Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelse ønsker de folkevalgte stort tillykke

06-06-2019
Valgkampen er slut og et nyt folketing tager form. Kræftens Bekæmpelse ser frem til samarbejdet. – Vi vil gøre vores for at sikre, at kræftpatienternes forhold er på den politiske dagsorden, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker. Han lover også et fortsat fokus på højere cigaretpriser.

Der er travlhed på Christiansborg i disse dage efter folketingsvalget, som blev afgjort Grundlovsdag. Foto: Colourbox

Den lange valgkamp sluttede i strålende solskin på Grundlovsdag. I de kommende døgn og uger dannes en ny regering, og et nyt Folketing kan trække i arbejdstøjet. I Kræftens Bekæmpelse ønsker adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker de folkevalgte stort tillykke.

-  Vi ser frem til et godt samarbejde og håber og tror, kræftsagen er højt på listen hos såvel den nye regering som det øvrige folketing. Selvom vi i disse år på mange måder oplever forbedringer for kræftpatienterne, er der fortsat meget at tage fat på, siger Jesper Fisker.

- Kræft rammer hver tredje dansker, og det er stadig ikke alle, der kommer i behandling til tiden. Regionernes målsætning om, at 90 pct. af patienterne skal i behandling inden for de fagligt begrundede forløbstider er stadig ikke realiseret i et omfang, der kommer alle patienter til gode, bemærker han.

Der skal iværksættes initiativer, som kan sikre lige vilkår for alle kræftpatienter uanset social baggrund, understreger Jesper Fisker. Foto: Tomas Bertelsen

Jesper Fisker understreger, at kræftbehandlingen heldigvis stadig bliver bedre – ikke mindst takket være et dygtigt sundhedspersonale og forskning i verdensklasse. Men den gode udvikling fortsætter kun, hvis sundhedspersonalet har ordenlige forhold og forskningen tilgodeses.

Heldigvis overlever flere og flere danskere kræft. Det betyder, at et stigende antal lever med - og efter - sygdommen. En stor del får alvorlige bivirkninger og senfølger af deres kræftbehandling. Dét håber Jesper Fisker den nye sundhedsminister er opmærksom på. 

Ulighed i kræft

Langt fra alle kræftpatienter har haft gavn af de mange forbedringer, der er sket på kræftområdet i Danmark. Der er et kæmpe problem med social ulighed. Eksempelvis er færre kræftpatienter med lave indkomst i live efter fem år, de fik konstateret kræft, hvis man sammenligner med kræftpatienter med de højeste indkomst.

- Det er nødvendigt, at der fra politisk side iværksættes initiativer, der kan sikre lige vilkår for alle kræftpatienter uanset social baggrund, understreger Jesper Fisker. 

Også det nære sundhedsvæsen, kræftpakker og børns rettigheder er blandt emnerne, som Kræftens Bekæmpelse vil arbejde for, at der vil komme fokus på.

Tobak er den største enkeltårsag til kræft, så det er utroligt positivt, det vi har set blandt politikerne under valgkampen

Jesper Fisker, adm. dir. i Kræftens Bekæmpelse

Udsigt til højere cigaretpriser

Prisen på tobak blev et brandvarmt emne under valgkampen. På Christiansborg opstod der flertal for, at cigaretter skal koste mere, end de gør i dag. Det er en sag, som Kræftens Bekæmpelse har kæmpet for længe, fordi højere priser er det mest effektive middel til at få færre rygere og dermed færre rygerrelaterede kræfttilfælde.

- Det er en meget glædelig udvikling, vi har set under valgkampen. Ikke mindst fordi højere priser vil betyde, at færre børn og unge begynder med den usunde og afhængighedsskabende vane. Tobak er den største enkeltårsag til kræft, så det er utroligt positivt, det vi har set blandt politikerne under valgkampen, siger Jesper Fisker.

- Vi vil holde politikerne fast på deres løfter. Ikke kun hvad angår højere priser på cigaretter, men også røgfri skoletid og de andre tiltag, der alle sammen er med til at sikre, at vi når en røgfri generation i 2030.