Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Knæk Cancer samlede hele Danmark – nu får forskerne penge

25-10-2020
For niende år i træk stod danskerne sammen om Knæk Cancer. Det har været en uge fuld af rørende øjeblikke og opbakningen har igen været overvældende. Selv midt i en coronatid viste danskerne et imponerende engagement og var med til at samle over 139 millioner kroner ind. Allerede nu er pengene på vej ud til forskerne.

Et imponerende højt beløb blev samlet ind da danskerne for niende år i træk bakkede flot op om Knæk Cancer. Foto: Per Arnesen

Danskernes Knæk Cancer-engagement har igen i år været stort og fantasifuldt over hele landet. Børn og voksne har samlet pant, bagt kager og dekoreret sten. 12 stærke og modige kvinder besluttede at lave en kalender med stilfulde billeder og indsamlede ved det mere end 200.000 kroner, og landet over er der blevet spillet ishockey, danset linedance og arrangeret virtuelle løb – alt sammen for at indsamle så meget som muligt til Knæk Cancer. De sociale medier flød det over med danskernes mange bud på Knæk Cancer blomsten, kreeret med alt fra køretøjer, paraplyer, babyer og dyr.  

Det er niende år i træk, at Kræftens Bekæmpelse og TV 2 sammen sætter fokus på kræft i Knæk Cancer-ugen. Det store folkelige engagement og det flotte indsamlingsresultat glæder Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse: 

Brandbiler i Knæk Cancer formation

For hver blomst som danskerne kreerede donerede Boozt.com 20 kr. Boozt rundede op og donerede i alt 450.000 kr.

-  Jeg er dybt imponeret over det stærke fællesskab, som Knæk Cancer er med til skabe blandt danskerne. Engagementet og sammenholdet bliver bare stærkere og stærkere for hvert år, Knæk Cancer er blevet en folkesag. Det er utrolig inspirerende at se, hvordan kreativiteten har blomstret i hele landet. I år har mange været ekstra udfordret af corona, og derfor er jeg ekstra taknemmelig over, at danskerne har i år bidraget så flot i år, siger Jesper Fisker.  

Det går pengene til

Lørdag aften stod det klart, at danskerne har givet hele 139.102.807 kr. til Knæk Cancer. De går til en lang række projekter, som Kræftens Bekæmpelse på forhånd har udvalgt og prioriteret. Og pengene vil hurtigt komme ud og gøre gavn. 

- Det er alle projekter, der er med til at give håb for fremtiden. Som gør os klogere, bedre til at behandle og forebygge kræft, og som hjælper patienter og deres pårørende. Alt det her kunne slet ikke lade sig gøre uden den store opbakning fra danskerne, siger Jesper Fisker. 

I år går Knæk Cancer-midlerne blandt andet til et ’Forskningscenter for Målrettet Behandling af Hjernetumorer’. Forskningscenteret vil i første omgang sætte fokus på den aggressive gliobastom-hjernekræft, men skal med tiden inddrage flere former for hjernekræft. Centeret er støttet med 20 mio. kr. fra Knæk Cancer.

Læs mere om forskningscenteret

Der er også sat penge af til at mindske uligheden i kræft. De seneste års fremskridt på kræftområdet har desværre ikke gavnet alle lige meget. Mennesker, der bor alene, har en kort uddannelse eller lav indkomst, har langt større risiko for at dø af deres kræftsygdom. Over en femårig periode ville mere end 11.000 flere kræftpatienter overleve, hvis alle klarede sig lige så godt som de bedst stillede. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.  

I alt er der 10 forskellige temaer, som får penge fra Knæk Cancer, og inden for disse temaer er der en række konkrete projekter, som fokuserer på kræftforskning, forebyggelse og patientstøtte.

Læs om hvad pengene går til i 2020

Læs mere om alle projekter på 'Det går pengene til'

Rørende historier fra hele landet

Gennem ugen er der blevet sat fokus på vigtige emner som senfølger, personlig medicin, stærke fællesskaber, og hvordan patienter, pårørende og sundhedspersonale på forskellig vis hjælper og støtter hinanden.

- Jeg vil gerne sige stor tak til TV 2 og alle de medarbejdere og produktionsselskaber, som har været involveret, for et helt fantastisk samarbejde. Det har været en uge fyldt med bevægende, håbefulde og fascinerende historier. Ugen har haft et særligt fokus på at sige tak til alle de mennesker, der støtter op, når livet bliver svært. De patienter og pårørende, der har delt deres historier er med til at give håb til andre og vise, at ingen skal stå alene med kræft, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Tre piger med hver deres lyspoe

Christina Bagge Mikkelsen (tv) Pia Laura Larsen (midten) og Dorthe W. Feddersen (th) har alle mistet en forælder, der er død af kræft. Sammen med omkring 100 andre mennesker, deltog de i den rørende lysceremoni i Esbjerg. Foto: Fredrik Björnemalm Fleische

Der er tændt lys og håb

I løbet af ugen er der blevet afholdt smukke lysceremonier flere steder i landet. I Odense, Billund, Viborg, Kolding og Esbjerg har frivillige vanen tro skabt smukke ceremonier. I år har frivillige arbejdet intenst for at få de stablet de arrangementerne på plads, så de både blev mindeværdige og afholdt på sikker vis. For som så meget andet, er lysceremonierne også påvirkede af corona, og arrangørerne har derfor videreudviklet konceptet, så de i år også blev afholdt digitalt. 

Tænd et Lys i Esbjerg fandt sted samtidig med det store Knæk Cancer indsamlingsshow, og dele af ceremonien blev vist i showet. Når mørket falder på, og lysposerne bliver tændt, opstår en hel særlig stemning, om de mange smukke poser dekoreret med personlige hilsner til dem, der har kræft - og til minde om dem, vi har mistet. 

I år blev der solgt næsten 3000 lysposer - det er dobbelt så mange som sidste år - og de blev enten stillet op ved et af arrangementerne eller lyste op digitalt. Det betyder rigtig, at danskerne har bakket op om de mange arrangementer og indsamlinger i løbet af ugen, siger Jesper Fisker:  

- En lysceremoni giver en følelse af, at man ikke er alene. Det er en meget og rørende begivenhed, som vi er utrolig glade for, at så mange har bakket op om også i år, hvor omstændighederne har været noget anderledes end ellers på grund af coronaen. 

- For corona har fyldt og fylder stadig meget i vores allesammens liv. Kræftpatienter og andre sårbare mennesker har været særligt hårdt ramt i coronatiden. Mange har isoleret sig af frygt for at blive smittet. De har været alene på hospitalet og modtaget svære beskeder, og de har kun fået begrænset besøg. Også det har vi set eksempler på i Knæk Cancer ugen. Så i er der endnu mere brug for at blive mindet om det fællesskab og sammenhold som Knæk Cancer skaber. For kræft holder ikke pause, selvom vi nu også har corona, siger Jesper Fisker.

Gratis rådgivning og støtte til kræftpatienter og pårørende

Kræftens Bekæmpelse tilbyder gratis rådgivning og støtte til kræftpatienter, pårørende og efterladte mere end 40 steder i landet

I 12 kræftrådgivninger landet over kan du udover professionel rådgivning og familiesamtaler normalt også deltage i  samtalegrupper og forskellige aktiviteter

Mange af disse grupper og aktiviteter er lige nu på pause på grund af coronasituationen. Du kan stadig få rådgivning i kræftrådgivningerne efter tidsbestilling og der er etableret flere online samtalegrupper

Kræftlinjen tilbyder derudover gratis telefonrådgivning på 80 30 10 30

Læs mere og find kontaktinfo til nærmeste kræftrådgivning her:

Kræftrådgivninger og rådgivningstilbud