Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Foto: Colourbox
Selvom man er kræftfri, betyder det ikke nødvendigvis, at man er rask. Mange tidligere kræftpatienter oplever senfølger som kroniske smerter, træthed, nedsat hukommelse, søvnproblemer, frygt for tilbagefald, angst, impotens og diarré for bare at nævne nogle.
Senfølger hæmmer livskvaliteten og muligheden for at leve så godt et liv som muligt efter kræftbehandlingen
Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse
I dag lever ca. 370.000 i Danmark med eller efter kræft, og mere end halvdelen af alle kræftoverlevere oplever senfølger, der påvirker deres hverdag negativt. Takket være fremskridt inden for kræftbehandlingen vil stadig flere overleve flere kræft. Det er positivt, men det betyder også, at flere vil opleve senfølger.
Læs Kræftens Bekæmpelses holdningspapir om senfølger
- De fleste kræftpatienter oplever, at behandlingsforløbet er veltilrettelagt og kører efter en klar plan. Men når behandlingen er afsluttet, oplever mange, at de står alene tilbage. Det er alvorligt, og det bliver vi nødt til at rette op på, så der bliver større sammenhæng på tværs af sektorerne. Det skal vi gøre i fællesskab, for vi ved, at senfølger hæmmer livskvaliteten og muligheden for at leve så godt et liv som muligt efter kræftbehandlingen, siger Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse.
Tre anbefalinger
Derfor fremlægger Kræftens Bekæmpelse, Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og De Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) tre anbefalinger til, hvad der skal gøres nationalt for at sikre bedre sammenhæng og kvalitet i senfølgeindsatsen. Det sker på Kræftpolitisk Forum d. 17. maj på Christiansborg.
Det er første gang, at en patientorganisation, kræftforskere og sundhedsfaglige går sammen om anbefalinger til en bedre senfølgeindsats.
- Det er fantastisk vigtigt, fordi vi på den måde sikrer, at anbefalinger har alle perspektiver med, så vi kan løse opgaven ordentligt, forklarer Helen Bernt Andersen.
Formand for DMCG, Michael Borre, glæder sig til at fremlægge anbefalinger og diskutere dem til konferencen.
- De tre anbefalinger håber vi møder politisk opbakning. Desværre mangler der i dag både viden, fokus og systematisk opfølgning. Derfor er der behov for nationale retningslinjer for senfølgebehandlingen, så vi kan være sikre på, at alle får den samme behandling, uanset hvor man bor i landet.
Fatigue - kræftrelateret træthed (21 pct.)
Angst/bekymringer (21 pct.)
Seksuelle problemer (16 pct.)
Føleforstyrrelser (13 pct.)
Afførings-tarmproblemer (12 pct.)
Kilde: Kræftens Bekæmpelses Barometerundersøgelse 2019
Hvem har ansvaret?
Med det voksende antal kræftoverlevere vil senfølger i fremtiden blive en stigende udfordring i det danske sundhedsvæsen. Derfor er det nødvendigt, at ansvaret mellem kommune, almen praksis og hospital er klart defineret, så ingen patienter oplever at blive tabt på gulvet, forklarer Anne Bukh, der er formand for DCCC.
- Derfor bliver det også nødvendigt at kigge på, hvordan man kan vidensdele og indsamle data, så samarbejdet på tværs af sektorer kan ske så gnidningsløst som muligt, understreger hun.
Tid og sted
Kræftpolitisk Forum holdes i Fællessalen på Christiansborg 17. maj 2023 kl. 9-14:30.
Flemming Møller Mortensen sundhedsordfører for Socialdemokratiet er vært.
Læs mere om konferencen:
DMCG, DCCC og Kræftens Bekæmpelse afholder hvert år Kræftpolitisk Forum, hvor kræftlæger og kræftpatienter sammen sætter en aktuel dagsorden baseret på den nyeste faglige viden.
Formålet er, at beslutningstagere, fagfolk og patienter samme kan sætte en kræftpolitisk dagsorden til gavn for patienter og pårørende.
Læs mere om dette års fokus og tilmeld dig herunder.
Sidst ændret: 24.04.2023
Af Casper Bagge Andersen
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17