Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftrådgivningen er virkelig, virkelig fantastisk

15-05-2023
Pernille Kirstine Rix er uhelbredelig syg af lungekræft, og hun og familien får rådgivning i Kræftens Bekæmpelse. I dag tager de første spadestik til ny kræftrådgivning i Odense ved siden af OUH.

Her ses Pernille Kirstine Rix med sin mand René og datter Olivia. Det bliver de tre, der sammen skal tage første spadestik til ny kræftrådgivning til kræftpatienter og pårørende ved det nye Odense Universitetshospital. Foto: Privat.

Flere kræftpatienter og pårørende opsøger rådgivning, hvis tilbuddene ligger tæt på hospitalet, hvor de får deres behandling, viser undersøgelser.

Derfor flytter Kræftrådgivningen i Odense med kræftbehandlingen ud til det nye Odense Universitetshospital, hvor der skal opføres et nyt hus, der skal stå klar i starten af 2025.

Første spadestik til nyt hus
Det store byggeri igangsættes 15. maj, og det første spadestik bliver på dagen taget af Pernille Kirstine Rix og hendes familie.

Pernille har uhelbredelig lungekræft og har sammen med sin mand og datter fået rådgivning i Kræftrådgivningen i Odense om, hvordan man som kræftpatient og pårørende bedst kan håndtere de tanker og følelser, der er knyttet til diagnosen og kræftforløbet.

Foto: Privat

Det er en hjælp, som Pernille og familien sætter stor pris på, fortæller hun.

- Kræftrådgivningen betyder simpelthen så meget for mig og vores familie. Jeg fandt ud af i 2018, at min diagnose var uhelbredelig, og det tog mig lidt tid at gå ind gennem døren til kræftrådgivningen. Men jeg er så glad for, at jeg gjorde det. Helt ekstremt glad, siger Pernille. 

- Det, som er dejligt med kræftrådgivningen, er, at vi ikke bare er et nummer i køen – og at vi ikke kommer ind som kræftpatient og pårørende, men som en familie. Vi er Pernille, René og Olivia.

Kræftrådgivningen i Odense har hjulpet os så meget, og jeg er meget taknemmelig

Pernille Kirstine Rix, uhelbredelig syg af lungekræft

'Jeg blev helt mundlam'

Det er derfor også en meget rørt Pernille, der skal stå på byggegrunden med sin familie. At være den der tager det første spadestik betyder meget for hende.

- Jeg blev helt mundlam og fik klump i halsen over at blive spurgt. Tårerne trillede ned ad mine kinder, og det er en meget stor ære at være med på dagen. Kræftrådgivningen i Odense har hjulpet os så meget, og jeg er meget taknemmelig, siger Pernille.

Læs pressemeddelelsen om den nye kræftrådgivning her:

Nu tages første spadestik til ny kræftrådgivning i Odense

Chok for familien - alt blev sort

I 2018 fik Pernille symptomer, som efterfølgende viste sig at være lungekræft med spredning til binyrer, hjerne og lymfer og uhelbredelig.

Sådan oplevede Pernilles mand Réne Nielsen at få at vide, at sygdommen var uhelbredelig

Læs artiklen fra 2020 her:

Det er alfa og omega at have nogen til at vise vejen

Siden Pernilles diagnose har familien løbende fået rådgivning og støtte i Kræftrådgivningen i Odense, og de ved om nogen, hvad muligheden for rådgivning betyder.

- Kræftrådgivningen er virkelig, virkelig fantastisk. Alle de muligheder, der er. Man kan sidde og få kaffe i rolige omgivelser, høre musik, lægge benene op i stedet for at sidde i larmen på hospitalet, fortæller Pernille.

- Og der er så mange tilbud. Alt lige fra fællesspisning til foredrag. Alt muligt. Man skal helt sikkert gå derind. Gå ind ad døren og sige ”her er jeg”, siger hun.

Pernille har også sclerose. Hun tager næsten 30 piller hver dag, der lindrer alt fra smerter til epileptiske anfald. Foto: Privat

I dag fylder senfølgerne efter kræftbehandlingen mere end selve den uhelbredelige lungekræft. Hun kæmper nemlig med koncentrationsbesvær, talevanskeligheder, træthed, tandproblemer samt ødelagt stofskifte, fordi hun fik fjernet skjoldbruskkirtlen i 2022. Alligevel fortæller hun, at hun har det godt.

Læs mere om senfølger efter kræft her:

Hvad er senfølger

Pernille og Renés datter, Olivia. Foto: Privat

Familien betyder alt
- Det er fantastisk at vågne, hver dag. Jeg er meget taknemmelig over at leve stadigvæk, og jeg forsøger at leve livet fuldt ud.

- Jeg tager til koncerter, går ture og deltager aktivt i Olivias aktiviteter og skole. Jeg nyder stunder med nære venner og går ud og møder verden. Og jeg elsker at se Olivia hoppe i trampolin. Det er min måde at overleve på. Min lille familie er omdrejningspunktet i mit liv. Jeg har noget at leve for, fortæller Pernille.

Pernille bliver i dag scannet hver 2. eller hver 3. måned – og bruger stadig Kræftrådgivningen i Odense.

Hun har fået kemoterapi, strålebehandling og immunterapi – og er nu i palliativ behandling.

Pernilles fem råd til andre i samme situation
  • Lev livet og lev i nuet – gem dig ikke væk – kom ud og træk vejret.
  • Gør noget godt for dig selv, så kan man bedre være der for andre.
  • Tingene er som de er – få det bedste ud af det.
  • De grå dage skal også have lov at være der.
  • Det er okay at vælge noget fra, man kan ikke det hele.
Sådan hjælper Kræftrådgivningen i Odense

I Kræftrådgivningen i Odense har familien fået hjælp til at tage de svære snakke og at få styr på tankerne, så der er overskud til at være i livet.

Familien har blandt andet brugt: 

  • Rådgivningssamtaler
  • Samtalegrupper
  • Mindfulness-kursus
  • Træningstilbuddet 'Pusterummet'
  • Familieweekender

Find alle Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud over hele landet
www.vi-hjælper.dk

Pernilles anbefaling *****

Pernille anbefaler varmt træningstilbuddet ’Pusterummet’ til andre i samme situation:

 - Jeg følte, at jeg havde svært ved at være til stede i kroppen og være sanselig. Når jeg ser mig selv i spejlet, kan jeg ikke genkende mig selv. Alle operationerne – og udslæt og alt muligt. Derfor var det en kæmpe aha-oplevelse af være med i Pusterummet, som er et træningsforløb til kræftpatienter. Det var virkelig godt. Det kan jeg varmt anbefale.

Se mere i Kræftens Bekæmpelses kalender
Aktiviteter og tilbud