Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelse på Ungdommens Folkemøde: Hvordan kan unge navigere i en medieverden med fake news?

06-09-2018
Til Ungdommens Folkemøde sætter Kræftens Bekæmpelse sammen med et ekspertpanel bl.a. fokus på, hvordan en ubalanceret mediedebat fik forældre til at fravælge en vaccine mod kræft, og hvordan unge mennesker kan navigere i en medieverden med fake news.

Foto: Ungdommens Folkemøde

Ungdommens Folkemøde løber i år af stablen i Valbyparken i København d. 6.-8. september. Du kan blandt andet møde Kræftens Bekæmpelse, som er tilstede med tre forebyggende områder, der kan hjælpe unge med at gøre sunde valg til lette valg. Der er løbende over alle tre dage fokus på forebyggelse inden for alkohol og tobak samt HPV-vaccination både på Kræftens Bekæmpelses stadeplads og på lille scene.

”Stop HPV – stop livmoderhalskræft” på Ungdommens Folkemøde

Hver dag får én kvinde i Danmark konstateret livmoderhalskræft – en frygtelig sygdom, der også rammer helt unge kvinder. Men med HPV-vaccination kan vi forhindre 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det budskab ønsker Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen som en del af indsatsen: ”Stop HPV – stop livmoderhalskræft” at udbrede på Ungdommens Folkemøde i år. Piger, der endnu ikke er HPV-vaccineret, kan nemlig blive det gratis, til de fylder 18 år. Så er du på folkemødet, og har du spørgsmål til HPV-vaccination, kan du finde frivillige læger rundt om på pladsen, som er klar til at tage en snak og svare på spørgsmål.

Debat på lille scene: Da fake news skabte mistillid til en vaccine mod kræft

Det kan have alvorlige konsekvenser, når anerkendte medier sidestiller mavefornemmelse og følelser med fakta, og når videnskaben bliver sat til diskussion. Antallet af piger, som blev beskyttet mod livmoderhalskræft ved at blive HPV-vaccineret, faldt drastisk i kølvandet på misinformation i medierne – ikke mindst på grund af en TV-dokumentar, der blev vist i 2015. Dokumentaren byggede på fejlagtige informationer og sendte HPV-vaccinen i alvorlig modvind. Debatten om vaccinen er et godt eksempel på, at fake news er blevet et stigende problem. Hør et skarpt ekspertpanel belyse sagen med Emil Nørlund som ordstyrer.

Hvornår: fredag d. 7. september kl. 10.30.11.15

Hvor: Lille Scene

Små stik der redder liv

Kræftens Bekæmpelse sætter fokus på, hvordan det er at blive ramt af livmoderhalskræft: En sygdom man kan dø af! Kom og få en snak med en kvinde, der har prøvet det på egen krop, og få et indblik i, hvorfor HPV-vaccination er en unik mulighed for at beskytte sig mod livmoderhalskræft.

Hvornår: fredag d. 7. september kl. 13-15

Hvor: Ung Kræft, stadeplads B32

Læse mere om ”Stop HPV – stop livmoderhalskræft”   

Besøg også Kræftens Bekæmpelse på stadeplads 9A og oplev alt fra Song Pong til Hyldestfest

Ungdommens vigtige valg: Følger du flokken eller dig selv?

Hvorfor siger du ja til noget og nej til noget andet? I et ungdomsliv er der mange vigtige valg, der skal tages. Valg der påvirker din fremtid. Selvfølgelig når det gælder uddannelse. Men også valg, der påvirker dit sociale liv – og din sundhed.

Denne workshop med 75 unge handler om, hvordan man bliver mere bevidst om de valg, man tager, og hvorfor man tager dem. I skal sammen finde ud af, hvordan man i højere grad får sagt nej eller ja, så man kun gør de ting, man har lyst til – og på en måde, så det ikke går ud over festen og fællesskabet. Thomas Skov og stand-up komikeren, Geo, styrer slagets grang.

Hvornår: torsdag den 6. sep. kl. 9.30-11

Song Pong med Lakserytteren

Vil du være med til at udfordre de traditionelle drukspil? I Song Pong er det musikken, der skaber den fede energi. Se om du kan få dine modstandere til at lytte til deres hadesang længst muligt. Find en holdkammerat, deltag i konkurrencen og vær’ med til at skabe den fedeste energi på Ungdommens Folkemøde.

Hvornår: torsdag den 6. sep. kl. 10.30-11.15

Fremtidens festkultur

Kom og vær med, når debattørerne Katja Nielsen og Anne-Camilla diskuterer fremtidens festkultur, herunder unges (måske) ændrende forhold til alkohol.

Hvornår: fredag den 7. sep. kl 10-11

Debat med ungdomspolitikere om Røgfri Fremtid

Debatt.dk inviterer unge debattører og politikere til mikrofonerne hos Røgfri Fremtid til en snak om tobak. Panelet består af: Chris Bjerknæs (Formand for DFU), Nanna Bonde (Vinder af DM i debat og fhv. formand for SFU), Magnus Sæbye (RU) og Mads Kjær (Social- og sundhedsordfører i LAU).

Hvornår: fredag den 7. sep. kl. 11.30-12.15

Hyldestfest for ungdommen

Vi hylder ungdommen for ikke at leve op til forventningerne og for at være i deres livs bedste nej-form med DJ, quiz, mocktails og loungeområde.

Hvornår: lørdag den 8. sep. kl. 14-16

Se hele programmet for Ungdommens Folkemøde

Find vej på pladsen