Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelse og kendt ungdomsserie i samarbejde om rygning

07-09-2020
Har du også spekuleret over, hvad teenagere snakker med vennerne om, og hvad der sker, når de fester? Så se med, når Kræftens Bekæmpelse og ungdomsserien CENTRUM præsenterer tre nye afsnit - denne gang om rygning.
De fire hovedrolleindehavere fra ungdomsserien Centrum

CENTRUM's hovedrolleindehavere: Martha Hart-Hansen (Maja), Silje Schmidt (Luna), Erik Schmidt (William) og Anemone Camphausen (Agnes). Foto: Christian Torp

Kender du webserien CENTRUM? Hvis ikke, så er det nok, fordi du ikke er mellem 13 og 16 år. Serien, der i foråret fik stor opmærksomhed, udkommer nu med tre nye afsnit. Denne gang i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse – det skal nemlig handle om cigaretter.

Vi vil gerne have 13-16-årige til at forholde sig til rygning. Men det skal være på deres præmisser, derfor er vi gået sammen med CENTRUM om tre afsnit om rygning

Louise Jespersen, projektleder i Kræftens Bekæmpelse

- Vi vil gerne have 13-16-årige til at forholde sig til rygning. Men det skal være på deres præmisser, derfor er vi gået sammen med CENTRUM om tre afsnit om rygning. Vi er meget bevidste om, at budskabet taler ind i det eksisterende univers omkring CENTRUM, og ikke har Kræftens Bekæmpelse som primær afsender, siger Louise Jespersen, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Seriens første 22 afsnit skildrer en flok venner, hvis liv pludselig bliver vendt på hoved, da corona rammer Danmark. I de tre nye afsnit ser vi, hvordan hovedpersonerne oplever rygning – både deres egen og kammeraternes.

Fortællinger, der rører seeren
Samarbejdet med CENTRUM opstod, fordi Kræftens Bekæmpelse havde brug for nye film til undervisningsmaterialet Gå op i Røg. Men i stedet for traditionelle undervisningsvideoer, blev det til fiktion om rygning.

Se traileren til de tre afsnit om rygning

Og det er ikke helt tilfældigt – organisationen satser i en ny videostrategi benhårdt på nye formater.

- Vi vil gerne nå vores målgrupper på nye måder. Derfor satser vi nu på længere videoformater, som ikke kun løfter vores budskab ud til målgruppen, men også er en god fortælling, der rører seeren. Med vores videostrategi vil vi gerne udfordre klassiske videoer og kampagnefilm med originalt indhold, der minder om det vi ser på TV og streaming, forklarer Nis Vording Andersen, kreativ producer og videoredaktør i Kræftens Bekæmpelse. 

Kampagnen vi har manglet
Instruktør og ophavsmand til CENTRUM, Jonas Risvig, har oplevet konsekvenserne af rygning på tæt hold i familien. I seriens første 22 afsnit bliver der ikke røget – og det er helt bevidst.

Vi er alle sammen lidt beærede over at være med til at sprede et så vigtigt budskab – uden løftede pegefingre. Det er faktisk den kampagne, vi selv har gået og manglet

Anemone Camphausen, spiller Agnes i CENTRUM

- Jeg vil ikke vise rygning som noget sejt. Når jeg i de her tre afsnit lader personerne ryge, så er det, fordi jeg sammen med Kræftens Bekæmpelse kan gøre det nuanceret og vise forskellige holdninger til rygning og på den måde sætte gang i dialogen, siger Jonas Risvig.

Også skuespillerne i serien er glade for at kunne være med til at starte en vigtig dialog:

- Vi er alle sammen lidt beærede over at være med til at sprede et så vigtigt budskab – uden løftede pegefingre. Det er faktisk den kampagne, vi selv har gået og manglet, siger Anemone Camphausen, der spiller hovedrollen som Agnes i CENTRUM.

De tre bonusafsnit sendes fra kl. 20 mandag den 7/9, onsdag den 9/9 og søndag den 13/9 fra Jonas Risvigs YouTubekanal, som seriens øvrige afsnit også er udkommet på.

Se det første af de tre bonusafsnit her