Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Strålebehandling er en vigtig behandling af patienter med hoved-halskræft, som betyder, at langt de fleste patienter overlever. Men mange er generet af senfølger efter strålebehandlingen.
Fysiker ved OUH, Christian Rønn Hansen, leder det nye nationale projekt, der skal føre til bedre strålebehandling. Privatfoto
- Vi kunne godt sætte en person til at indtegne det raske væv i 15.000 stråleplaner. Men det ville vare 30 år på fuld tid. Med kunstig intelligens kan vi gøre det på et par måneder.
Sådan siger Christian Rønn Hansen, der er lektor og fysiker ved kræftafdelingen ved Odense Universitetshospital.
Han leder et nyt forskningsprojekt, som netop har fået bevilget støtte fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg, og som skal føre til bedre strålebehandling mod hoved-halskræft.
I projektet vil forskerne indsamle scanninger og stråleplaner for op mod 15.000 patienter, der har fået strålebehandling mod kræft i hoved-hals-området i Danmark de seneste cirka 15 år.
Med kunstig intelligens vil forskerne indtegne det raske væv på patienternes scanninger. Og ved at sammenholde billederne med: 1. stråleplanerne, der viser, hvordan strålerne har fordelt sig, og 2. oplysninger om patienternes videre forløb, og om der har været senfølger og tilbagefald, kan de få et klarere billede af, hvilken effekt behandlingen har haft.
Læs mere om Kræftens Bekæmpelses støtte til forskning:
Med alle disse informationer i computeren om tusindvis af konkrete patienter, vil Christian Rønn Hansen og hans kolleger bygge matematiske modeller, der kan forudsige chancen for helbredelse og risikoen for senfølger, når man i fremtiden skal planlægge strålebehandlingen for patienter med hoved-halskræft.
- Vi har brug for bedre modeller til at forudsige risikoen for senfølger efter strålebehandling. Med dette projekt får vi endnu bedre styr på sammenhængen mellem stråler og bivirkninger, som kan komme fremtidens hoved-halskræftpatienter til gavn, forklarer Christian Rønn Hansen.
Læs om Henrik Randløv Jørgensens forløb med kræft i tungen:
Strålebehandling er en vigtig behandling af patienter med hoved-halskræft, som betyder, at langt de fleste patienter overlever. Men mange er generet af senfølger. Det er især mundtørhed og synkebesvær, som kan være meget generende, og som skyldes, at strålerne også har ramt det raske væv på for eksempel spytkirtler eller synkemuskulaturen.
Christian Rønn Hansen understreger, at Danmark er førende på verdensplan inden for strålebehandling af hoved-halskræft, og at de danske retningslinjer for behandlingen anvendes i hele verden. Alligevel kan strålebehandlingen gøres bedre for patienterne.
- Vi bliver stadig bedre til at give strålebehandling meget præcist, hvor vi stadig slår kræftcellerne ihjel, men giver færre stråler til det raske væv. Derfor tror vi, at patienternes bivirkninger over tid er blevet mindre. Men vi mangler stadig at få en bedre forståelse af, hvordan strålerne påvirker patienterne, og hvordan vi kan undgå bivirkninger, eller være bedre forberedt på de bivirkninger, vi ikke kan undgå siger Christian Rønn Hansen.
Projektet indledes i 2024.
Læs om strålebehandling mod hoved-halskræft:
Strålebehandling er en effektiv metode til at slå kræftceller ihjel, og det er en vigtig behandling mod hoved-halskræft.
Strålebehandling bliver som regel anvendt, hvis tumoren er stor, eller hvis der er spredning til lymfeknuder på halsen. Det er desuden muligt at give strålebehandling efter en operation, hvis der er tvivl om, hvorvidt hele tumoren er fjernet. Der anvendes også stråler, hvis det ikke er muligt at operere.
Ved strålebehandling kan man helbrede kræften, mens man bevarer vigtige organer og deres funktioner. I stedet for f.eks. at operere en strube ud, med tab af stemmen som følge, kan man benytte strålebehandling som et alternativ, og måske oftest også en bedre mulighed, når man har kræft i struben.
De akutte bivirkninger ved strålebehandling mod hoved-halskræft kan være voldsomme, og mange patienter må i en periode have sondemad, fordi de er forbrændte og ikke kan få mad og drikke ned gennem halsen.
Der er også risiko for længerevarende senfølger. Røntgenstrålerne kan beskadige spytkirtelvævet, så spytproduktionen nedsættes eller helt hører op. Det kan gøre det svært at spise og give problemer med tænderne.
Kilder: Jens Overgaard og Jesper Grau Eriksen
Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Biologi og Klinik har bevilget 2.025.000 kr. til projektet ’Brug af nationale data til udvikling af præcise modeller for overlevelse og senfølger efter strålebehandling af hoved-halskræft’.
Se alle projekter, der er støttet af Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg - Biologi og Klinik:
Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg - Biologi og Klinik
Sidst ændret: 19.06.2023
Af Marianne Vestergaard
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17