Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftramt familie: Det betyder alt, at Carolines venner ringer

07-04-2020
12-årige Caroline Hammans far er uhelbredeligt syg af kræft. Det er i sig selv en svær situation, som har gjort, at Caroline ofte føler sig anderledes og alene – og så kom corona og lukkede Danmark ned.
Familien Hamman - Caroline, Helle og Lars Ole - sidder sammen

Familien Hamman har isoleret sig i deres lejlighed i Næstved på grund af corona. Privatfoto.

- Det er irriterende ikke at kunne se sine venner og alle dem, jeg plejer. Der er så mange begrænsninger og hensyn. Men mor og far og mig, vi har hinanden, og vi prøver at få noget godt ud af det, siger Caroline Hammann.

Caroline er 12 år. Hun bor i Næstved med sin mor og far. Hun går i 6. klasse, har gode veninder, er kreativ og elsker at male og tegne. Hun er, som 12-årige piger nu er. Og så alligevel ikke. For Carolines far, Lars Ole, er uhelbredeligt syg af kræft, og det sætter sammen med corona-situationen i Danmark sit præg på den lille families hverdag. Lige nu er Caroline isoleret med sine forældre i deres lejlighed.

Caroline og Lars Ole ved fødselsdagsbordet

Caroline overraskede sin far med brunch og gaver på hans 60 års fødseldag søndag. Privatfoto.

Fødselsdagsfest i isolation

- Det er svært for Caroline. Hun kan ikke se sin venner og sine søskende. Hun ser kun sin mor og far i det her. Det er svært, når man er 12 år, og det gør ondt at se. Særligt fordi vi ikke kan sige noget om, hvad hun kan forvente. Hvor længe det her vil vare, og hvordan det vil blive bagefter, siger 54-årige Helle Hammann.

Søndag fejrede de Lars Oles 60 års fødselsdag. Caroline og Helle pyntede hele stuen med balloner og flag, lavede brunch, lagde champagne på køl og inviterede resten af familien, der tæller Helles voksne børn, svigerbørn og fem børnebørn til surprise-fødselsdagsfest på telefonen.

Dagen igennem strømmede det ind med hilsner, blomster og gaver over telefonen og på deres terrassen uden for lejligheden. En særlig dag, i en særlig tid. 

- Det var en bevægende og overvældende dag, hvor det lykkedes at fejre Lars Ole selv om vi skal holde afstand. Vi må sørge for at skabe nogle lyspunkter og holde fast i de gode ting, der også er. Ellers bliver det for tungt at være i for os alle sammen. Caroline er meget kreativ, og hun er gået all in på at udsmykke og lave fødselsdagsgave til sin far, fortæller Helle.

Det er svært for Caroline selv at række ud. Jeg tror, hun er bange for at få at vide, at veninderne ikke må se hende, fordi vi skal passe på hendes far. Så det betyder alt, når veninderne tager initiativet. Hun blev så glad da en af veninderne ringede den anden dag.

 

Helle Hammann

En skelsættende dato

I det hele taget er familien Hammann og Carstensen glade for at feste og hygge med familie og venner, lave impulsive udflugter og sjove ting sammen. Noget, der i det seneste halve år har været langt sværere, end de er vant til.

Den 29. oktober 2019 er skelsættende for den lille familie. Der er et før. Og der er et efter.

Før fyldte kræftsygdommen ikke det store i familiens liv, selv om Lars Ole i februar 2019 blev erklæret uhelbredeligt syg.

Den tarmkræft, han var blevet behandlet for i 2015, var vendt tilbage, men han mærkede ikke noget synderligt til sygdommen på det tidspunkt – og han ønskede ikke, at den skulle dominere deres liv.

Familien boede i et hus i Næstved, Lars Ole og Helle arbejdede begge to. Lars Ole som salgskonsulent, Helle som jobkonsulent. Caroline passede sin skole og var sammen med sine venner. 

Jeg prøver at fastholde en struktur i hverdagen med skole på faste tidspunkter. På den måde er der stadig forventninger til Caroline. Det hjælper hende, at noget er, som det plejer at være, selv om situationen er en anden, og vi ikke kan ses med dem, vi plejer.

Helle Hammann

Alt bliver anderledes

Efter fylder kræften alt. Nogle smerter i nakken, som både Lars Ole og lægen i første omgang tror er almindelige nakkespændinger, viser sig at være spredning af kræftsygdommen. Den 29. oktober bliver Lars Ole opereret. Uden operationen vil han blive lam. En nakkehvirvel er næsten ædt op af kræft, og den skal erstattes af et implantat.

- Vi levede stort set normalt indtil den dag. Efter operationen ramte konsekvenserne os med 180 km i timen, fortæller Helle Hammann.

Lars Ole kan ikke længere arbejde. Uden hans indtægt har familien ikke råd til at blive boende i huset, og de må derfor flytte i lejlighed. På grund af nedskæringer mister Helle også sit job og får i stedet pasningsorlov for at tage sig af Lars Ole.

- Alt er pludselig anderledes. Lars Ole er også anderledes; han er mere ked af det og bekymrer sig. Det har været svært for os alle, ikke mindst Caroline. Hun klarer det rigtig godt, men hun er ked af det og har også meget vrede i forhold til sin far og sygdommen, fordi den fylder så meget i vores liv. Og hun føler sig meget alene om at have det sådan, fortæller Helle.

Alene mellem venner

Caroline har nogle gode veninder, men det kan være svært for veninderne at forstå, hvad det vil sige at have en alvorligt syg far. Derfor er familien spændte, da Caroline får mulighed for at begynde i en gruppe for børn med en kræftsyg forælder i Kræftrådgivningen i Næstved. Caroline er skeptisk. Som man nu er, når man nærmer sig teenagealderen og ens forældre har gode idéer. Men hun tager med.

- Det er simpelthen det bedste, der er sket for Caroline i alt det her. Hun var så glad, da vi tog derfra. Det er næsten ikke til at beskrive. Her oplevede hun endelig at blive forstået af de andre børn i gruppen. De vidste præcis, hvordan hun havde det, uden at hun behøvede sige ret meget. Hun blev ikke sat i bås. Hun var ikke alene. Det eneste dårlige, hun kunne komme i tanker om, var, at der var 14 dage til næste gang, fortæller Helle.

Caroline Hamman med sin mor og far.

- Vi går nogle gode ture sammen. Jeg prøver også at opfordre Caroline til at løber en tur selv, så hun får nogle minutter selv – væk fra mor og far, fortæller Helle Hamman. Privatfoto.

Corona forstærker udfordringerne

Så kommer corona til Danmark. Landet er pludselig lukket ned, vi skal holde afstand, og de 14 dage til næste møde i gruppen bliver i stedet til en pause på ubestemt tid. Samtidig skal Caroline ikke i skole, til fritidsinteresser eller andet, så veninderne er pludselig meget langt væk. Og det kan være svært at være den, der tager initiativet til at mødes eller ringe sammen, når tingene er alt andet end almindelige derhjemme.

- Jeg tror, Caroline er ekstra bange for at få et afslag, hvis hun spørger. Hun føler sig måske mere sårbar, som situationen er nu. I forvejen følte Caroline sig anderledes og alene, fordi hun har en syg far. Med corona er det endnu sværere at være en del af fællesskabet, fortæller Helle:

- Der er ikke de naturlige mødesteder, fordi alt er lukket. Både skolen og fritidsinteresserne. Med en kræftsyg far i hjemmet, betyder corona også, at vi skal være endnu mere påpasselige, end hun oplever, at vennerne er. Det er vi nødt til at være. Vi har isoleret os ret meget og ser heller ikke vores voksne børn og børnebørn. Vi handler ikke, men får varer bragt til døren. Vi går ture, men ellers går vi ikke ud. Og det er svært for Caroline at være i og at forklare sine venner. Så hun trækker sig endnu mere, end hun gjorde før. Og det gør ondt at se, siger Helle Hammann.

Caroline med sin far foran fødselsdagsballonerne.

Som elev i en af de store klasser, skal Caroline blive hjemme fra skole i hvert fald til midt i maj. Her er hun med sin far på hans 60 års fødselsdag. Privatfoto.

Ræk ud til dine venner

Helle og Lars Ole opfordrer Caroline til at gå en tur med en veninde eller ringe til dem. Men Caroline har oplevet, at nogle venner siger nej til at gå en tur eller ikke ringer så meget mere. Måske i et forsøg på at tage hensyn til hende og familien. Men Caroline og Helle har en bøn til vennerne – og til alle andre, der lige nu har en ven eller veninde, der er isoleret hjemme med alvorligt syg mor eller far:

- Husk at ringe og skrive en sms. Spørg om de vil med ud at gå en tur. Det betyder så uendelig meget. Det er svært at være dén, der er stærk og rækker ud, når man føler sig anderledes fordi man har en syg forælder, fortæller Helle. Caroline supplerer:

- Jeg bliver glad, når vennerne skriver til mig eller ringer. Det hjælper at vide, at de tænker på mig. En af mine venner fra klassen ringede til mig, og så lavede vi en historieopgave sammen på Facetime. Det blev jeg glad for.

Gratis rådgivning og støtte hos Kræftens Bekæmpelse

Alle med kræft inde på livet kan få gratis rådgivning og støtte hos Kræftens Bekæmpelse. Du kan ringe gratis til telefonrådgivningen Kræftlinjen eller du kan ringe til din nærmeste Kræftrådgivning.

Det er også muligt at få rådgivning som familie. Når det igen bliver muligt at holde åbent i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger, er det også muligt at deltage i samtalegrupper. Flere kræftrådgivninger landet over har grupper for børn i kræftramte familier. 

Få rådgivning på Kræftlinjen

Find kontaktinformation til nærmeste kræftrådgivning