Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Konference: Hvordan styrker vi rehabilitering, senfølger og palliation?

18-03-2021
Hvordan kan en sundhedsreform sikre kræftpatienter den bedste hjælp til rehabilitering, senfølger og palliation? Det spørgsmål skal en række fagfolk og beslutningstagere forsøge at svare på, når årets konference i Kræftpolitisk Forum holdes onsdag den 24. marts.

Rehabilitering, senfølger og palliation er temaet på årets konference i Kræftpolitisk Forum. Foto: Colourbox

Selv om vi i Danmark har nogle af verdens bedste oplysninger om patienter og deres behandling, ved vi for lidt om kvaliteten af kræftpatienters genoptræningsforløb, senfølger og lindrende behandling af uhelbredeligt syge. Vores viden om kvalitet i patientforløbet gælder nemlig primært den del af forløbet, der foregår på hospitalerne. 

Netop kvalitet og organisering af indsatser inden for rehabilitering, senfølger og palliation er temaet på årets konference i Kræftpolitisk Forum, der finder sted onsdag den 24. marts 2021 fra kl. 12.00 – 15.30. Programmet indeholder både paneldebat, faglige oplæg og videoer med kræftpatienter.

Vi ved for lidt om de tilbud, vi giver patienter, der udskives og henvises til rehabilitering eller palliation og dem, der oplever fysiske og psykiske senfølger af deres kræftforløb. Det gør det vanskeligt at vide, om de forskellige tilbud gavner patienterne, og hvordan vi forbedrer kvaliteten af tilbuddene

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

- Vi ved for lidt om de tilbud, vi giver patienter, der udskives og henvises til rehabilitering eller palliation og dem, der oplever fysiske og psykiske senfølger af deres kræftforløb. Der er i øjeblikket ingen systematisk opfølgning på kvaliteten af hverken rehabilitering, senfølger eller basal palliation. Det gør det vanskeligt at vide, om de forskellige tilbud gavner patienterne, og hvordan vi forbedrer kvaliteten af tilbuddene, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse. 

Læs også: Sådan baner vi vejen til et bedre liv efter kræftbehandlingerne 

Sundhedsreform skal sikre kvalitet

Regeringen har bebudet, at den i 2021 vil komme med et udspil til en sundhedsreform. På Kræftpolitisk Forum vil en række læger, politikere og forskere drøfte, hvem der har ansvaret for rehabilitering, senfølger og palliation, om vi har de nødvendige informationer til at vurdere indsatsen og hvordan et sundhedsudspil kan støtte kvaliteten og samarbejdet mellem de forskellige aktører – til gavn for kræftpatienter og deres pårørende.

- Indsatsen med rehabilitering, palliation og senfølger er tværfaglig og involverer mange sektorer og faggrupper. Noget foregår hos egen læge, noget på hospitalet, og noget tager kommunen eller et hospice sig af. Lokalt foregår der meget godt arbejde med at systematisere området, men vi mangler landsdækkende opfølgning inden for disse områder, siger Jesper Fisker. 

Det er Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG), Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og Kræftens Bekæmpelse, der står bag Kræftpolitisk Forum, der holdes hvert år med skiftende tema. Normalt finder konferencen sted i Landstingssalen på Christiansborg, men på grund af corona-situationen foregår arrangementet i år digitalt.