har valgt at være meget åben omkring sit kræftforløb til både venner, kollegaer og familien. Han håber, at hans historie kan hjælpe andre i samme situation. Derfor har han også sagt ja til at være på forsiden af årets landsindsamlingsfolder sammen med sin kone Ann. Folderen bliver hustandsomdelt i hele Danmark og optrykt i mange tusinde eksemplarer.

Men det skræmmer ikke Kaare.

Det betyder meget for mig, hvis min historie kan hjælpe og inspirere andre – også med samme sygdom. Når man får fjernet sit spiserør og sin stemme, så mister man en stor del af ens identitet, og det kan føles helt uoverskueligt.

Kaare Jepsen

- Det betyder meget for mig, hvis min historie kan hjælpe og inspirere andre – også med samme sygdom. Når man får fjernet sit spiserør og sin stemme, så mister man en stor del af ens identitet, og det kan føles helt uoverskueligt, siger han.

Og det har også været et langt sejt stræk for ham.

Da han i 2018 fik fjernet spiserøret måtte han ikke tale eller spise i 14 dage, og han fik mad i sonde og ernæringstilskud gennem årerne. I ny og næ isterninger for at vedligeholde mundmuskulaturen.

Med undervisning fra talepædagog begyndte han så småt at sætte stemme på igen, men stemmen var ikke hans egen, som han huskede den. Han må med andre ord lære at tale ”helt forfra”:

- Det var utrolig krævende. Jeg skulle lære en helt ny taleteknik og bruge helt andre muskler, end man normalt bruger, når man taler.  Det føles som at løbe et halvt maraton hver dag, så udmattende var det for mig at begynde at tale, fortæller Kaare.

Kød og grønt skal være meget mørt
Der er desværre også andre senfølger af operationen. Kaare skal jævnligt på Aarhus Universitetshospital, Skejby og have en ballonudvidelse af spiserøret. Det nye rekonstruerede spiserør har nemlig ikke den naturlige muskulatur, der hjælper til, når man skal sluge maden. Det betyder, at Kaare har måtte lægge sine spisevaner om, spise mere grønt, spise langsomt, spise meget mørt mad, forsigtigt og give sig tid:

- Kød og grønt skal være mørt og nemt for mig at synke. Når jeg spiser, skyller jeg efter med mineralvand, fordi boblerne hjælper med at løsne maden. Men nej, det er ikke altid helt nemt. Jeg har været indlagt flere gange for at få hjælp til at fjerne mad, der har sat sig fast længst nede i spiserøret, siger han.

Nu venter der ham måske endnu en operation - hvor han håber at kunne få thyroplastik. Her skal der opereres en silikonekile ind i det ene stemmebånd, sådan at begge stemmebånd ”kan nå hinanden nede i halsen”. Det vil betyde, at Kaare fremadrettet kan tale tydeligere og bruge færre ressourcer på at tale.

Jeg kunne tale højt og klart uden at anstrenge mig! Det var virkelig den gamle Kaare, der var tilbage. Desværre er virkningen aftaget igen, så jeg håber på den permanente operation.

Kaare Jepsen

Han har netop afprøve en teknik, hvor han blot har fået indsprøjtet silikone i stemmelæben, og her viste der sig virkelig resultater med det samme:

- Jeg kunne tale højt og klart uden at anstrenge mig! Det var virkelig den gamle Kaare, der var tilbage. Desværre er virkningen aftaget igen, så jeg håber på den permanente operation, siger han.

Han overvejer også at melde sig ind i mandegruppen i kræftrådgivningen i Hejmdal, hvor han kan møde andre i samme situation over et måltid mad. Tiden er ved at være moden til det:

- Konceptet med at spise og tale samtidigt… Kaare holder vejret lidt. Så smågriner han. Ja, det skal man jo lige være klar til efter sådan en omgang hér. Men jeg er ved at være dér, slutter han.

Mere information

Her ses Kaare og hans kone Ann på forsiden af folderen til Landsindsamlingen. Foto: Claus Bech.

Vil du også samle ind til kræftsagen ved Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling 29. marts 2020? Læs her hvordan du melder dig til:


> Meld dig som indsamler

> Har du eller en i din familie kræft? Find Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud her