Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Konservative: Prisen på tobak skal op

04-10-2018
Det Konservative Folkeparti foreslår i et nyt udspil at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kr. Direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker er begejstret for forslaget.
Foto af Christiansborg.

Der blæser nye vinde i blå blok på Christiansborg: De konservative vil hæve prisen på cigaretter. Foto: Colourbox

Portrætfoto af direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker roser de konservative for deres nye udspil. Foto: Tomas Bertelsen

Det Konservative Folkeparti foreslår som det første parti i regeringen nu prisstigninger på cigaretter. Det gør partiet i et nyt udspil, der indeholder en række forslag til, hvordan man fra politisk side kan forhindre, at børn og unge begynder med at ryge. Det mest vidtgående i udspillet er at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner.

I Kræftens Bekæmpelse er direktør Jesper Fisker begejstret for udmeldingen fra de konservative:

- I Kræftens Bekæmpelse synes vi, det er et rigtig godt udspil. Det er politisk mod, at der nu er et regeringsparti, der tør mene, at det er nødvendigt at hæve prisen markant. Vi har længe efterlyst politisk handlekraft på det område, siger Jesper Fisker.

Læs mere om, hvad rygning gør ved kroppen:

Årsager til kræft: Rygning

I dag koster en pakke cigaretter omkring 40 kroner, men det er for lidt, mener de konservatives gruppeformand og sundhedsordfører Mette Abildgaard:

- Otte pct. af de børn, som kommer til verden nu, vil dø af rygning. Der er et kæmpe politisk ansvar at bære, hvis vi vælger ikke at gøre noget, fastslår hun. 

Det Konservative Folkeparti reagerer på baggrund af Den Nationale Sundhedsprofil. Den kortlægger, hvordan det står til med danskerne sundhed, og udkommer hvert fjerde år. Den seneste udgave udkom tidligere på året og viste, at antallet af unge rygere er stigende. I 2013 røg 14 pct. af de 16-24-årige. I 2017 var det tal steget til 15,6 pct.

Prisen er den vigtigste enkeltfaktor

I begyndelsen af året kom Verdenssundhedsorganisationen WHO og partnerskabet Røgfri Fremtid sammen med en række anbefalinger til, hvordan Danmark kan rykke tættere på ambitionen om en røgfri generation i 2030. Højere tobaksafgifter fremhæves som noget helt centralt.

Alligevel har politikerne herhjemme trådt vande i forhold til at skrue på priserne. Mette Abildgaard siger da også, at det er et politisk område fyldt med indbyggede dilemmaer. Ikke mindst fordi det også handler om individets frihed - og ansvar.

- Det er jo ingen hemmelighed, at vi er en del af en regering, hvis partier ser meget forskelligt på denne her sag, siger hun.

I Kræftens Bekæmpelse hæfter Jesper Fisker sig ved, at der med den konservative udmelding blæser nye vinde over Christiansborg. Fra både blå og rød blok er der nu partier, som aktivt støtter kampen for en røgfri fremtid ved at anbefale mærkbart højere tobakspriser.

- Prisen på en pakke cigaretter en den vigtigste enkeltfaktor, når det handler om at skabe røgfrie generationer. I de lande, hvor priserne er hævet markant, for eksempel Norge, hvor en pakke cigaretter koster 90 kr., er antallet af unge rygere faldet drastisk. Herhjemme er der hver dag 40 unge under 18 år, som begynder at ryge. Den udvikling skal vi have vendt, og derfor hilser vi de konservatives udspil velkommen og håber, det kan bane vejen for en bred politisk aftale, der kan sikre røgfri generationer, siger Jesper Fisker.

Læs mere om partnerskabet Røgfri Fremtid:

Røgfri Fremtid