Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen med 73,4 mio. kr.

02-06-2020
Kræftens Bekæmpelse har uddelt i alt 73,4 mio. kr. til 38 forskningsprojekter landet over. En stor del af pengene går til forskning i den særlige form for stråleterapi, partikelterapi.
Kræftforsker i laboratoriet

Kræftens Bekæmpelse har uddelt støtte til 38 kræftforskningsprojekter. Foto: Tomas Bertelsen

Om man støtter med fem kroner eller fem millioner, så er alle de penge danskerne hvert år giver til Kræftens Bekæmpelse med til at gøre en forskel for kræftforskningen i Danmark.

En af de store, årlige uddelinger af økonomisk støtte sker gennem Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg, og her er spændingen nu udløst for såvel bidragydere som for de mange kræftforskere, som i år havde søgt om penge til deres arbejde. Årets pulje på 73,4 mio. kr. er nemlig uddelt til i alt 38 forskningsprojekter, som er sluppet gennem nåleøjet og har fået den støtte, der medvirker til, at de i de kommende år kan bidrage med ny viden inden for en række felter.

Det er forskning med stor bredde i både geografi og emner, der modtager støtte. Fra København til Aalborg har forskere fokus på at studere både specifikke kræftformer – fra akut myeloid leukæmi til æggestokkræft – såvel som egenskaber, der er grundlæggende på tværs af mange kræftformer. Forskningsfelterne dækker blandt andet forskning i tarmkræftscreening, immunterapi og social ulighed i kræft.

Der er imidlertid et forskningsområde, som samlet modtager en stor del af de penge, som eksperterne i det videnskabelige udvalg har uddelt i år. Det er partikelterapi, en særlig form for strålebehandling, som er en relativt ny behandlingsform på dansk jord.

Partikelterapi er en ny og vigtig behandlingsform i Danmark, som har potentiale til at give nye og bedre behandlingsmuligheder for mange kræftpatienter. De nye forskningsprojekter vil betyde nye muligheder for patienterne for at deltage i forsøg, og i sidste ende ny viden, som kan bringe behandlingen fremad

Professor Claus Nerlov, formand for KBVU

10 mio. kr. til forskning i partikelterapi
Der er i alt fem forskningsprojekter med fokus på partikelterapi, som får støtte i årets uddeling. Tilsammen har de fem fået bevilget 10.178.834 kr. 

Partikelterapi er en særlig form for strålebehandling med protoner, som for nogle kræftpatienter er bedre end almindelig strålebehandling. I Danmark bliver behandlingen givet ved Dansk Center for Partikelterapi, der er tilknyttet Aarhus Universitetshospital, og som åbnede i januar 2019.

Forskning i partikelterapi er et af de områder, som rummer håb om kunne gøre en stor forskel for kræftpatienterne. Det mener formanden for Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg, Claus Nerlov, der er professor ved Oxford Universitet:

– Partikelterapi er en ny og vigtig behandlingsform i Danmark, som har potentiale til at give nye og bedre behandlingsmuligheder for mange kræftpatienter. De nye forskningsprojekter vil betyde nye muligheder for patienterne for at deltage i forsøg, og i sidste ende ny viden, som kan bringe behandlingen fremad, siger Claus Nerlov.

Størstedelen af forskningsprojekterne løber over tre år fra starten af 2021.

Disse fem forskere modtager støtte til forskning i partikelterapi ved hoveduddelingen i 2020
  • Cand.scient., ph.d. Simon Skouboe, Dansk Center for Partikelterapi, modtager 2.332.334 kr. til projektet ’Dosisevaluering for bevægelige tumorer i sand tid under protonbehandlinger’. Nogle kræftsvulster bevæger sig, f.eks. når patienten trækker vejret, og det kan påvirke den protonstråledosis, som rammer svulsten. Målet med projektet er at beregne den faktiske stråledosis til svulsten og tilpasse den resterende behandling derefter. 
  • Cand.scient. Laura Toussaint, Dansk Center for Partikelterapi, modtager 1.937.500 kr. til projektet ’Identifikation, prediktion og reduktion af stråleinducerede ændringer i hjernevæv efter stråleterapi med fotoner vs protoner for børn med CNS cancer’. Dette projekt skal forbedre behandlingen af børn med kræft i hjernen bl.a. ved at udpege hjernestrukturer, som bør undgås for at nedsætte risikoen for skader på hjernen i forbindelse med behandlingen. 
  • Professor, ph.d. Per Rugaard Poulsen, Dansk Center for Partikelterapi, modtager 1.800.000 kr. til projektet ’Ultrahurtigt in vivo dosimetrisystem til muliggørelse af sikker behandling med proton FLASH-terapi’. Flash er en ny form for stråleterapi, og forskning i FLASH-terapi med protonstråler ventes at få revolutionerende betydning med nye muligheder for behandling af patienter, som i dag ikke kan behandles. 
  • Professor, cand.scient., ph.d. Stine Sofia Korreman, Dansk Center for Partikelterapi, modtager 1.800.000 kr. til projektet ’Reduktion i bestråling af rask væv gennem risiko-baseret differentiering af dosis i strålebehandling’. Her er formålet at udvikle risikomodeller, der kan bruges til at skræddersy strålebehandling af kræft i hoved-halsområdet til den enkelte patient, så de bestrålede områder, og dermed bivirkninger ved behandlingen, kan mindskes. 
  • Cand.scient. Sofia Spampinato, kræftafdelingen ved Aarhus Universitetshospital, modtager 2.309.000 kr. til projektet ’Protonterapi kombineret med brachyterapi til behandling af lokalt avanceret livmoderhalskræft’. Dette projekt har til formål at identificere kvinder med livmoderhalskræft, der kan have gavn af protonterapi.

Læs mere om Dansk Center for Partikelterapi:

Ny strålebehandling til danske kræftpatienter

Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg
  • Hovedopgaven for Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU) er at forestå fordelingen af midler til forskning inden for det læge- og naturvidenskabelige område.
  • KBVU består af 15 medlemmer, der er aktive erfarne forskere med indsigt i kræftområdet, samt to patientrepræsentanter. Medlemmerne er valgt af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
  • Forskere ansat i Kræftens Bekæmpelse har ikke fortrinsret i forhold til at få penge fra KBVU. De søger på lige fod med andre forskere.
  • Uddelingen er mulig på grund af de penge, som danskerne hvert år donerer til Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen

For Kræftens Bekæmpelse er forskning en kernesag, og 60 pct. af de penge danskerne giver til foreningen, går til forskning. Kræftens Bekæmpelse driver både sit eget forskningscenter på Østerbro i København, og støtter derudover hvert år forskning landet over, med omkring 200 mio. kr.