Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræften er min ven – på godt og ondt

28-07-2020
Belinda Larsen er ikke som folk er flest. Med et ukueligt livsmod og en kampgejst uden lige. For fem år siden blev hun ramt af livmoderhalskræft og har siden haft fem tilbagefald. Alligevel kalder hun kræften sin ven – på godt og ondt. – Min tid er blevet for kort til at være bitter, siger hun. Søndag den 16. august bruger hun tre timer på at samle ind til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling.
Belinda Larsen ved en sø

For fem år siden fik Belinda Larsen konstateret livmoderhalskræft. På trods af fem tilbagefald og smertefulde senfølger insisterer hun på, at hver dag skal være en god dag. Søndag den 16. august samler hun ind til Landsindsamlingen. Foto: privat

På Instagram hedder 44-årige Belinda Larsens profil: ’Fik kræft – fik kræfter’. For det mener hun, at sygdommen har givet hende. Fem tilbagefald, voldsomme behandlinger, talrige operationer og smertefulde senfølger har ikke knækket, men tværtimod hærdet hende. 

- Jeg har været rigtig sur, men det kan jeg ikke blive ved med at bruge ressourcer på. Det er min tid simpelthen blevet for kort til. Når mange mennesker hører ordet kræft, så er det sort og forfærdeligt. Men sygdommen har også givet mig rigtig meget, siger Belinda Larsen.

Jeg kunne mærke, at der var et eller andet galt. Så jeg ringede til lægen og sagde, at jeg gerne ville scannes. Og min fornemmelse var desværre korrekt. Kræften var kommet tilbage og havde spredt sig til livmoderen.

Belinda Larsen, livmoderhalskræft

’Du skal ikke forvente et positivt svar’

Det ligger generelt ikke til Belinda at lade sig knække. Hendes opvækst var ikke let, og da hun i gymnasiet blev lidt for tæt involveret med de forkerte venner, valgte hun at takke ja til et år på havet med skoleskibet Georg Stage. Året efter startede hun i Søværnet og sejlede tre år i Grønland.     

På skibet mødte hun sin daværende mand. I 2000 gik de i land, købte hus i Herning og fik hurtigt herefter tre børn, der i dag er 19, 18 og 17 år. Alt var sådan set fryd og gammen, men i 2015 vendte Belindas liv på en tallerken. 

- Jeg var blevet skilt og havde fundet en ny kæreste, men når vi var sammen, så blødte jeg. Det gjorde ikke ondt, så i første omgang tænkte jeg ikke rigtig over det, fortæller Belinda. 

Men blødningerne tog til, og til sidst gik Belinda til læge. Hun fik taget en biopsi, og lægen sagde fra starten, at hun ikke skulle forvente at få et positivt svar. 

- Og ganske rigtigt – da jeg kom til lægen ugen efter, fortalte han, at jeg havde livmoderhalskræft. Og så kørte det ellers bare derfra med et utal af undersøgelser og behandlinger, fortæller Belinda.

Fik hjælp fra Kræftrådgivningen

Belinda blev behandlet med først kemoterapi og derefter stråler – både udvendige og indvendige. I julen 2015 var hun færdigbehandlet og kunne ånde lettet op. 

Lige indtil julen 2016. 

- Jeg kunne bare mærke, at der var et eller andet galt. Så jeg ringede til lægen og sagde, at jeg gerne ville scannes. Og min fornemmelse var desværre korrekt. Kræften var kommet tilbage og havde spredt sig til livmoderen.

De fjernede lidt mere af alting og denne gang også skeden. Ved den forrige operation lukkede de mig bagtil og denne gang også fortil. Så i en alder af 43 år er det helt slut med alt det sjove

Belinda Larsen, livmoderhalskræft

Belinda blev opereret og fik fjernet hele underlivet undtagen skeden. Men allerede få måneder efter i marts 2017, måtte hun have fat i lægen igen. Denne gang havde kræften spredt sig til maveregionen. 

-  Her knækkede filmen, og jeg var nødt til at kontakte Kræftrådgivningen i Herning for at få hjælp til at håndtere de mange tanker og følelser. Både jeg og mine børn fik virkelig god støtte og en række værktøjer til at håndtere det hele, fortæller Belinda. 

Endnu en stor operation ventede. Denne gang fik Belinda fjernet blæren, en stor del af både tyk- og tyndtarmen og endetarmen. Lægerne mente, at de havde fjernet det hele, men nogle få kræftceller må alligevel have gemt sig et sted, for i julen 2017 ringede Belinda endnu en gang til lægen.

- Vi havde lige bestilt en 14 dages tur til Sri Lanka, hvor min søster bor. Jeg ville bare afsted, så da lægen giver den efterhånden velkendte besked, at kræften er kommet tilbage, insisterede jeg på først at holde ferie. ’Så dør jeg da i det mindste lykkelig, hvis det skulle ske’, sagde jeg. Jeg nægtede simpelthen, at kræften skulle bestemme over mig. 

