Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Forskningsleder Giuseppe Filomeni er med til at holde det vigtigste laboratoriearbejde i gang. - Vi har nogle cellemodeller, som er helt unikke, og som vi bliver nødt til at holde i live, siger han. Foto: Marica Pedersen
Ligesom hundredvis af andre arbejdspladser i Danmark ligger lokalerne i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning øde hen. Forskerne er sendt hjem og skal arbejde hjemmefra, så godt de kan, og på den måde medvirke til at bremse udbredelsen af coronavirus i Danmark.
- Vi har nogle fantastisk fleksible medarbejdere, der alle gør deres bedste for at passe deres arbejde hjemmefra. Måske kan de ikke udføre det eksperiment, de havde planlagt, men så kan de gøre noget andet, for eksempel læse op på ny forskning, hvilket kan give nye ideer, og samarbejde om projekter ved hjælp af digitale værktøjer, fortæller Mef Christina Nilbert, der er forskningschef i Kræftens Bekæmpelse.
- De største udfordringer har vi i laboratorierne, hvor vi jo dyrker levende kræftceller, som skal passes. Her holder vi gang i de mest kritiske forsøg, hvor måneders arbejde ville gå tabt, hvis vi bare lukkede dem ned. Laboratorieforskerne arbejder på skift, holder afstand og arbejder med forsigtighed, så forsøgene kan fortsætte, samtidig med at vi forhindrer spredning af coronavirus, fortæller Mef Christina Nilbert.
- Forskerne gør deres bedste for at passe deres arbejde hjemmefra. Måske kan de ikke udføre det eksperiment, de havde planlagt, men så kan de gøre noget andet, siger forskningschef Mef Christina Nilbert. Foto: Tomas Bertelsen
En af dem, der arbejder i laboratoriet, er Giuseppe Filomeni. Han er leder af forskningsgruppen ’Redox signalering og Oxidativt Stress’ i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Giuseppe Filomeni arbejder blandt andet med ’cellemodeller’. Det er levende kræftceller, der er specielt fremdyrket, så de kan vokse i plasticflasker i laboratoriet, og samtidig har de samme egenskaber som kræftceller, der vokser i patienter. Forskerne bruger cellemodeller til at undersøge kræftcellernes svagheder og til at afprøve effekten af nye former for behandling.
- Vi har nogle cellemodeller, som det tager lang tid at opdyrke, og nogle af dem er helt unikke. Vi bliver nødt til at passe dem og holde dem i live, ellers dør de, og nogle af dem vil være umulige at genskabe, siger Giuseppe Filomeni.
Han fortæller, at forskerne sørger for at holde afstand til hinanden. Der må kun være to-tre forskere i et laboratorium ad gangen, og én forsker i selve celledyrkningslaboratoriet.
- Vi forsøger at klare situationen, men det er ikke nemt, siger Giuseppe Filomeni.
Forskerne i Bioinformatik-gruppen mødes hver dag i cyberspace og 'drikker kaffe' sammen. De forsøger at skabe en hverdag sammen, selv om de alle sidder hjemme hver for sig og arbejder. Foto fra gruppens instagram-profil
Så er det nemmere at arbejde hjemme for de ti forskere i forskningsgruppen ’Bioinformatik’. De udfører det meste af deres arbejde ved at analysere store datamængder med computere.
- Vi har én medarbejder, der normalt laver laboratorieforsøg, men det har vi stoppet, fortæller gruppens leder Elena Papaleo.
- Samtidig har vi valgt, at vi alle arbejder på samme projekt, mens vi sidder hjemme. Når vi nu sidder hver for sig, er det med til at skabe et fællesskab, og det er et projekt, som kan holde os alle beskæftiget i de næste tre uger, fortsætter hun.
Kræftens Bekæmpelse rådgiver patienter og pårørende om corona
Forskerne i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning kommer fra 26 forskellige lande, og det gør det ekstra sårbart at sidde hjemme og arbejde, fortæller Mef Christina Nilbert.
- Mange kommer fra Italien og Spanien, som er hårdt ramt af corona-pandemien. Det er svært, når man sidder langt væk og er bekymret for familien, og man kan heller ikke rejse hjem, siger forskningschefen.
Det kan Elena Papaleo skrive under på. Hun er fra Norditalien og er hver dag i kontakt med sine forældre og bekymrer sig om, hvordan det går dem.
Ni af forskerne i Elena Papaleos gruppe er udlændinge, og nogle af dem er alene i Danmark. Derfor gør de meget ud af samværet, selv om det foregår via videokonferencer på computeren, med faste møder, kaffepauser og chat.
- Vi har tæt kontakt, både så vi kan arbejde sammen, men også så ingen føler sig alt for isolerede, fortæller Elena Papaleo.
I Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning udfører vil forskning inden for en række forskellige forskningsfelter. F.eks. virus, livsstil og gener, og cellestress og overlevelse. Der arbejder ca 250 forskere og andet sundhedspersonale fra 26 forskellige lande, og forskningscenteret er kåret til Nordens bedste forskningsinstitution.
Læs mere om centret og dets arbejde:
Sidst ændret: 24.03.2020
Af Marianne Vestergaard
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17