Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelse sætter sorg på skoleskemaet

30-09-2022
Syv børn på hver grundskole har oplevet dyb sorg, fordi mor eller far er død. Men hvordan er man en god klassekammerat for en ven i sorg? Det skal helt nyt undervisningsmateriale hjælpe med.

Her ses figuren 'Ellie', som er den gennemgående karakter til undervisningsmaterialet til indskolingsklasserne i grundskolen. Hun har mistet sin mor og kan somme tider komme til at savne hende i frikvarterne. Grafiker: Frederik Troels-Smith

At miste en forælder i en tidlig alder er svært, men det sker desværre for 1.700 børn og unge hvert år.

Det svarer til, at der sidder omkring syv elever på hver grundskole i Danmark, der har mistet en mor eller en far.

At miste en forælder betyder, at man står i en dyb sorg, som er helt anderledes end at sige farvel til bedstefar eller bedstemor.

Er du lærer?

Find de nye sorgforløb på www.læromsorg.dk

Med de nye undervisningsmaterialer er der nu forløb til alle klassetrin i grundskolen.

De nye sorgforløb er finansieret af Sygeforsikringen 'danmark'.

Derfor lancerer Kræftens Bekæmpelse i dag et sorgmateriale, der skal hjælpe de danske skoleelever med at forstå, hvad sorg er - og mindske den usikkerhed, der kan opstå, når en klassekammerat er ked af det. 

- Vi ved fra undersøgelser, at de børn og unge, som mister mor eller far desværre har dårligere odds for at klare sig godt. Man kan føle sig anderledes og ensom. Derfor er det vigtigt, at man allerede i skolen taler om, hvad sorg er – og får redskaber til at være en god klassekammerat, siger Maria Hartmann, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Jonas Risvig har samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse om sin nye ungdomsserie 'ZUSA'. Klip fra serien indgår i undervisningsmaterialet til udskolingen. Foto: Christian Torp

Fakta om sorg

1.700 børn mister en mor eller en far hvert år - det svarer til omkring syv børn på hver grundskole i Danmark.

12.500 lever med tabet af én eller begge forældre.

Kilde: Danmarks Statistik, 2018