Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Rådgivere sidder klar ved telefonen til at rådgive patienter og pårørende om, hvordan de skal forholde sig i den nuværende situation med coronavirus. Foto: Line Falck
Regeringen fraråder, at jeg går ud – skal jeg udskyde mine kræftbehandlinger? Min kone er kræftsyg, skal jeg blive hjemme fra arbejde? Jeg har kræft, må mine børn stadig have legeaftaler?
Disse og mange flere spørgsmål kan kræftpatienter og pårørende få afklaret på en ny hjemmeside fra Kræftens Bekæmpelse. For kræftpatienter i behandling har større risiko for, at deres sygdomsforløb bliver forværret, hvis de bliver smittet med coronavirus. Derfor skal også pårørende være ekstra opmærksomme på ikke at tage smitte med hjem. Det fortæller Marie Lawætz, chef for Kræftlinjen og digitale fællesskaber i Kræftens Bekæmpelse.
- Udbruddet af coronavirus udvikler sig hele tiden, men vi holder tæt øje med myndighedernes udmeldinger og følger situationen nøje. Vores mål er at holde kræftpatienter og pårørende opdateret på situationen og informere bedst muligt om, hvordan de skal forholde sig. På den måde kan vi forhåbentlig bidrage til mere tryghed i en ellers utryg situation, siger Marie Lawætz.
Rådgiverne holder sig hele tiden opdateret på situationen, og gør hvad de kan for at skabe tryghed i en utryg situation. Det fortæller Marie Lawætz, chef for Kræftlinjen og digitale fællesskaber
På hjemmesiden findes svar på de hyppigst stillede spørgsmål og gode råd til, hvordan man som patient og pårørende bedst håndterer situationen. Hjemmesiden er også opdateret med nyheder fra Kræftens Bekæmpelse om corona og de konsekvenser, det får for foreningens forskellige aktiviteter.
Og kan man ikke finde svar på sit spørgsmål, så har Kræftlinjen åbent og kan svare over telefonen, eller man kan skrive med en rådgiver via Cancerforum, Kræftens Bekæmpelse onlineforum, hvor der er oprettet en særlig corona-gruppe.
- Vi får mange henvendelser i øjeblikket– og selv om vi ikke ved alt, så er det vores oplevelse, at brugerne føler sig godt hjulpet og beroliget ved at tale med vores rådgivere. Vi kan naturligvis ikke rådgive konkret i forhold til den enkeltes behandling, det skal man tale med sin behandlende læge om, siger Marie Lawætz.
For at begrænse udbredelsen af coronavirus har Kræftens Bekæmpelse lige som resten af Danmark lukket ned for alle aktiviteter, hvor mennesker samles. Men kræft kan ikke sættes på pause, og derfor kan kræftpatienter og pårørende stadig få professionel rådgivning i Kræftrådgivningen landet over. De skal blot ringe i stedet for at møde personligt op.
Og her fylder samtaler om corona til gengæld ikke så meget. Det gør derimod helt almindelige rådgivningssamtaler om kræft og alt det, der følger med en kræftdiagnose. Det fortæller Jette Winge, der er psykolog og rådgivningsleder i Kræftrådgivningen i Roskilde.
- Selv om corona fylder meget i samfundet lige nu, så buldrer alt det andet i livet samtidig bare videre for kræftpatienter og pårørende. Det mærker vi på de samtaler, vi har haft de sidste par dage. Kun én har handlet om corona. Resten er kræftpatienter og pårørende, som står med helt andre problemstillinger, siger Jette Winge.
Cancerforum: Spørg om kræft og corona
Sidst ændret: 18.03.2020
Af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17