Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftpatienter dyrker yoga og meditation hjemme i stuerne sammen med Kræftens Bekæmpelse

01-05-2020
De fysiske tilbud i Kræftens Bekæmpelses mange kræftrådgivninger er lukket under coronakrisen, men heldigvis pibler nye, spændende initiativer op.

Rådgiver Tanja Steincke gør sig klar til at undervise i ’guidet kropsmeditation' på Instragram Live. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Normalt summer det af liv i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger landet over, hvor kræftpatienter og pårørende bruger husene til rådgivning, yoga, motion, foredrag, mindfulness, fællesspisning og fællesskab.

Det summer stadig – men for tiden summer det på en ny måde. Nemlig digitalt.

I stedet for at finde cyklen eller bilen frem og køre til den nærmeste kræftrådgivning, har mange kræftpatienter og pårørende i stedet fundet deres træningstøj og en pc frem.

Og hvor de før mødes fysisk med deres rådgiver, har de i stedet set rådgiverens ansigt tone frem på Instagram Live. Der er en meget anderledes oplevelse – også for de ansatte i Kræftens Bekæmpelses i landets kræftrådgivninger, som ligger spredt ud over hele Danmark og som hvert år har op mod 100.000 kontakter med danskerne med kræft inde på livet.

Guidet kropsmeditaion
Tanja Steincke er rådgiver i kræftrådgivningen i Aarhus. Hun er en af dem, der lige har skullet vænne sig til de nye, digtale aktiviteter.

Forleden underviste hun live for rullende kamera på Instagram Live. Temaet ’guidet kropsmeditation’, og det blev sendt landsdækkende til alle kræftpatienter og pårørende, der havde lyst til at se med. Selvom hele live-udsendelsen var en digital udfordring for hende, var det også sjovt og lærerigt og det hele værd:

- På grund af coronakrisen er der ikke de samme muligheder for kræftpatienter og pårørende for at mødes. Så selv om vi ikke kan se hinanden, så er det dog en måde at være sammen på, der kan give følelsen af et fællesskab omkring en forhåbentlig meningsfuld aktivitet.

- Det er min oplevelse, at brugerne generelt er rigtig tilfredse med vores indsats, siger hun.

Selvom vi ikke kan se hinanden, så de digitale tilbud en måde at være sammen på, der kan give følelsen af et fællesskab

Tanja Steincke, rådgiver

Tusindvis har fulgt med
Mellem 1.000 og 1.400 kræftpatienter og pårørende har set med i de seneste uger, når foreningen har sendt de digitale tilbud.

De har hjemme i stuerne været med til 'blid yoga,' 'meditation og nærvær' samt 'guidet kropsmeditation.' Det er aktiviteter, som mange kræftpatienter finder glæde og afslapning i - også i tider uden coronakrise. Eksempelvis har forskning vist, at yoga kan have en positiv virkning på søvnproblemer og på den særlige træthed, mange kræftramte oplever. 

Det høje antal mennesker, der har fulgt med i livesendingerne, har givet Kræftens Bekæmpelse endnu mere blod på tanden i forhold til at fortsætte den digitale retning.

Coronakrisen trækker ud, og for Kræftens Bekæmpelse er det vigtigt stadig at være til stede og synlig med rådgivningstilbud til kræftramte.

For kræft holder ikke pause – og det gør behovet for rådgivning, støtte og aktiviteter heller ikke, understreger Bjørn Ruben Pedersen, rådgivningsleder i kræftrådgivningen i Aarhus.

- For kræft holder ikke pause – og det gør behovet for rådgivning, støtte og aktiviteter heller ikke, understreger Bjørn Ruben Pedersen, rådgivningsleder i kræftrådgivningen i Aarhus.

Kræftpatienter savner rådgivningerne
Rådgivningen i Aarhus har stadig mange samtaler med patienter og pårørende. De foregår alle over telefonen, som myndighederne anbefaler.

- Vi har stadig mange rådgivningssamtaler her i rådgivningen, men selvfølgelig er alle på telefonen som myndighederne anbefaler. Det går rigtig godt, og vi har mange henvendelser.

- Kræftpatienter og pårørende er også meget forstående over for, at vi har lukket for fysisk fremmøde, men vi oplever også, at de er ærgerlige over situationen. Det er klart. Det er vi også selv. Vi elsker, når huset summer af liv her. Her summer stadig, men bare digitalt.

 Men selvom både brugere og ansatte savner det fysiske fremmøde, så er den digitale tilstedeværelse kommet for at blive. Det er der ingen tvivl om, pointerer Bjørn Ruben Pedersen.

De tidligere sessioner ligger alle som film på hjemmesiden. Du kan se eller gense dem her:

Tilbud i coronatiden

 - Ud over at ’gå digitalt’ her i coronakrisen, kan vi se, at livesessionerne gavner brugere, der bor langt væk fra vores rådgivning eller er for svækkede til at komme her ind, siger Bjørn Ruben Pedersen.

Hvad er Instagram Live?

Instragram Live er en måde, man kan sende liveoptagelser ud i stuerne på. Dvs. der skabes en direkte forbindelse, som når man ser live-tv.

Download appen og se med på når Kræftens Bekæmpelse sender live næste gang.

App Store

Google Play

På billedet ses Tanja Steincke i gang med afvikle 'guidet kropsmedidation' live foran kræftpatienter og pårørende.

Ikke kun kræftrådgivningen i Aarhus har sendt digital aktiviteter ud i danskernes stuer.

Også kræftrådgivningen i Roskilde, København og Næstved har været på.

I uge 19 er der flere tilbud på vej - denne gang som Facebook Live.

Se med når kræftrådgivningerne i Næstved, Roskilde og Herlev sender live fra deres egne lokale Facebook-sider. 

 

Ingen skal stå alene med kræft

Kræftens Bekæmpelse er der for dig, der er ramt af kræft, eller er pårørende eller efterladt.

Du kan ringe til os på Kræftlinjen 80301030

Du kan skrive med andre i samme situation på cancerforum.dk

Du kan ringe til en rådgiver på din lokale kræftrådgivning