Belinda rejste til Sri Lanka og havde med sine egne ord ’den fedeste ferie’. Da hun kom hjem, lagde hun sig igen på operationsbordet. 

- De fjernede lidt mere af alting og denne gang også skeden. Ved den forrige operation lukkede de mig bagtil og denne gang også fortil. Så i en alder af 43 år er det helt slut med alt det sjove, fortæller Belinda og fortsætter: 

- Jeg kæmpede rigtig meget med mig selv psykisk. Ved sidste tilbagefald havde jeg nogle meget alvorlige samtaler med mine børn om døden og deslige, men nu blev det virkelig virkeligt.

Belinda Larsen i hospitalsseng

Hver anden måned er Belinda indlagt på grund af kronisk tarmslyng. - Det er noget af det mest smertefulde, jeg nogensinde har oplevet, siger hun. Foto: privat

Kronisk tarmslyng

Selvom man kunne ønske sig, at der her blev sat et punktum for Belindas tilbagefald, så ventede endnu en dårlig besked i juni 2018. 

Kræften havde denne gang spredt sig til lymfeknuderne i lysken. Så hele sommeren brugte Belinda på hospitalet, hvor hun fik strålebehandlinger. Men det var sådan set ikke det værste. For som en konsekvens af de mange operationer har Belinda nu også fået kronisk tarmslyng. 

- Det er noget af det mest smertefulde, jeg nogensinde har oplevet. Jeg får voldsomme krampeanfald, og omkring hver 8. uge bliver jeg indlagt, hvor de suger alt, hvad der ligger i maven, og jeg får mad gennem en sonde, siger Belinda.

Belinda Larsen med guldmedalje i munden

- Jeg ville vise, at kræften havde valgt den forkerte person. Derfor besluttede jeg mig for at løbe et maraton, siger Belinda Larsen.

’Fuck dig kræft’

Som tidligere nævnt, har Belinda et ukueligt livsmod, og selvom hun de sidste fire år har gennemlevet et forløb, der bedst kan beskrive som helvede, står hun stadig op hver morgen med et smil på læben og sætter sig nye mål. 

- I februar sidste år besluttede jeg at vise, at kræften har valgt den forkerte. Jeg ville gennemføre et maratonløb. Folk omkring mig sagde, at jeg var tosset – det var jeg måske også, men jeg havde brug for at gøre noget helt særligt og tage magten tilbage over min krop, fortæller Belinda. 

Hun har altid været glad for at løbe, men et maraton havde hun aldrig forsøgt sig med. Det skulle være nu, og samtidig ville hun samle penge ind til Kræftrådgivningen i Herning, hvor hun selv og hendes børn har fået hjælp til at komme igennem de svære år.

- Da jeg løb over målstregen råbte jeg: ’Fuck dig kræft!’ Det var kulminationen på fire års kamp, og jeg var bare så mega stolt af mig selv – og så fik jeg tilmed 16.000 kr. jeg kunne aflevere til Kræftens Bekæmpelse, fortæller Belinda.

Landsindsamlingen er en dag, der giver rigtig meget mening og en mulighed for mig og mine børn for at give noget tilbage som tak for det, vi har fået gennem årene

Belinda Larsen, livmoderhalskræft

I år har hun planer om at cykle Mallorca rundt sammen med PACT, en idrætsforening for mennesker med kræft. Og en uge efter løber hun endnu et maraton. 

- Kræft har ændret mit liv – og jeg har valgt, at kræften skal være min ven – på godt og ondt. Jeg er nu førtidspensionist, hvor det at gå arbejde ellers før har betydet virkelig meget for mig. Det kan jeg desværre ikke længere, til gengæld er jeg nu ved at tage en uddannelse som kostvejleder og fitnessinstruktør, og så er jeg frivillig én dag on ugen i Kræftrådgivningen i Herning, hvor jeg tager imod de mennesker, der kommer for at få hjælp. Jeg vælger, at hver dag skal være en god dag, siger Belinda. 

Søndag den 16. august skal hun ud at samle ind ved Kræftens Bekæmpelses landsindsamling sammen med sine tre børn. Det er hendes ældste datter, der har taget initiativet til det, og det er nu tredje år i træk, at de går sammen. 

- Det er en dag, der giver rigtig meget mening og en mulighed for mig og mine børn at give noget tilbage som tak for det, vi har fået gennem årene, slutter Belinda med et stort smil.

Meld dig som indsamler på 7024 2020 eller gå ind på www.indsamling.dk

Derfor er din støtte vigtig 

De penge, der kommer ind ved landsindsamlingen, går til Kræftens Bekæmpelses arbejde med at yde gratis rådgivning og støtte til patienter og pårørende, til forskning og forebyggelse. 

Overskuddet fordeles med 62 pct. til forskning, 17 pct. til patientstøtte,18 pct. til forebyggelse og 3 pct. til administration.

Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Resten af indtægterne er afhængige af dig og andre, der vælger at støtte sagen, og som samtidig er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.