Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelse hejser fuldkornsflaget

18-01-2019
Fuldkorn er med til at forebygge tarmkræft, og derfor bakker Kræftens Bekæmpelse op, når virksomheder, kommuner, hospitaler, supermarkeder, bagere og mange andre markerer Årets Fuldkornsdag den 18. januar.
Billede af rugbrød

Fuldkorn kan være med til at forebygge tarmkræft. Foto: Fuldkornspartnerskabet

Havregryn til morgenmad, rugbrødsmadder til frokost og fuldkornspasta til aftensmad er bare et par af mulighederne for at få sunde fuldkorn i løbet af dagen. Udover at fuldkorn er ét af de officielle kostråd, er det også et af de vigtigste råd i forhold til at forebygge tarmkræft, der hvert år rammer omkring 5.000 danskere.

Derfor er det vigtigt, at danskerne spiser endnu mere mad med de grove sager. Det sætter biblioteker, kantiner, supermarkeder, daginstitutioner, bagere, virksomheder og mange flere fokus på d. 18. januar på Årets Fuldkornsdag. 

Fuldkornslogo hjælper med at finde sunde produkter
En undersøgelse fra YouGov viser, at det vigtige budskab har godt fat i befolkningen – hele 70% af danskerne kender det orange fuldkornslogo, og halvdelen af dem, der kender logoet siger også ja til, at de handler efter det.

Logoet betyder, at produktet har et højt indhold af fuldkorn og, at der er stillet krav om et lavt indhold af fedt, salt og sukker.

- Det er dejligt at tallene viser, at det er fuldkornsdag hver dag for rigtig mange danskere. Men der er jo stadig plads til forbedring, så derfor er Årets Fuldkornsdag er en vigtig event og en god mulighed for at gøre opmærksom på, at det er vigtigt at vælge fuldkorn først, siger Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Læs om de officielle kostråd her:

Hvad er sund kost?

Der findes et hav af fuldkornsprodukter, som gør det nemt at indarbejde fuldkorn både morgen, middag og aften. For eksempel havregryn, knækbrød, rugbrød, lyst brød, grød, pasta, ris og morgenmadsprodukter.

Bag Fuldkornspartnerskabet står en række fødevarevirksomheder, Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen, som siden januar 2009 har arbejdet for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Billede af rugbrødsmadder

Rugbrød med avocado og hytteost og salat. Foto: Fuldkornspartnerskabet

Opskrift på sunde madder med fuldkornsrugbrød

Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet

Ingredienser til 1 person

Avocadomad:

1 skive/50 gram fuldkornslogomærket rugbrød

50 gram avocado (½ lille)

2 cherrytomater (24 gram)

Rødløg til pynt (5 gram brugt i beregningen)

Peber (1 gram brugt i beregningen)

Salt (1 gram brugt i beregningen)

Fremgangsmåde:

Skær avocadoen i skiver og læg på rugbrødet. Skær lidt rødløg i tynde skiver og læg ovenpå avocadoen.

Skær cherrytomater i halve og pynt ovenpå rødløgene. Kværn salt og peber hen over maden.


Hytteostmad:

1 skive/50 gram fuldkornslogomærket rugbrød

70 gram hytteost 1,5%

2 cherrytomater (24 gram brugt i beregningen)

1 radise (12 gram brugt i beregningen)

10 gram avocado til topping

Purløg til pynt (3 gram brugt i beregningen)

Fremgangsmåde:

Skær radisen i små tern og bland i hytteosten. Fordel hytteosten på rugbrødet. Skær avokado i små tern og læg ovenpå hytteosten. Pynt madden med halve tomater og fintklippet purløg.


Salat:

60 gram spidskål

24 g radiser (2 stk.)

50 gram edamame bønner

1 spsk. citronsaft

1 tsk. olivenolie

Peber til dressingen

Skovsyre til pynt

Fremgangsmåde:

Snit spidskålen fint. Skær radiser i tynde skiver. Blandt spidskål, radiser og edamamebønner. Bland dressingen af citron, olivenolie, peber i en skål for sig og hæld over salaten. Pynt salaten med lidt skovsyre.

Server rugbrødsmadder og salat sammen til et hovedmåltid.

Find flere fuldkornsopskrifter på fuldkorn.dk

Fakta om fuldkorn

Fuldkorn betyder, at hele kornet er med også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre vitaminer og mineraler sidder. Hvede, rug, havre og byg er de mest kendte fuldkornstyper. Fuldkorn kan både være det hele intakte korn og formalet til fint mel.

Find mere om fuldkorn på fuldkorn.dk